Denník N

Zničilo mi to život, hovorí bývalý šéf vojenskej rozviedky, ktorý vyšetroval rozkrádanie

Roman Mikulec a jeho obhajca Vladimír Mitro. Foto N – Tomáš Benedikovič
Roman Mikulec a jeho obhajca Vladimír Mitro. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dlhoročný spravodajský dôstojník z vojenskej spravodajskej služby je znechutený z pomerov v našej armáde. Exriaditeľ Vojenskej spravodajskej služby Roman Mikulec najprv poukázal na kšeftovanie so štátnym majetkom, dnes pred súdom čelí podozreniam, že prevážal utajované informácie.

Bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby z čias Radičovej vlády Romana Mikulca už pred takmer štyrmi rokmi obvinili, že na pamäťovej karte, ktorú polícia našla v jeho aute, uchovával tajnú správu o podozreniach z tunelovania služby. V neverejnom procese sa odvtedy snaží dokázať, že mu kartu podstrčili a je to trest za to, že začal vyšetrovať úniky miliónov eur zo služby. Súd s ním v pondelok opäť odročili.

Ako vlastne vznikla správa o tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby (VSS)?

V rozpočte nám chýbali peniaze, a keďže som žiadal zvýšenie rozpočtu a minister s tým len tak jednoducho nesúhlasil, začali sme robiť finančný audit. Vtedy vysvitlo, že nie je všetko, ako má byť. Poveril som Vlada Suchodolinského (zástupcu riaditeľa – pozn. red.), aby v rámci svojej kompetencie viedol vyšetrovanie.

Vladimír Suchodolinský zistil, že za zvláštnych okolností predávali budovy pod cenu a končili u ľudí spojených so službou.

Áno. Tak ako to už bolo aj spomenuté, to know-how vyzeralo tak, že sa niečo zrekonštruovalo, ale fiktívne, a potom to bolo predané za nižšiu hodnotu nejakej spriaznenej duši.

Vedeli vaši nástupcovia Ľubomír Skuhra (šéf kontrarozviedky za prvej Ficovej vlády a šéf celého Vojenského spravodajstva od roku 2012 – pozn. red.) a Róbert Tibenský (pracovník rozviedky, neskôr šéf kontrarozviedky a Skuhrov námestník – pozn. red.), že niečo také existuje, ešte predtým, než sa to dostalo do novín?

Samozrejme. Tibenský určite. Minimálne odvtedy, keď sa stal povereným šéfom kontrarozviedky po kauze odpočúvania, keď ho do tejto funkcie menovala premiérka Iveta Radičová. Vedel to však zrejme už predtým. Predpokladám, že to vedel aj Skuhra.

Pokúsil sa vás niekto presvedčiť, aby ste po odchode do civilu o tejto záležitosti mlčali?

Nie. Bol som odídený za zvláštnych okolností, ktoré tiež súviseli s touto kauzou na základe obvinenia z ohovárania. Už vtedy som sa snažil premiérke Radičovej vysvetliť, o čom to je, ale nemala záujem počúvať. Odvtedy som sa tomu nevenoval až do momentu, keď sa to objavilo v médiách.

Čo nasledovalo po tom, ako prípad zverejnilo SME a začala ho preverovať polícia? Snažil sa vás niekto ovplyvniť alebo zastrašiť?

Viac-menej sme ani nemali možnosť, aby sme sa k tomu vyjadrili. S Vladom Suchodolinským sme žiadali, aby nás vypočuli v parlamentnom výbore. Ani to nám nebolo úplne umožnené. Ako zastrašovanie som vnímal všetky tie kroky okolo. Týkalo sa to mňa, Vlada Suchodolinského, Ivana Macka aj ďalších, čo sa na tom podieľali.

V prípade tunelovania VSS ste vypovedali. Špeciálna prokuratúra to však zastavila s klasickým vysvetlením – že sa skutok nestal. Ste stále presvedčený, že službu jej vtedajšie vedenie tunelovalo?

Určite. Samozrejme.

O akú celkovú sumu takto služba prišla?

O niekoľko miliónov eur.

Čo je s tými ľuďmi, čo to mali robiť, teraz?

So mnou, samozrejme, nemal nikto z nich kontakt. Ale pokiaľ viem, žijú spokojne.

Tú tajnú správu som čítal. Je veľmi podrobná, sú k nej priložené dôkazy o prevodoch, investíciách, písomné príkazy podriadeným. Poznáte argumenty, prečo to vlastne zastavili?

Pokiaľ si dobre pamätám, bolo to preto, lebo sa nepodarilo preukázať, že došlo k trestnému činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Kto však mal vyčísliť tú škodu? Samotní aktéri, ktorí v tom boli zapletení – tí mali zároveň dávať informácie vyšetrovateľovi a spolupracovať s ním. Otázka je, aké úkony urobili orgány činné v trestnom konaní. Počas výsluchov, na ktorých som bol, vyšetrovateľa zaujímalo niečo úplne iné, nie či došlo k tunelovaniu.

Zaujímalo ho viac, či bol tunel, alebo to, kto to vyzradil?

Samozrejme, že to, kto to vyzradil, a všetky rôzne obvinenia na moju osobu. Či sa tunelovalo, ho nezaujímalo vôbec.

Pár týždňov po tom, ako sa v roku 2013 prípad dostal do médií a vy ste sa k nemu vyjadrovali, vaše auto zastavila polícia a pri prehliadke našla pamäťovú kartu s utajovanými informáciami. Mali ste predtým obavy, že sa vás pokúsia zdiskreditovať?

Samozrejme, že mi to napadlo. To, že urobia niečo až takto chrapúnske, mi však nenapadlo. Vedel som, že pôjdu po nás, že sa budú snažiť riešiť nejaké veci, v týchto štruktúrach sa však takéto záležitosti nikdy takýmto špinavým spôsobom neriešili.

Podstrčenie drogy alebo diskreditačného materiálu je jednou z metód tajných služieb.

Samozrejme, že áno. Ten rukopis bol jednoznačný. Viete dobre, akí ľudia tam prišli. Vedeli sme, že sa niečo diať bude. Toto sa však nedalo predpokladať.

Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič
Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo sa vlastne stalo, keď vás v lete 2013 zastavila polícia? Ako tá prehliadka vyzerala? Urobila pri nej polícia nejaké chyby?

Bolo to v prvom rade demonštratívne. Bolo to na verejnom mieste, kde sa mohli prizerať ľudia. Bolo tam množstvo policajtov, zbraní. A či spravili chyby? Domnievam sa, že áno, ale kým prebieha súd, do detailov by som o nich nechcel hovoriť. Nechal by som to na samotný súd. Ale ak sa domnievali, že mám pri sebe takéto veci, prečo u mňa neurobili domovú prehliadku? Prečo neurobili prehliadku môjho pracoviska? Vedeli, čo hľadajú, a keď to našli, vedeli, že im to stačí.

Ste dlhoročný spravodajský dôstojník. Čo by ste povedali o človeku, ktorý by napriek indíciám, že je sledovaný a chcú ho zdiskreditovať, vozil v aute utajované materiály?

Bolo by nelogické, aby som vozil nejaké materiály, ktoré už boli predtým zverejnené. Nemalo by to žiaden zmysel.

Ste presvedčený, že to na vás narafičili?

Na sto percent.

Ako sa to mohlo stať a kedy to mohli urobiť?

Stať sa to mohlo tak, že mi otvorili auto a niekto to tam dal. Mohlo sa to stať kedykoľovek.

Mal k tomu služobnému autu prístup niekto iný?

Mali k nemu prístup rôzni ľudia a využívali ho aj iní.

Viete, kto vám dal do auta tú kartu?

Ťažko mi je povedať, kto konkrétne. Mám, samozrejme, nejaké indície. Mohli to byť aj samotní policajti, aj ľudia zo spravodajskej služby.

Čo hovoríte na to, že proces s vami o pamäťovej karte s utajovanými skutočnosťami vo vašom aute je neverejný?

To je, samozrejme, na rozhodnutí sudcu. Ja na to však nevidím dôvod vzhľadom na to, že sa o samotných utajovaných skutočnostiach nehovorí.

Vrátili by ste sa do armády alebo do vojenského spravodajstva, pokiaľ by sa zmenila vláda a stiahli obvinenie voči vám?

To je veľmi hypotetická otázka, na ktorú by som odpovedal asi takto: veľmi teoreticky áno v zmysle nejakej satisfakcie. Ale v skutočnosti určite nie, vzhľadom na to, aké pomery panujú v ozbrojených silách a v spravodajskej službe.

Aké pomery tam vládnu?

Nezlučiteľné s predstavou, ako by takáto služba mala fungovať.

Neriadia to profesionáli?

Viem, akí ľudia boli dosiaľ vyhodení a zhruba akí ľudia ich nahradili. A to nie je v súlade s mojou predstavou, čo by takáto služba mala robiť.

Čo prípad podozrení z tunelovania VSS a nález karty vo vašom aute urobil s vaším životom?

Zničilo mi to život. Dvadsaťdva rokov som slúžil tejto krajine – doma aj na niekoľkých misiách v zahraničí, odkiaľ mám niekoľko ocenení. V službe som prešiel od najnižšieho referentského stupňa po najvyšší. Neurobil som nič, pre čo by sa moja kariéra mala takto skončiť. Práve naopak. Za môjho vedenia bola v spolupráci s Vladom Suchodolinským vypracovaná správa, že niekto kradol. V normálnej krajine by to vnímali pozitívne. Mňa vyhodili z práce a bol som perzekvovaný.

Čo si myslíte o tom, ako na Slovensku funguje spravodlivosť?

Žije si svojím životom. Chce sa mi veriť, že nie všetci ľudia, ktorí reprezentujú systém spravodlivosti, sú zmanipulovaní alebo si svoje funkcie nezaslúžia. Myslím si, že aj medzi nimi je veľa slušných a profesionálnych ľudí. Nie každému je dopriate mať spravodlivý proces.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie