Denník N

Kritizovaný vežiak na Račianskom mýte vyrastie v pôvodnej podobe

Pri Mýtnej ulici (vpravo) vznikajú nové projekty. Vizualizácia Proxenta Tower. Zdroj – ATHE studio
Pri Mýtnej ulici (vpravo) vznikajú nové projekty. Vizualizácia Proxenta Tower. Zdroj – ATHE studio

Napriek sľubom developer stále nepredstavil budovu na Račianskom mýte v Bratislave. Podľa projektu bude vežiak podobný tomu z vizualizácie, ktorého stavbu pred dvomi rokmi po kritike odsunul.

Priamo na rušnej bratislavskej križovatke Račianske mýto má do konca roka vyrásť nový vežiak. Developer napriek opakovaným sľubom stále neprezradil, ako bude vyzerať.

Investičná skupina Proxenta vizualizáciu pred dvomi rokmi po tvrdej kritike na Facebooku rýchlo stiahla s tým, že bola iba ilustračná. V skutočnosti má budova vyzerať takmer rovnako ako kritizovaný náčrt.

Z kancelárií možno byty

Proxenta síce požiadala o zmenu stavby pred dokončením, no tie sa týkajú skôr interiéru – menej už vzhľadu budovy, ktorý je podobný kritizovanej vizualizácii. Pôvodne administratívne priestory chce nahradiť bytmi, úrad ešte o zmene nerozhodol.

Developer má zatiaľ stavebné povolenie na projekt, v ktorom je vežiak až na niekoľko detailov takmer totožný so stiahnutou vizualizáciou.

VIzualizácia budovy na Račianskom mýte. Zdroj - ATHE Studio
Vizualizácia budovy na Račianskom mýte. Zdroj – ATHE studio

Projekt viac ako 40 metrov vysokej budovy s 13 podlažiami je starý približne desať rokov. V budove sú plánované dve podzemné podlažia aj s parkoviskom s vjazdom z Mýtnej.

Fasáda mala byť z tmavého žulového obkladu s presklenými časťami.

Budova podľa autorov projektu z roku 2007 rešpektuje charakter okolitej zástavby. V tom čase to vôbec nebola pravda: domy v tejto časti vežiak výrazne prevyšoval a nezapadal k nim ani svojím štýlom.

Medzitým tesne v susedstve vyrástol nový rozsiahly komplex budov Blumentál.

Predstavenie projektu iba sľubovali

Proxenta v lete 2015 po stiahnutí vizualizácie odkázala, že projekt predstaví do niekoľkých mesiacov. Odvtedy sa nové informácie neobjavili.

Vo februári sľúbili, že zorganizujú tlačovú konferenciu s hotovými vizualizáciami, no opäť sa odmlčali. Investičná skupina na ďalšie otázky odvtedy nereagovala.

Projekt kúpili spolu so stavebným povolením od inej investorskej skupiny – IPR –, ktorá sa na malej parcele na Račianskom mýte chystala stavať už od roku 2008. Pozemok v susedstve materskej školy však zostal roky opustený.

Neaktuálna verzia projektu. Zdroj - ATHE Studio
Neaktuálna verzia projektu. Zdroj – ATHE studio

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie