Denník N

Škrtel odmietol Juventus, v Turecku zanecháva lepší dojem ako Van Persie

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel cez leto prestúpil z Liverpoolu do Fenerbahce Istanbul a v Turecku sú s novou posilou spokojní, hovorí miestny novinár pre Denník N.

V septembri Slovensko v Trnave odolávalo Angličanom a smerovalo k cennej bezgólovej remíze. Kapitán tímu Martin Škrtel po odohratí osobného súboja šliapol na nohu na zemi ležiaceho útočníka Harryho Kanea a rozhodca mu dal rovno červenú kartu.

Oslabený tím s desiatimi hráčmi inkasoval gól v nadstavenom čase a Škrtela veľmi kritizovali.

Škrtel sa počas ôsmich rokov v Liverpoole vypracoval na jedného z najlepších stopérov v Európe, aj keď sa občas nevyhol skratom alebo chybám. Zo základnej zostavy však nevypadával i napriek zmenám manažérov na Anfield Road.

V minulej sezóne však do Liverpoolu prišiel nový tréner Jürgen Klopp, ktorému sa Škrtel nehodil do systému. Slovenský obranca bol v tom období zranený a nikdy si nezískal Kloppovu dôveru. Bývalý kouč Borussie Dortmund chcel do hry priniesť nové prvky, medzi ktoré patrila aj postupná rozohrávka už od stredných obrancov.

Od novej sezóny je 32-ročný obranca hráčom tureckého Fenerbahce, v ktorom si ho fanúšikovia obľúbili pre bojovnú povahu. Škrtel stále boduje aj doma, v ankete Futbalista roka 2016 obsadil druhé miesto za Marekom Hamšíkom.

„Očakával som, že druhé miesto získa Robo Mak. Keďže, samozrejme, to prvé k Hamšovi už akosi patrí. Robo mal v reprezentácii aj kluboch skvelý rok. Takže prekvapenie bolo milé a som zato šťastný,“ povedal.

Slovensko hrá v nedeľu kvalifikačný zápas na ihrisku Malty.

Kozák: Bol najlepším stopérom Liverpoolu

Škrtel po skončení minulej sezóny odišiel po rokoch z Liverpoolu, pretože tréner Klopp ho nepovažoval za dostatočne technický typ. V lete ho vymenil za dvoch stopérov z nemeckej bundesligy: Estónca Ragnara Klavana a Kamerunčana Joela Matipa.

Spôsob, akým Liverpool predal Škrtela, verejne kritizoval aj reprezentačný tréner Ján Kozák: „Dovolím si tvrdiť, že Škrtel je najlepším stopérom Liverpoolu a ani nechcem vedieť, čo sa tam deje. Je to skúsený hráč a nebojím sa o jeho výkon v reprezentácii. Mrzí ma skôr jeho psychika, pretože pre mňa je neuveriteľné, že tam nehráva.“

Určitú rolu zohral aj Škrtelov plat, ale je diskutabilné, či je naozaj horší ako Klavan, Matip či Chorvát Dejan Lovren.

Škrtel odmietol ponuku jednoročného kontraktu s opciou od Juventusu Turín, v ktorom by sa musel o miesto v zostave biť so stabilným stopérskym triom „BBC“ (Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini) a namiesto toho po majstrovstvách Európy odišiel do tureckého veľkoklubu Fenerbahce Istanbul.

Novinár tamojšieho portálu Miliyet Kadir Onur Dincer v rozhovore pre Denník N hovorí, že príchod Škrtela nebol žiadnym veľkým prekvapením:

„Fenerbahce, ako aj iné veľké turecké kluby, už v posledných rokoch priviedli viacero veľkých posíl z najlepších európskych klubov. Preňho ako slovenského hráča bolo pri nákupe obrovskou výhodou, že hral taký dlhý čas v anglickej Premier League. Ak sa vám to podarí, očakáva sa, že ste kvalitný futbalista. Futbalisti, ktorí prišli do tureckej ligy z Liverpoolu, sa vždy presadili, napríklad austrálske krídlo Harry Kewell či Holanďan Dirk Kuyt.“

foto - TASR
Foto – TASR

Kuyta vo Fenerbahce zbožňovali. „Bol to skvelý hráč, ktorý sa snažil na ihrisku vydať zo seba to najlepšie. Nemohli ste počuť nič o jeho súkromnom živote, koncentroval sa iba na futbal, nezaujímal ho nočný život. A to majú fanúšikovia Fenerbahce radi. Škrtel síce nie je Kuyt, ale jeho imidž taktiež nie je zlý.“

Holanďan Robin van Persie, ktorý prišiel do klubu po úspešnom období v anglickej lige, bol, naopak, veľmi kritizovaný. „Fanúšikovia ho nemali veľmi radi, považovali ho za sklamanie. Uznávali ho po celom svete, preto nebol nikto spokojný s jeho výkonmi. Škrtel má omnoho lepšiu pozíciu ako on.“

Slovenský stopér však podľa neho nepatrí k najväčším hviezdam ligy. „K úplne najlepším hráčom v lige by som zaradil skôr Wesley Sneijdera, Ricarda Quaresmu, Jeremaina Lensa alebo Taliscu. Pre obrancu je veľmi ťažké byť jedným z tých prominentných, teda pokiaľ nie ste Fabio Cannavaro či Sergio Ramos,“ myslí si Dincer.

„Škrtel tu hrá dobre. S Dánom Simonom Kjaerom vytvorili výbornú stopérsku dvojicu. Spravil aj nejaké chyby, po jednej napríklad dostali gól proti Krasnodaru v Európskej lige, ale aj tak ho považujú za jedného z najlepších v tíme. Nikto nehovorí, že by bol zodpovedný za zlyhania Fenerbahce v tejto sezóne.“

„Očakáva sa od neho, že bude výborne spolupracovať s Kjaerom a okrem toho aj vyvážať loptu a začínať rozohrávku dobrými prihrávkami dopredu. Nemyslím si, že by s tým mal nejaký problém, len má smolu v tom, že celému klubu sa nedarí.“

Diego Costa a Martin Škrtel. foto - tasr/ap
Diego Costa a Martin Škrtel. Foto – TASR/AP

Fanúšikovia oceňujú hádky s rozhodcami

Fenerbahce je v lige na štvrtej priečke, čo fanúšikovia vnímajú ako obrovské sklamanie. „Základom celej identity Fenerbahce je vyhrávať,“ vysvetľuje Dincer.

„Do každej sezóny ide s tým, že získa trofeje. Momentálne sú však veľmi ďaleko od svojej identity. Fanúšikovia nie sú úplne spokojní, ale nemá to nič so Škrtelovou osobnosťou, ale jednoducho so stavom, v akom sa ten tím aktuálne nachádza. Pre tribúny je najdôležitejšie, aby hráč bojoval, aj keď sa možno výsledkovo nedarí. A Škrtel to robí, preto nemá žiadny problém. V poslednom ligovom zápase dal aj gól, a preto si ho fanúšikovia ešte viac obľúbili.“

V Anglicku sa Škrtel dostával na ihrisku do častých stretov s hviezdnymi protivníkmi, najmä Diegom Costom z Chelsea. Pokračoval v tom aj v novom klube, kde sa pochytil so zakončovateľom Marcelom v derby súboji proti Besiktasu Istanbul.

„Nie je to až v takej miere, ako to robil v Anglicku. Škrtel sa niekedy háda aj s rozhodcom, ale to je v Turecku pokladané za normálnu vec. Nikto sa nad tým nepozastaví, aspoň pokiaľ nedostane červenú kartu v dôležitom momente dôležitého zápasu,“ hovorí Dincer.

„Keby to aj robil často, fanúšikovia ho paradoxne budú mať radšej. Za Galatasaray hral Brazílčan Felipe Melo, ktorý sa dostával do hádok a ostrých súbojov v takmer každom zápase, ale bol to ten najväčší obľúbenec tribún, pretože bojoval nielen za seba, ale aj za svoj klub.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie