Denník N

V bankách na Slovensku pribudli za rok stovky pracovníkov

Počet zamestnancov v bankovom sektore v uplynulých rokoch stúpol, tento rok centrálna banka očakáva len minimálny nárast či dokonca ich pokles.

Na konci roka 2015 ich bolo menej ako 20-tisíc, v závere decembra 2016 už pracovalo v bankovom sektore na Slovensku viac ako 20 800 zamestnancov. Vyplýva to zo štatistík, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS) na svojom webe.

Zamestnanci pritom medziročne pribudli ako bankám, tak aj pobočkám zahraničných bánk na Slovensku, ale aj centrálnej banke.

Vývoj počtu pracovníkov v bankovom sektore

NBS tvrdí, že počet pracovníkov v bankovom sektore rastie kontinuálne od leta roku 2014. Centrálna banka vykazuje počet bankových zamestnancov kvartálne, číslo 20 000 podľa nej prvýkrát presiahol ku koncu marca minulého roka.

„K nárastu evidenčného počtu pracovníkov v bankovníctve prispel vstup nového subjektu, pobočky zahraničnej banky, na trh 1. júla 2016. Pri medziročnom porovnaní bol však počet pracovníkov vyšší až o 910 osôb, respektíve o 4,5 %,“ pripomína NBS.

Najvýznamnejší podiel na tomto náraste má podľa centrálnej banky prírastok v troch najväčších bankách na trhu.

Analytik Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas si myslí, že jedným z dôvodov, prečo rastie počet pracovníkov v bankách, môže byť to, že niektoré banky otvárajú ďalšie pobočky a ďalšie neredukujú počet tých, ktoré už majú. Za nárastom počtu bankových zamestnancov môže byť podľa neho aj to, že hoci sa banky snažia tlačiť ľudí do využívania elektronického bankovníctva, stále existujú služby, ako napríklad hypotéky či investičné produkty, pri ktorých sa chcú klienti poradiť s pracovníkom na pobočke.

Podľa NBS sa vlani medziročne zvýšil aj počet pracovníkov centrálnej banky, došlo k nárastu počtu zamestnancov hlavne na oddelení ochrany finančných spotrebiteľov. NBS pripomína, že Koncepcia ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu, ktorú schválila vláda, umožnila vytvorenie jednotného kontaktného miesta pre klientov všetkých finančných inštitúcií.

Centrálna banka očakáva v tomto roku už len minimálny nárast alebo dokonca aj možný pokles zamestnancov v bankovom sektore v roku 2017.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie