Denník N

Aktivista Dubéci vyhral súd s ministerstvom, ktoré tají zmluvy za 99 miliónov

Dve lietadlá C27j Spartan si objednala druhá Ficova vláda za 99 miliónov eur. Zmluva zahŕňa aj krátkodobý servis a výcvik posádok, je však už dva roky tajná. Foto – Wikipédia
Dve lietadlá C27j Spartan si objednala druhá Ficova vláda za 99 miliónov eur. Zmluva zahŕňa aj krátkodobý servis a výcvik posádok, je však už dva roky tajná. Foto – Wikipédia

Ministerstvo obrany musí znovu rozhodnúť o zverejnení zmlúv na dopravné lietadlá Spartan. Nemôže sa však tentokrát schovávať za to, že ich celé označí za obchodné tajomstvo.

Sú to viac než dva roky, čo ministerstvo obrany podpísalo jeden zo svojich najväčších nákupov v histórii. Za 99 miliónov eur objednalo dve transportné lietadlá Spartan od talianskeho výrobcu Alenia Aermacchi.

Nákup bol novinármi sledovaný nielen preto, že to bol prvý významný prírastok do slovenského letectva, ale aj pre ľudí v jeho pozadí. Talianov v minulosti zastupoval kamarát Roberta Fica, zbrojár Miroslav Výboh, čo im mohlo pomôcť v súboji s konkurentmi. Druhá Ficova vláda o nákupe informovala verejnosť až v momente, keď bolo všetko rozhodnuté.

Aktivista Martin Dubéci preto koncom roku 2014 požiadal ministerstvo, aby mu poskytlo kópie zmlúv, ktoré nezverejnilo ani v centrálnom registri. Úradníci vtedajšieho ministra a súčasného podpredsedu parlamentu Martina Glváča (Smer) s jeho žiadosťou urobili krátky proces. Napísali, že všetko podlieha obchodnému tajomstvu.

Dubéci sa rozhodol, že sa bude zmlúv domáhať súdnou cestou. Krajský súd v Bratislave mu dal teraz za pravdu a konštatoval, že pôvodné rozhodnutie Glváčovho ministerstva bolo nezákonné.

Úradníkom vyčítal napríklad to, že prikladali až príliš veľkú váhu názoru talianskej firmy, ktorá zmluvy označila za obchodné tajomstvo, a už menej prihliadali na verejný záujem.

„Je potrebné zohľadniť aj verejný záujem na sprístupnenie tejto informácie a vážiť ho so záujmom na ochranu obchodného tajomstva,“ rozhodol senát vedený sudcom Vlastimilom Pavlikovským.

Preskúmame a uvidíme

Dubéci rozsudok krajského súdu zverejnil na internete. Ministerstvo musí teraz o jeho žiadosti rozhodnúť znovu, ale tentokrát má byť viazané „právnym názorom súdu a postupovať v naznačenom smere“.

To automaticky neznamená, že úradníci zmluvy skutočne zverejnia. Ministerstvu, ktoré dnes vedie nominant SNS Peter Gajdoš, začne plynúť mesačná lehota, počas ktorej môže ešte podať sťažnosť, a takisto môže uviesť iný dôvod, než je obchodné tajomstvo, prečo zmluvy neukázať.

„Rozsudok nám bol doručený začiatkom týždňa, v súčasnosti ho analyzujeme. Až do nadobudnutia právoplatnosti a následného prijatia rozhodnutia sa k tejto záležitosti nebudeme vyjadrovať,“ reagovala bez ďalších podrobností hovorkyňa ministerstva Danka Capákova.

Aktivista, bezpečnostný analytik a jedna z tvári iniciatívy Progresívne Slovensko Martin Dubéci. Foto - Archív M. Dubéciho
Aktivista, bezpečnostný analytik a jedna z tvári iniciatívy Progresívne Slovensko Martin Dubéci. Foto – Archív M. Dubéciho

Česká zmluva visí na webe

Martin Dubéci pôsobil okrem iného ako šéf volebnej kampane Radoslava Procházku a jeho strany Sieť. Neskôr po nezhodách s Procházkom odišiel a v parlamentných voľbách 2016 neúspešne kandidoval za stranu Most-Híd. V súčasnosti je jednou z tvárí občianskeho združenia Progresívne Slovensko, ktoré sa časom zrejme zmení na novú politickú stranu.

Popritom sa dlhodobo venuje aj téme vojenských nákupov. V októbri 2014 na svojom blogu ako prvý upozornil na to, že vláda v utajenom režime schválila zákazku na lietadlá Spartan.

Následne žiadal ministerstvo, aby zmluvy zverejnilo. Je to podľa neho potrebné na to, aby nezávislí analytici mohli skontrolovať výhodnosť nákupu. „Pokiaľ ministerstvo ukáže dôležité časti zmluvy, môžeme si overiť tvrdenie bývalého vedenia ministerstva, že takýto nákup bol potrebný a výhodný,“ hovorí Dubéci.

To, že štát nemá legitímny dôvod takéto zmluvy tajiť, ukazuje príklad Česka. Tamojšia armáda v roku 2009 nakupovala rovnaký typ techniky ako Glváč. Išlo o štyri španielske dopravné lietadlá Casa, za ktoré zaplatila v prepočte 170 miliónov eur.

České ministerstvo obrany po istých peripetiách zmluvu zverejnilo a dnes je možné kľúčové pasáže nájsť na internete. Vďaka tomu mohli novinári informovať napríklad o tom, akú záruku si štát dohodol, alebo za akých podmienok môže od zmluvy odstúpiť.

Bývalý dlhoročný právnik Martin Glváč (vľavo) bol štyri roky ministrom obrany. Dnes je podpredsedom parlamentu a predsedom poslaneckého klubu Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalý dlhoročný právnik Martin Glváč (vľavo) bol štyri roky ministrom obrany. Dnes je podpredsedom parlamentu a predsedom poslaneckého klubu Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister tajnostkár

Slovenské ministerstvo naopak rozhodlo, že jeho zmluvy musia zostať tajné. Odvolalo sa na to, že sa dohodlo s talianskym výrobcom na tom, že pôjde o obchodné tajomstvo.

„Žalovaný poukázal na dohodu zmluvných strán, že obsah predstavuje obchodné tajomstvo. Zmluvy obsahujú napríklad detailný technický opis vojenskej techniky, opis integrácie systémov, zabezpečenie logistickej podpory a podobne,“ píše sa v rozsudku.

Úradníci preto Dubécimu poskytli iba pár viet, v ktorých stručne charakterizujú, o aké zmluvy ide a aká je ich finančná hodnota.

„Ocitli sme sa v situácii, keď úzka skupina ľudí uzavrie zmluvy za takmer 100 miliónov eur z verejných peňazí a nepustí nikoho, aby do nich nahliadol,“ sťažoval sa vtedy Dubéci.

Jediné štyri odstavce, ktoré ministerstvo obrany poskytlo Dubécimu k jeho žiadosti o zverejnenie zmluvy.
Jediné štyri odstavce, ktoré ministerstvo obrany poskytlo Dubécimu k jeho žiadosti o zverejnenie zmlúv.

Laxní Glváčovi úradníci

Súd teraz argumenty ministerstva zhodil zo stola. Odkázal mu, že samotný fakt, že firma označí zmluvu za obchodné tajomstvo, neznamená, že to skutočne tak je. Obchodné tajomstvo totiž musí spĺňať jasne definované kritériá.

„V prípade obchodného tajomstva musí ísť o skutočnosti obchodnej, výrobnej alebo technickej povahy, ktoré majú skutočnú alebo potenciálnu hodnotu a nie sú v príslušných obchodných kruhoch bežne známe,“ napísali sudcovia.

Úradníci mali teda preskúmať, či pasáže, ktoré odmietli zverejniť – v tomto prípade tvoriace všetky zmluvy – takéto znaky spĺňajú. A pokiaľ áno, mali Dubécimu vysvetliť, v čom konkrétne.

„Ministerstvo oprelo svoje rozhodnutie len o skutočnosť, že ich spoločnosť Alenia Aermacchi označila za obchodné tajomstvo. Podľa názoru súdu sa závery ministerstva javia ako nedostatočne odôvodnené,“ uviedli sudcovia.

Podľa súdu v rozhodnutí ministerstva chýbajú „myšlienkové zdôvodnenia jednotlivých znakov obchodného tajomstva“.

„Nie je teda jasné, na základe akých objektívnych zistení dospelo k záveru, že všetky nesprístupnené informácie sú obchodným tajomstvom. Rovnako nie je jasné, či žalovaný vôbec tieto veci skúmal,“ dodali sudcovia.

Glváč: Zatiaľ to nič neznamená

Dubéci hovorí, že nepotrebuje vidieť detailné nákresy lietadla, ani podrobné informácie o jeho ochranných systémoch. „Ide mi hlavne o to, aby sme mohli skontrolovať, či ten nákup je výhodný z pohľadu servisných podmienok, logistiky a podobne.“

Ministerstvo podľa neho mohlo zmluvy zverejniť a najcitlivejšie pasáže jednoducho začierniť. Takýmto spôsobom postupovalo aj české ministerstvo, ktoré pri dopravných lietadlách zverejnilo primárne tie časti, ktoré sa týkali biznisovej stránky nákupu.

Bývalý minister Glváč na najnovšie rozhodnutie súdu reagoval konštatovaním, že spor stále nie je skončený. Zároveň pripomenul, že súd nenariadil ministerstvu, že musí zmluvy skutočne ukázať – iba to, že musí rozhodnúť znovu a poriadne.

„Podľa vami zaslaných podkladov rozhodnutie súdu nie je v súčasnosti právoplatné. Z rozhodnutia nevyplýva, že ministerstvo je povinné sprístupniť požadované informácie. Vyplýva z neho len to, že rozhodnutie o nesprístupnení je nedostatočne zdôvodnené,“ napísal Glváč.

Šestnásť rokov známy názor

Názor, že obchodné tajomstvo nestojí nad všetkým, vyslovili slovenské súdy už niekoľkokrát. A to vrátane Najvyššieho súdu.

„Súdy opakovane konštatovali, že štát alebo podnikateľ nemôžu svojvoľne označiť zmluvu za obchodné tajomstvo, ani sa dohodnúť, že celá zmluva je obchodným tajomstvom. Prvý takýto rozsudok Najvyššieho súdu bol vydaný už v roku 2001,“ hovorí Peter Wilfling, právnik mimovládnej spoločnosti Via Iuris, ktorý sa venuje právu občanov na informácie.

Známym prípadom sa stal spor z roku 2005, keď sudcovia rozhodli, že štát musí zverejniť zmluvy s automobilkami Peugeot a Kia o poskytnutej štátnej podpore. Aj v nich sa Najvyšší súd musel podľa Wilflinga vysporiadať s tým, či celá zmluva môže alebo nemôže byť označená za obchodné tajomstvo.

„Pre mňa je nepochopiteľné, že aj o desať rokov neskôr sa stále používa argument, že nejakú zmluvu nemôže štát zverejniť, pretože podlieha obchodnému tajomstvu,“ dodal Wilfling.

Lekcia pre ministra?

Pokiaľ ministerstvo nepodá sťažnosť, podľa súdu musí zaplatiť aj náklady na súdne konanie. Podľa Dubéciho ho celý spor vyšiel na zhruba 700 eur, ktoré vynaložil na advokáta a súdne poplatky.

Dubéci zároveň dúfa, že po tejto skúsenosti už bude ministerstvo v podobných prípadoch postupovať inak.

„Očakávam, že rozsudok sa stane signálom pre vedenie ministerstva, že jeho prístup je z právnej stránky neudržateľný. Čo je ešte dôležitejšie, mohlo by to ministerstvo primäť k tomu, aby naplnilo svoj sľub a umožnilo väčšiu kontrolu ďalších projektov, ktoré pripravuje,“ hovorí Dubéci.

Ministerstvo však už v minulosti ukázalo, že pri utajovaní svojich zmlúv dokáže byť značne kreatívne. Pokiaľ nie je problémom obchodné tajomstvo, tak ako argument slúži napríklad to, že zákazka je dôležitá pre bezpečnosť štátu, a tak nie je možné o nej hovoriť.

S takýmito alebo podobnými argumentmi ministerstvo tesne pred Glváčovým odchodom utajilo zákazku na prestavbu obrnených vozidiel za 27 miliónov, ktorú uzavrelo bez súťaže štyri dni pred voľbami, alebo zmluvu na stavebné práce pre SBS-ku Bonul, ktorá má blízko k politikom Smeru.

Čiastkové informácie o oboch týchto obchodoch poskytlo ministerstvo až v momente, keď sa o nich dozvedel Denník N z neoficiálnych zdrojov. Zmluvy však nikde nezverejnilo.

Na druhej strane, súčasný minister Gajdoš by rovnaký postup obhajoval o niečo ťažšie. Pri svojom nástupe totiž verejne sľúbil, že jeho rozhodnutia aj nákupy budú priehľadné.

„Mojimi prioritami v oblasti ozbrojených síl je okrem iného transparentná modernizácia,“ vyhlásil pred necelým rokom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie