Denník N

Amnestie odložili o týždeň, v koalícii zatiaľ nechcú rušiť milosť pre Kočnera

Prezident Michal Kováč s premiérom Vladimírom Mečiarom v roku 1998, tri roky po únose. Foto – TASR
Prezident Michal Kováč s premiérom Vladimírom Mečiarom v roku 1998, tri roky po únose. Foto – TASR

Opozícia má k vládnemu návrhu päť pripomienok, nevylučuje, že ho za istých podmienok podporí. Podľa Bélu Bugára by sa mohlo o Mečiarových amnestiách hlasovať na budúci štvrtok.

Zrušenie Mečiarových amnestií podľa požiadaviek koalície sa odkladá o týždeň. Vládna trojka naďalej trvá na tom, že má o tom parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Šanca, že návrh podporí za istých podmienok aj nefašistická opozícia, sa však po utorkovom rokovaní poslaneckého grémia zvýšila.

Opozícia má k návrhu päť pripomienok a chce rokovať. Stále sa jej však nepáči, že koalícia k zrušeniu amnestií pristúpila v skrátenom legislatívnom konaní. V praxi ide o to, že medzi začatím prvého rokovania v parlamente a definitívnym hlasovaním môže byť len 24 hodín bez širšej diskusie a bude sa to diať na rovnakej schôdzi Národnej rady.

Video: Zástupcovia organizácie Via Iuris dnes v parlamente odovzdali petičné hárky za zrušenie Mečiarových amnestií
autorka: Martina Koník

Aj milosť pre Kočnera a namietanie sudcov blízkych HZDS

Líder OĽaNO Igor Matovič hovorí o nasledovných pripomienkach:

  1. Návrh musí byť postavený tak, aby páchatelia mohli byť aj skutočne odsúdení a neskončilo by sa to len súdnym konštatovaním, že únos je premlčaný.
  2. Druhou pripomienkou je, aby sa koalícia s opozíciou dohodla na tom, kto bude zastupovať Národnú radu v konaní pred Ústavným súdom, „aby to bola dôrazná obhajoba zrušenia amnestií“. Právnici by podľa neho mali napríklad namietať niektorých sudcov zo zaujatosti pri rozhodovaní. Ako príklad uvádzajú hlavne bývalého poslanca HZDS Petra Brňáka, ktorý hlasoval napríklad aj za zbavenie mandátu poslanca Františka Gauliedera.
  3. Aby sa zrušenie milostí Michala Kováča netýkalo len jeho syna, ale aj ďalších ľudí podozrivých v kauze Technopol. Je medzi nimi aj podnikateľ z takzvaných mafiánskych zoznamov Marián Kočner.
  4. Aby Ústavný súd nezačal v tejto veci konať automaticky, ale až po tom, ako dostane podnet, napríklad od poslancov.
  5. Aby vedľajším účastníkom konania pred Ústavným súdom boli aj prezident a vláda. Dnes je účastníkom konania len Národná rada.

Možnosť, že za určitých okolností podporí vládny návrh na zrušenie amnestií aj Sme rodina, naznačil aj Boris Kollár, ktorý to doteraz odmietal.

„So všetkými okrem Technopolu bol vyslovený predbežný súhlas (koalície),“ povedal Matovič.

Kľúčovými požiadavkami sú podľa Jána Budaja z OĽaNO požiadavky číslo jeden a dva – teda nepremlčateľnosť činov a aktívny právny zástupca parlamentu na Ústavnom súde.

Bugár a Danko: Chceme kompromis

„A priori sme ich neodmietli,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár o požiadavkách opozície, úloha Ústavného súdu v návrhu však podľa Bugára v celom procese zostať musí. „My máme fakt za cieľ zrušiť amnestie, aby to už zmizlo z novodobej histórie ako čierny fľak. Z hľadiska cieľa zrušiť amnestie som spokojný a predpokladám, že k tomu aj dôjde minimálne budúci týždeň,“ myslí si Bugár.

Pomerne spokojný bol aj predseda SNS a parlamentu Andrej Danko. „Dospeli sme k dohode, keď sa hľadal kompromis o časovom aspekte a v druhom slede najmä o odborných pripomienkach, ktoré zazneli z úst opozície.“

Danko má pocit, že sa zrušenie amnestií na základe vládneho návrhu podarí už na budúci týždeň, a to aj s podporou opozície. Za konštruktívnu označil napríklad podmienku opozície o nepremlčateľnosti únosu. Mal pochybnosti najmä pri požiadavke rozšíriť zrušenie Kováčových milostí aj o ďalších ľudí okrem prezidentovho syna. „Ak máme posudzovať niektoré veci u prezidenta, nemali by sme ísť do iných okolností.“ Vysvetlil, že v prípade milosti pre Kováča mladšieho išlo o blízku osobu. Otázku však ešte vraj neuzavreli.

S poslancami hovoril aj Fico

Po rokovaní poslaneckého grémia prišiel do parlamentu premiér Robert Fico a bol na spoločnom stretnutí so všetkými koaličnými poslancami k amnestiám.

S poslancami podľa informácií Denníka N hovoril o programe celej schôdze parlamentu a len čiastočne o amnestiách. Z jeho vyjadrení nebolo jasné, či bude koalícia ochotná ustúpiť akýmkoľvek požiadavkám opozície.

Po stretnutí s poslancami odišiel Fico tak, aby sa vyhol novinárom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie