Denník N

Premiér o sťahovaní z Bašternákovho Bonaparta hovorí už pol roka

Robert Fico na tlačovke. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico na tlačovke. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ani po obvinení Ladislava Bašternáka, ktorý vlastní Bonaparta, premiér nestanovil presný dátum, kedy sa z bytu v luxusnej rezidencii odsťahuje.

Výrok o tom, za akých podmienok sa premiér vysťahuje z bytu Ladislava Bašternáka, je známy už niekoľko týždňov a na aktuálnosti získal po obvinení tohto podnikateľa. Pripomeňme si slová Roberta Fica v relácii RTVS Sobotné dialógy, ktoré vyriekol 25. februára.

„V tomto prípade bude pre mňa neudržateľné, ak by došlo k vzneseniu nejakých obvinení. Zatiaľ je to v polohe nejakých diskusií. Len čo bude vznesené obvinenie, tak pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať.“

Aktívne hľadanie bez dátumu

Odvtedy viackrát potvrdil, že si bývanie aktívne hľadá. Ale ani utorkové obvinenie Ladislava Bašternáka, ktorý je majiteľom bytovky Bonaparte, zo zločinu neodvedenia dane a poistného, premiéra neprimal, aby povedal konkrétny termín, kedy sa z bytu odsťahuje. „Bývanie nie je otázkou niekoľkých minút,“ odpovedal dnes na tlačovke.

foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Premiér vytrvalo opakuje, že zo zákona má nárok, aby mu bývanie preplatil štát, on to však nevyužíva – na rozdiel od prezidenta, ako dodáva. „Štátu som tak ušetril tisíce eur,“ zdôrazňuje. Pri obhajobe toho, že býva v Bašternákovej bytovke, spomína aj to, že hľadal reprezentačný priestor. „V tomto byte sa vystriedalo niekoľko premiérov, naposledy tam bol aj predseda Európskej rady pán Tusk.“

Teraz je podľa neho čas nájsť definitívne riešenie jeho bývania. „Mám 52 rokov a nebudem sa každý boží rok sťahovať z bytu do bytu. Chcem sa nasťahovať niekam, kde už dožijem. Takéto rozhodnutie si však vyžaduje určitý čas,“ vysvetľoval novinárom, v akej je situácii. „Nemám 30 rokov, aby som sa ako dromedár sťahoval každé dve hodiny,“ dodal.

V Bratislave má vyhliadnutých niekoľko projektov vrátane jedného domu. „Je veľmi čudné, že toto má byť predmetom verejného záujmu, kde bude premiér za svoje vlastné peniaze bývať – to sú moje peniaze, bývam momentálne v reprezentačnom byte, ktorý spĺňa tieto účely, a intenzívne dva alebo tri mesiace hľadám bývanie.

Budem sa snažiť urobiť všetko, aby som v krátkom čase našiel riešenie, ktoré vás konečne uspokojí vo vašej zvedavosti. Viac k tejto téme nemám čo povedať,“ uviedol na utorkovej tlačovke.

Staršie sľuby

O tom, že sa chystá sťahovať, hovoril pre Nový Čas už vlani v septembri. Vtedy povedal, že si chce dom postaviť. „Som pripravený vyriešiť si svoju bytovú otázku. Už si hľadám pozemok, lebo si chcem postaviť dom. Ale dnes som predseda vlády a na fungovanie a reprezentáciu potrebujem adekvátne priestory,“ povedal pre Nový Čas začiatkom septembra 2016.

Vo februári pre Plus jeden deň zas povedal, že už má vyhliadnutý dom. „Je to komplikovanejšie, ako by človek povedal. (…) Je to dom, ktorý má 25 rokov a bude si vyžadovať nejakú rekonštrukciu. Uvažujem, že by som si ho kúpil a zrekonštruoval,“ povedal v rozhovore. Dom mal byť v Bratislave. Odvtedy konkrétne nehovorí, či už dom kupuje ani kedy sa z Bonaparta odsťahuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie