Denník N

Sťahovať by sa mal aj Kaliňák

Shooty: Vytrvalci, 5. septembra 2016.
Shooty: Vytrvalci, 5. septembra 2016.

Premiér a minister vnútra sa už nemôžu tváriť, že všetko je to iba výmysel – podvod už vidia aj ich orgány.

Obvinenie Ladislava Bašternáka z daňových podvodov by malo spustiť veľké sťahovanie. Premiér Robert Fico už dávnejšie povedal, že práve to bude ten moment, keď odíde z Bonaparta. Spolu s ním by sa mal stiahnuť aj minister vnútra Robert Kaliňák. Bývať môže, kde chce, ale nemal by už byť vo vláde.

Kauza Kalibašternák je známa viac ako rok. Podnikateľ blízky ministrovi vnútra na daniach okradol štát a ministrovi podriadené orgány sa postarali o to, že to nikto ani poriadne nevyšetril. Presnejšie: keď finančná polícia upozornila, že toto smrdí podvodom a mali by nabehnúť vyšetrovatelia, polícia to zastavila. Bašternák je totiž „náš človek“. Všetci predsa vedia, že uňho v byte býva premiér a Kaliňák s ním obchoduje a podniká.

Už vtedy sa mal premiér odsťahovať a minister vnútra zbaliť. Konflikt záujmov, do ktorého sa dostal, je neospravedlniteľný. Lenže on konflikt záujmov necíti a hnev ľudí ignoruje.

Zlomových bodov bolo v tejto kauze už veľa: dozvedeli sme sa, že Bašternák platil 12 miliónov v hotovosti a Kaliňák si myslí, že to bolo normálne, lebo vtedy (pred piatimi rokmi) to bola „doba kešu“; zistili sme, že Kaliňák od Bašternáka kupoval za čudných okolností podiel vo firme; že prokurátorovi, ktorý to chcel vyšetrovať, prípad zobrali a o ostatné sa postaral šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik, ktorý sa preslávil tým, že v najcitlivejších politických kauzách ako jediný v republike nedokáže vidieť ani náznak podvodu. To všetko by v normálnej krajine stačilo na Kaliňákov koniec s riadnou hanbou. Tu nie.

Ten príbeh sa však nekončí. Tento týždeň sme sa dozvedeli, že zástupca šéfa finančnej polície podal trestné oznámenie, lebo niekto z vedenia polície či priamo minister zmaril policajnú prehliadku vo firme, ktorú má Bašternák spolu s Kaliňákovým právnym a podnikateľským druhým ja – Marekom Turčanom. A dva mesiace od jeho oznámenia ho nikto ešte ani len nevypočul.

O to viac potom kričí, keď Bašternáka takto fungujúci štát obviní z daňových podvodov.

Je možné, že Bašternák sa spravodlivosti vyhne ako všetci ľudia z Kaliňákovho a Ficovho okruhu. Premiér a minister už však nemôžu tvrdiť, že všetko je v poriadku a nie je dôvod, aby sa sťahovali. Teraz by im už nepomohla ani amnestia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie