Denník N

Za útoky neonacistov na Mariatchi padol prvý tvrdý trest. Útočník dostal šesť a pol roka

Nitriansky bar Mariatchi a jeho majiteľ Radovan Richtárik. Foto N – Vladimír Šimíček
Nitriansky bar Mariatchi a jeho majiteľ Radovan Richtárik. Foto N – Vladimír Šimíček

Útočník, ktorý napadol majiteľa klubu Mariatchi Radovana Richtárika na Silvestra 2013 a zlomil mu nohu, sa na súde bránil, že „mu len kopal do hlavy“.

Je to prvý veľký trest v kauze, ktorá sa ťahá už tri roky. Pravidelné útoky neonacistov na nitriansky študentský klub Mariatchi vyvrcholili na Silvestra 2013 napadnutím majiteľa klubu Radovana Richtárika. Útočníci zo súkromného kartárskeho klubu Walhala mu vtedy zlámali nohu.

Richtárika napadli po polnoci. Radikáli sa najprv pokúšali dostať do baru, kopali do dverí, a keď si ich majiteľ baru chcel odfotiť, zhodili ho na zem, kopali doňho a spôsobili mu zranenia, z ktorých sa liečil celé týždne. Odsúdený Ján Ď. sa podľa RTVS, ktorá o rozsudku informovala, na súde bránil, že Richtárika „len kopal do hlavy“.

„Obrana spočívajúca len v tvrdení ‚kopal som poškodeného len do hlavy‘ je absolútne nepochopiteľná, nie je vôbec schopná vyviniť obžalovaného,“ povedala sudkyňa a útočníka odsúdila na šesť a pol roka.

Iba tretí trest za útoky

Obžalovaný sa na mieste odvolal, rozsudok teda nie je právoplatný. Zaujímavé je, že Ján Ď. sa pôvodne chcel dohodnúť s prokurátorom na priznaní viny a prijať štvorročné väzenie. Neskôr však vymenil právnika a z takzvanej dohody o vine a treste ustúpil.

Už vlani v septembri dostal spolupáchateľ tohto silvestrovského útoku, František P., podmienku. Išlo o druhý trest v celej kauze.

Súd ho uznal vinným za to, že majiteľa baru „udrel päsťou do oblasti tváre, následkom čoho spadol na zem, kde ho druhý obvinený niekoľkokrát kopol a skočil mu na pravú nohu“, a on potom ešte Richtárika „udrel do oblasti tváre, pričom poškodený sa úderu čiastočne vyhol“.

Video: Útok neonacistov na Mariatchi z októbra 2013

Hlavný proces čaká na znalca

Silvestrovský útok, za ktorý padajú prvé tresty, je verejnosti menej známy. Neonacisti z Walhaly napadli čašníkov a zákazníkov baru Mariatchi aj pár mesiacov predtým, v októbri 2013. Útok, pri ktorom radikáli fackovali aj dievča a kopali do bezvládneho človeka na zemi, zaznamenali mestské kamery.

V tomto procese je obvinených päť útočníkov, súdy však už dlhé mesiace čakajú na znalecký posudok z odboru oftalmológie. Zranenie oka utrpela jedna z obetí útoku.

Jediným odsúdeným za októbrový útok je profesionálny vojak Tomáš S., verdikt padol ešte v septembri 2014. Vojak sa vtedy priznal a s prokurátorom sa dohodol na treste. Za jeden kopanec do hlavy jedného zo zákazníkov baru dostal pokutu štyristo eur a prepustenie z armády.

Dvom útokom na bar Mariatchi predchádzali pravidelné vyhrážky či vybíjanie okien kameňmi. Za všetkým stáli návštevníci zo súkromného kartárskeho klubu Walhala, v ktorom sa pravidelne stretávali pravicoví radikáli.

Ako profilovú fotku skupiny na Facebooku si zvolili kresbu dvoch holohlavcov, ktorí si podávajú ruky na pozadí so slovenskou vlajkou. Jeden z nich mal na krku vytetovanú skratku medzinárodnej neonacistickej siete Combat 18.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie