Denník N

Danko viackrát kritizoval Kisku: Keby som lietal do Popradu, roztrhali by ste ma

Predseda parlamentu Andrej Danko a prezident Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda parlamentu Andrej Danko a prezident Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo by ste robili s Dankom, keby išiel so synom do Poľska poklepávať mrakodrap, ktorý stavia firma, kde robí Dankov syn? A čo keby domov lietal lietadlom a symbolicky by rozdával plat? pýtal sa predseda parlamentu novinárov.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) dnes na tlačovke po politickom grémiu k zrušeniu Mečiarových amnestií viackrát zaútočil na prezidenta Andreja Kisku. V úvode ho vyzval, aby vymenoval chýbajúcich ústavných sudcov z kandidátov, ktorých mu zvolil parlament.

Ústavný súd má dnes desať z trinástich sudcov, Kiska zatiaľ zvolených kandidátov odmietal. Pri niektorých spochybňoval ich pripravenosť, pri Mojmírovi Mamojkovi či Jane Laššákovej zase fakt, že pôsobili ako poslanci Smeru v Národnej rade.

„Prezident opakovane vyhlasoval, že sa upína k Benátskej komisii a že bude jej rozhodnutie rešpektovať. Dnes znova vidíme úmysel nemenovať ústavných sudcov, a teda nepokročiť s riešením problému, ktorý vzniká na Ústavnom súde,“ povedal Danko s tým, že na súde preto dochádza k prieťahom.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Danko: Ľudia trpia pre Kiskovu svojvôľu

Podľa Danka vznikajú nečinnosťou prezidentskej kancelárie škody. „Máme avizované, že pre prieťahy v konaní sa občania obracajú na európske inštancie. Dnes verejne hovorím, aby sa tí, ktorým vzniká škoda, obrátili nie na Národnú radu, ale na prezidentskú kanceláriu.“

Danko prezidentovi napísal list, aby zvážil, „či je namieste, aby ľudia, ktorí sa dnes obracajú na Ústavný súd, trpeli pre jeho svôjvoľu“.

Prezidentov hovorca Roman Krpelan odpísal, že prezident dodrží svoj sľub a bude rešpektovať stanovisko Benátskej komisie. „Bude konať, hneď ako Ústavný súd rozhodne o sťažnostiach kandidátov. To znamená, že bude jasné, ktorí z pôvodných kandidátov sú ešte stále kandidátmi,“ vysvetlil Krpelan.

„Prezident zároveň vyzýva predsedov koaličných strán, aby bezodkladne splnili svoj sľub občanom a sprísnili výber kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Zaviazali sa k tomu v programovom vyhlásení vlády a sprísnenie výberu odporúča vo svojom stanovisku aj Benátska komisia.“

Prezident Kiska dnes na stretnutí s ústavnými právnikmi. Foto N - Tomáš Benedikovič
Prezident Kiska dnes na stretnutí s ústavnými právnikmi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Danko Kiskovi vyčítal lety aj mrakodrap

Predseda parlamentu však neskončil len pri Ústavnom súde. Prezidenta nečakane a bez kontextu kritizoval aj za jeho angažovanosť pri snahe o zrušenie Mečiarových amnestií.

„Dnes som videl pompéznu tlačovú besedu. Nepáči sa vám, keď vravím o letoch do Popradu. Vedel by som hovoriť aj o iných súkromných letoch. Následne vždy zožnem búrku, lebo povedať niečo na Andreja Kisku nie je v tejto spoločnosti vhodné, však je najobľúbenejším politikom. Ale stojím si za tým, že ja na lietadle domov nelietam.“

Prezidenta vyzval, aby „nezneužíval na politické teátra takú vážnu tému, ako bola vražda Róberta Remiáša“.

Danko však kritizoval aj médiá. „Doslova trháte toho, kto má dobrý nápad a myšlienku,“ povedal a opäť zvrtol svoj príhovor k prezidentovi. Narážal na fakt, že prezident bol pri predstavení nového projektu slovenského developera HB Reavis vo Varšave. V HB Reavis nedávno začala pracovať Kiskova dcéra Natália.

„Čo by ste robili s Dankom, keby išiel so svojím synom do Poľska poklepávať mrakodrap, ktorý stavia firma, v ktorej pracuje Dankov syn? Čo by ste robili s Dankom, keby domov lietal lietadlom a symbolicky by rozdával plat? Roztrhali by ste ma,“ tvrdí Danko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie