Denník N

Únia zrejme Maďarsku dovolí, aby im Rusko postavilo jadrovú elektráreň

Proti dostavbe elektrárne v Paksi protestovalo vlani aj hnutie Greenpeace. FOTO - TASR/AP
Proti dostavbe elektrárne v Paksi protestovalo vlani aj hnutie Greenpeace. FOTO – TASR/AP

Dohoda Maďarska a Európskej únie o dostavbe jadrovej elektrárne ruskou agentúrou Rosatom je na dobrej ceste, povedal šéf kancelárie Viktora Orbána.

Maďarská vláda rokuje s Európskou úniou o dostavbe svoje jadrovej elektrárne v Paksi a o zabezpečení dodávok jadrového paliva, dohoda o sporných záležitostiach je na dobrej ceste. Podľa agentúry MTI to v piatok vyhlásil János Lázár, ktorý riadi kancelária maďarského premiéra Viktora Orbána.

Reagoval tak na štvrtkovú správu denníka Financial Times, podľa ktorej Európska komisia zablokovala maďarskú dohodu s ruskou štátnou spoločnosťou Rosatom o rozšírení elektrárne. Rosatom včera vo vyhlásení uviedol, že dohoda má podporu Únie.

Únia dostavbu blokovať nechce

„Pracuje sa na riešení, ktoré je prijateľné pre Európsku komisiu, Rusko a Maďarsko,“ povedal Lázár. V rozhovore s maďarskou verejnou rozhlasovou stanicou Kossuth zároveň vyhlásil, že v záujme EÚ nie je zablokovať dostavbu Paksi, pretože Maďarsko jadro potrebuje k zníženiu cien elektrickej energie a na zníženie škodlivých emisií.

Lázár dodal, že časť projektu Euratom a Európska únia schvaľuje a časť je sporná. Euratom by vraj chcel, aby palivo do elektrárne mohli poskytovať aj iní dodávatelia, nielen Rusko. S ohľadom na najnovšie rokovania s Euratomom je vraj dobrá šanca na vyriešenie sporných záležitostí.

FT: Komisia zablokovala

Financial Times vo štvrtok s odvolaním na bruselské nemenované zdroje napísal, že Európska komisia minulý týždeň kontrakt v hodnote 12 miliárd eur s Rosatomom zablokovala. Maďarský štátny tajomník pre vládnu komunikáciu András Giro-Szász obratom správu ekonomického denníka poprel a povedal, že vláda už požiadala Financial Times o opravu.

Financial Times už v februári napísal, že kontrakt skúmajú dve agentúry EÚ: Euratom, ktorý schvaľuje dodávky jadrového paliva, ako aj vyšetrovatelia Európskej komisie pre hospodársku súťaž, ktorí preverujú štátne dotácie a kontrakty uzavreté s Rosatomom bez verejnej súťaže.

Euratom nesúhlasí s maďarským zámerom odoberať jadrové palivo len z Ruska, Budapešť sa ale proti rozhodnutiu Euratomu odvolala. Teraz má svoje výhrady podľa bruselských zdrojov Financial Times aj Európska komisia.

Budapešť vlani v decembri uzavrela s Rosatomom kontrakt na konštrukciu, výstavbu a údržbu dvoch reaktorov s výkonom 1200 megawattov v meste Paks, ležiacom asi 110 kilometrov južne od Budapešti, kde sa nachádza jediná maďarská jadrová elektráreň.

Dostavbu má Moskva financovať z 80 percent. Kritici však poukazujú na fakt, že dohoda ešte zvýši už tak silnú energetickú závislosť Maďarska na Rusku. Tento rok vo februári kontrakt posvätil maďarský parlament.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie