Denník N

Toto má byť definitívny Kurt Cobain – dokument vyčerpal jeho archívy

Vo filme Montage of Heck sa objaví veľa neznámych videí a fotografií Kurta Cobaina. Foto – HBO
Vo filme Montage of Heck sa objaví veľa neznámych videí a fotografií Kurta Cobaina. Foto – HBO

Nový filmový dokument Kurt Cobain: Montage of Heck zbiera nadšené ohlasy už od premiéry na festivale Sundance.

Malý chlapec predvádza hru na plastovej gitare, potom sfúkne na torte sviečky. „Som Kurt Cobain!“ odpovedá hrdo mame, ktorá slávnosť zachytila amatérskou kamerou.

Tak vyzeral narodeninový večierok jednej obyčajnej americkej rodiny na severozápade dávno pred tým, než z chlapca vyrástol líder kapely Nirvana a tragická ikona populárnej hudby 90. rokov.

Rodinný portrét

Nový filmový dokument Kurt Cobain: Montage of Heck odvysiela začiatkom mája v premiére televízia HBO, no nadšené ohlasy zbiera už od premiéry na festivale Sundance.

Nie je to len vôbec prvý dokument s požehnaním od rodiny hudobníka. Recenzenti hovoria o „ucelenom a definitívnom portréte“, čo vyčerpal do dna všetky archívy.

Vdova Courtney Love a dcéra Frances Bean (ktorá film produkovala) poskytli filmárom Cobainove osobné po­známky, skice, kresby, domáce rodinné videá a raritné fotografie. K nim Američan Brett Morgen doplnil rozhovory s rodinou, so spoluhráčmi a trochu prekvapivo aj animované scény.

Film obieha festivaly a v prehľade recenzií Rotten Tomatoes si drží hodnotenie sto percent.

 

Z traileru sa dá vyčítať príbehový oblúk, ktorý sa vyvíja od šťastného detstva cez hudobnú kariéru až k pokusom o rodinný život s Courtney Love a dcérkou Frances. Tá si svojho otca, ktorý je už 21 rokov mŕtvy, pamätá len hmlisto.

Film, ktorý vznikal osem rokov, mal byť práve cestou, ako jej ho pripomenúť a priblížiť. Filmári okrem neho sľubujú aj výpravnú knihu a soundtrack s akustickou dvanásťminútovou, dosiaľ úplne neznámou pesničkou.

Na želanie manželky

O Nirvane vzniklo veľa fil­mov, okrem koncertných zá­znamov sa väčšina krúti okolo tragickej smrti speváka v apríli 1994.

Na vlne špekulácií, že malo ísť o vraždu, sa viezol dokument Kurt and Courtney (1998) so spoveďou muža, ktorý priznal, že mal zavraždiť Cobaina na objednávku jeho ženy – overenie tejto stopy znemožnil fakt, že svedok pred dokončením dokumentu zomrel.

Výnimočný pohľad na kapelu, ktorá svetu zanechala tri štúdiové nahrávky, priniesli dva filmy. V Posledných dňoch (2005) americký režisér Gus Van Sant prirovnal Cobaina k renesan­čnému básnikovi Williamovi Bla­keovi, životopisné klišé s hovoriacimi hlavami elegantne obišiel strihový dokument About a Son z roku 2006.

A tesne pred dokončením je aj iný film o Nirvane. Dokudráma Soa­ked in Bleach stojí na svedectve súkromného detektí­va, ktorý na želanie Courtney Love hudobníka sledoval pred smrťou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie