Denník N

Koalícia hrá aj za Kočnera z káuz Glance House, Čistý deň či Bašternák, zatiaľ nechce dovoliť jeho stíhanie

Marián Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marián Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vládne strany majú najväčší problém s rozšírením rušenia Kováčových milostí o ďalšie osoby z kauzy Technopol. Kľúčovou postavou prípadu je podnikateľ Marián Kočner, ktorý hrá v posledných rokoch aj hry v prospech Ficovej vlády.

Pozná sa s politikmi z viacerých strán a do politických káuz sa pletie už dve desaťročia. Teraz by sa mu však mohlo stať, že pôjde pred vyšetrovateľa a možno aj pred súd. Reč je o Mariánovi Kočnerovi, ktorý bol jedným z hlavných podozrivých v kauze údajného tunelovania firmy Technopol. Prípad neskôr súvisel s únosom Michala Kováča mladšieho.

Robert Fico ako podmienku rušenia Mečiarových amnestií pomenoval aj nutnosť zrušiť individuálnu milosť prezidenta Michala Kováča, ktorou zastavil trestné stíhanie voči svojmu synovi v prípade Technopol. Kováč starší tak chcel umožniť, aby jeho syn mohol vycestovať do Nemecka a v tomto prípade vypovedať. To ako obvinený na Slovensku nemohol.

Tunel v Technopole?

Michal Kováč však udelil milosti nielen svojmu synovi, ale aj ďalším piatim podozrivým z tunelovania Technopolu. Jednou z ústredných postáv milosti je práve Marián Kočner.

„Marián Kočner žiadosťami o odklad platieb predstieral platobnú neschopnosť firmy Protrend z dôvodu neuhrádzania faktúr svojimi odberateľmi, čím získal čas na postupné odčerpanie získaných finančných prostriedkov od odberateľov formou hotovostných výberov z účtu firmy. Takto získané finančné prostriedky použil pre vlastnú potrebu a dňa 1. 12. 1993 notárskou zápisnicou vykonal bezplatný prevod firmy Protrend aj so záväzkami na nového majiteľa Tibora Lišku, ktorého pobyt nie je známy. Uvedeným konaním a. s. Technopol Bratislava spôsobil škodu v sume 126 048 523 Sk,“ píše sa doslova v Kováčovej milosti, ktorá zrejme cituje z policajného uznesenia.

Kočner sa spomína aj na inom mieste milosti a v súvislosti s ďalším údajným tunelom v Technopole.

Ozval sa aj Kiska

To, že koalícia chce s amnestiami zrušiť Kováčovu milosť, ale nie smerom ku Kočnerovi a ďalším štyrom ľuďom, kritizoval aj prezident Andrej Kiska.

Pridanie Kočnera a spol. medzi tých, ktorých by sa tiež malo týkať zrušenie Kováčových milostí, žiada aj opozícia. Ide o jednu z piatich požiadaviek, ktoré dala koalícii. „Je to kauza Technopol. Predbežne so všetkými ostatnými okrem Technopolu bol vyslovený predbežný súhlas,“ odvetil líder OĽaNO Igor Matovič na otázku, s ktorým bodom majú vládne strany najväčší problém. Aj Ján Budaj hovorí, že Technopol je „neuralgický bod“ rozhovorov s koalíciou.

Medzi ďalšie opozičné podmienky patria napríklad nepremlčateľnosť únosu, aby súdy naozaj mohli potrestať vinníkov, či povinnosť vylúčiť zaujatých sudcov blízkych HZDS z rozhodovania na Ústavnom súde.

Prečo vládne strany nechcú pridať ďalších ľudí vrátane Kočnera ku Kováčovi mladšiemu? „Ak máme posudzovať niektoré veci u prezidenta, nemali by sme ísť do iných okolností, pretože je tam pri každej amnestii a milosti individuálny akt spravodlivosti, ktorý má prejaviť prezident pri svojom rozhodnutí,“ vraví predseda SNS Andrej Danko. Prihliadajú vraj na to, či išlo o blízke osoby toho, kto amnestiu alebo milosť vydal. V prípade amnestií by sa to mohlo týkať pravej ruky Vladimíra Mečiara, ale nie ďalších trinástich obžalovaných. Pri prezidentovi Kováčovi išlo o jeho syna.

Otázku však podľa predsedu parlamentu ešte neuzavreli. „Rušenie amnestií alebo milosti by sa nemalo týkať kauzy, ale malo by byť o individuálnych osobách,“ vysvetľoval Danko, prečo nezrušiť milosti v celej kauze Technopol.

Do politiky sa mieša roky

Môže byť Dankovo vysvetlenie jediným, prečo sa koalícii nechce rušiť milosť pre Mariána Kočnera? Tento podnikateľ sa do politiky čudným spôsobom zapája roky a mnohí politici by mu za jeho „akcie“ mohli byť vďační.

Po Technopole sa Kočner zviditeľnil kauzou Markíza a Gamatex. Prvá úspešná súkromná televízia vznikala ako projekt s podporou Vladimíra Mečiara, rýchlo sa však stala protimečiarovskou a jej spravodajstvo premiéra a HZDS kritizovalo. Pred voľbami 1998 sa za zvláštnych okolností a s pomocou ľudí blízkych podsvetiu pokúsila televíziu ovládnuť firma Gamatex Mariána Kočnera. Pokus nakoniec nevyšiel, pred televíziou protestovali tisícky ľudí a Mečiarovi to nakoniec skôr uškodilo.

Marian Kočner v strede) v roku 1998 v TV Markíza. Foto - TASR
Marián Kočner (v strede) v roku 1998 v TV Markíza. Foto – TASR

Za Dzurindovej vlády sa Kočnerovo meno objavilo v takzvaných mafiánskych zoznamoch, ktoré unikli od polície alebo ich polícia zámerne vypustila.

Glance House, SaSanka, Bašternák

Vstupy Mariána Kočnera na politickú scénu sa tým nekončia. Za vlády Ivety Radičovej sa objavila videonahrávka rozhovorov Richarda Sulíka s Kočnerom uňho doma, zhotovená zrejme z jeho termostatu. Už ten fakt, že sa u Kočnera doma objavil predseda parlamentu, Sulíka diskreditoval, nehľadiac na to, že spolu preberali veci zo zákulisia politiky a Sulík si dal zisťovať informácie na svojich ľudí. Práve v tom čase si predsedu SaS ako za svoj hlavný terč zobral opozičný Smer.

Vstupy Mariána Kočnera na mediálnu a politickú scénu pokračovali aj za druhej Ficovej vlády. V kauze Glance House, čo je názov bytovky v Bernolákove, vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka umožnil jej prevod na firmy blízke Kočnerovi.

Podnikateľ, ktorý pred desiatimi rokmi neúspešne kandidoval aj na bratislavského primátora, mal svoju úlohu aj v prípade ukradnutých SMS správ poslanca Gábora Grendela, keď na ne upozornil na tlačovke.

Marián Kočner. Foto - TASR
Marián Kočner. Foto – TASR

Mariána Kočnera je vidieť v médiách aj počas tejto vlády. Svoju úlohu zohral i v kauze Bašternák, keďže jeho firma postavila dom v centre Bratislavy a Bašternák robil podozrivé transakcie práve s bytmi z tohto domu a vyšetruje ich polícia pre podozrenia z daňových podvodov. Kočner dokonca vlastní byt v dome Bonaparte, kde v Bašternákovom byte býva Fico.

Čistý deň

Naposledy sa Kočner ukázal pri kauze Čistý deň, keď sa pred tlačovkou resocializačného centra stretol spolu s bývalým príslušníkom SIS Petrom Tóthom s manželkou šéfa centra Zuzanou Tománkovou.

Marián Kočner a Peter Tóth v Crowne Plaza s manželkou šéfa Čistého dňa. foto - Vladimír Pčolinský
Marián Kočner a Peter Tóth v Crowne Plaza s manželkou šéfa Čistého dňa. Foto – Vladimír Pčolinský

Aj táto kauza je v neprospech Smeru, zapojil sa do nej premiérov poradca Erik Tomáš a centra sa nepriamo zastalo aj ministerstvo práce riadené Jánom Richterom zo Smeru. Richter napriek vážnym obvineniam zo sexuálneho zneužívania detí nechal centru akreditáciu a súdy tam tak aj ďalej môžu posielať mladistvých závislých.

Kočner sa tiež ozval v prípade kontaktov predsedu opozičnej Sme rodina Borisa Kollára, keď sa objavili Kollárove fotky s ľuďmi z podsvetia. Kočner hovoril v Kollárov neprospech a tvrdil napríklad, že opozičný poslanec platil šéfovi gangu piťovcov letenky.

A čo na možnosť zrušiť Kováčovu milosť voči všetkým vtedajším podozrivým hovorí sám Kočner? „Denník N nie je médium, s ktorým Marián Kočner bude komunikovať,“ povedal len.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kočner

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie