Denník N

David Hockney alebo jarná rovnodennosť

David Hockney
David Hockney

Ľudia chcú, aby život mal zmysel. A obrazy im v tom môžu pomôcť.

V pondelok bolo Jozefa a dnes je jarná rovnodennosť, teda ekvinokcium. Jeden z dvoch okamihov za rok, počas ktorých zdanlivá geocentrická ekliptikálna dĺžka Slnka je 0°, respektívne 180°.

Nad tým som pred zaspaním premýšľal a na svitaní ma zobudili popletené sny. Bol som, kde som nechcel byť, a riešil veci, ktoré som nechcel riešiť, s ľuďmi, ktorých som nechcel stretnúť.

Musím spraviť niečo iné.

I paint what I like, when I like, and where I like, with occsasional nostalgic journeys. Maľujem, čo chcem, kedy chcem a kde chcem s príležitostnými nostalgickými cestami.

To je veta na zadnej strane prebalu katalógu výstavy anglického maliara Davida Hockneyho v Tate Britain v Londýne.
David Hockney môže byť najznámejším a najobľúbenejším umelcom našich čias, píše v prvej vete katalógu Chris Stephens.

Pre mňa je David Hockney maliar, ktorého mám najradšej. Odkedy som niekedy v sedemdesiatych rokoch ako gymnazista videl u Joža Jankoviča v ateliéri katalóg jeho kresieb. Jozef mi ho ukazoval ako výborného kresliara a mal pravdu.

Ináč všetko najlepšie k meninám, Jozef.

Pozerám sa na Hockneyho obrazy so znovu a znovu rastúcim záujmom. Podobne ako u mnou znovu a znovu citovaného Pabla, ani jeden nie je horší, len samé lepšie.

Hockneyho kniha Secret Knowledge bola v čase, keď som ju čítal, dvere a okná do sveta vnímania otvárajúcou, a stále je ako každá z jeho kníh.

To isté platí s výstavami a trpko oľutujem, ak niektorú vynechám.

Ináč jarná rovnodennosť je definovaná aj ako jeden z dvoch okamihov v roku, keď obraz Slnka prechádza rovníkom … počas ktorého Slnko prechádza bodom rovnodennosti.

Výstava v Tate Britain ukazuje šesťdesiat rokov jeho tvorby, teda výber elegantne zostavený z dvestoštyridsiatich diel autora. Miestnosti ako kapitoly knihy. Knihy maliarovho doterajšieho života.

Začína sa názvom Play within a Play a končí Yorkshire and Hollywood, vtipné ako každý autorov komentár.
Bol som v Londýne prvý marcový víkend a videl som výstavu pre istotu dvakrát. Raz v sobotu večer s priateľmi a druhýkrát v pondelok na obed sám. Išiel by som na ňu každý deň.

People want meaning in life. That’s a desperate need and image can help…
Ľudia chcú, aby život mal zmysel. To je zúfalá potreba a obrazy tam môžu pomôcť.

Hockney a sila obrazov. Svet, ktorý vnímame. Teda vidíme, lebo vieme, na čo sa dívame.

Alebo si to aspoň myslíme, že vidíme a vieme.

David Hockney nás učí dívať sa. K tomu patrí cítiť, teda niečo, čo sa volá srdce, alebo niečo ako súcit. Pocit, že sa nedívame sami, že to tu nie je len pre nás, nedajbože len pre mňa.

Jarná rovnodennosť je jeden z dvoch okamihov za rok, počas ktorých existuje jedno miesto na rovníku, na ktorom slnečné lúče dopadajú kolmo na zemský povrch.

Idem si urobiť kávu, deti nad nami dupocú akosi podozrivo umiernene a aj vonku je ticho.

Dnešný deň je jeden z dvoch dní za rok, počas ktorých sú svetlá časť dňa aj noc takmer rovnako dlhé, teda trvajú dvanásť hodín.

Ešte na záver jeden z mojich mnohých obľúbených citátov Davida Hockneyho.
Keď som bol mladý, bola homosexualita zakázaná. Teraz je povolená, ale zakázali fajčiť.

Človek vždy o niečo príde.

David Hockney oslavuje tento rok svoje osemdesiate narodeniny, všetko najlepšie. A výstava potrvá do dvadsiateho deviateho mája.

Tak…

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie