Denník N

V Izraeli zadržali lídra bojkotu Barghútího, neodviedol dane

Barghútí stojí za hnutím propagujúcim bojkot Izraela. Foto – TASR/AP
Barghútí stojí za hnutím propagujúcim bojkot Izraela. Foto – TASR/AP

Palestínčan narodený v Katare je jedným z najvýraznejších aktivistov BDS.

Omar Barghútí (53), líder organizácie BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), ktorá volá po akademickom, ekonomickom a politickom bojkote Izraela, čelí obvineniam z neplatenia daní. Na začiatku týždňa ho z toho dôvodu aj načas zadržali. Momentálne je po zložení kaucie na slobode, ale musel odovzdať pas a sľúbiť, že bude k dispozícii vyšetrovateľom.

Izraelský daňový úrad tvrdí, že Barghútí, ktorý má trvalé bydlisko v severoizraelskom meste Akko, nepriznal príjmy vo výške 700-tisíc dolárov zo svojej podnikateľskej činnosti a honorárov za prednášky a knihy. Polícia má k dispozícii dôkazy zadržané v jeho byte vrátane kreditných kariet a bankových výpisov z bánk v Ramalláhu na západnom brehu a v Spojených štátoch.

Barghútí, pôvodom Palestínčan narodený v Katare, má v Izraeli povolenie na trvalý pobyt, čo znamená, že tam má daňové povinnosti a musí priznať aj účty v zahraničí.

Izrael v posledných rokoch zintenzívnil pátranie po účtoch svojich daňovníkov v zahraničí, sprísnil zákon, ktorý umožňuje definovať neodvedenie dane aj ako pranie špinavých peňazí, a médiá ostro sledujú prípady daňových podvodov, ktorých sa dopúšťajú rôzne celebrity. Momentálne hrozí napríklad svetoznámej modelke Bar Rafaeli a jej matke obvinenie z neodvedenia daní.

Bojkot ako boj

Barghútího prípad však bude, hlavne u jeho priaznivcov, vyvolávať aj iné konotácie. Izrael posledné mesiace už len nekritizuje ľudí, ktorí volajú po jeho bojkote, ale aktívne im zakazuje vstup do krajiny a zvažuje zákon o obmedzení činnosti mimovládnych organizácií zo zahraničia.

Barghútí je jedným z najvýraznejších aktivistov BDS a v Izraeli mal problémy už aj predtým, viackrát sa ozvali hlasy, aby mu úrady odobrali povolenie na trvalý pobyt. Prax je taká, že povolenie sa obnovuje každý rok. Barghútí v krajine žije od roku 1993, keď sa oženil s izraelskou Arabkou. Predtým žil v Egypte a študoval v Spojených štátoch.

V roku 2005 bol jedným z tých, čo spojili 170 palestínskych mimovládnych organizácií do hnutia BDS. To volá po bojkote Izraela, kým ten neukončí okupáciu palestínskych území, nezrovnoprávni židovských a arabských obyvateľov a nepovolí návrat palestínskych utečencov.

Hnutie naberá na sile, hlásia sa k nemu viaceré univerzity, niektoré odborové organizácie, cirkevné zbory, podarilo sa mu presadiť, že sa v obchodoch označujú izraelské výrobky pochádzajúce zo západného brehu. Rastie tiež napríklad počet umelcov, čo odmietajú vystupovať v Izraeli alebo pracovať na spoločných projektoch.

Hoci ekonomický efekt bojkotu na Izrael je zanedbateľný, dôsledky na jeho imidž sú oveľa vážnejšie, rovnako ako obavy z jeho delegitimizácie.

Študentom v Tel Avive

Barghútí, ktorý je mediálne veľmi zdatný a dostáva veľa pozvaní a zastávajú sa ho mimovládne organizácie, BDS označuje za politicky neutrálne, čo však jeho kritici spochybňujú. Barghútí neverí v koncepciu dvoch štátov, volal po „eutanázii“ Izraela a predpokladá, že ak by sa vrátili všetci palestínski utečenci, znamenalo by to de facto zánik Izraela, ako ho poznáme dnes.

Izrael často prirovnáva k juhoafrickému apartheidu či nacistickému Nemecku.

Hoci Barghútí vyzýva aj na akademický bojkot Izraela a pravidelne odsudzuje palestínskych intelektuálov, ktorí vedú dialóg s Izraelčanmi, on sám študoval na Telavivskej univerzite v čase, keď po svete vyzýval akademikov, aby ju ignorovali. To, že si tam urobil doktorát z filozofie, odôvodňoval tým, že „pôvodní obyvatelia“ majú prirodzené právo využívať všetko, čo štát Izrael poskytuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie