Denník N

Teroristi chcú dať bomby do notebookov. USA a Británia bránia zákaz elektroniky na palube niektorých letov

Pre posádku zostane väčšia elektronika dovolená, pasažieri majú smolu. Foto – Flickr.com/Esther Dyson
Pre posádku zostane väčšia elektronika dovolená, pasažieri majú smolu. Foto – Flickr.com/Esther Dyson

Notebook či tablet si nebudete môcť vziať na palubu pri lete do USA a Británie z 10 krajín severnej Afriky a Blízkeho východu.

Ak najbližšie budete cestovať do Británie či USA napríklad z Turecka, cesta bude dlhšia ako zvyčajne. Nebudete si ju totiž môcť skrátiť pozeraním filmu na notebooku či tablete ani čítaním na čítačke.

Spojené štáty a Británia zavádzajú zákaz väčších elektronických zariadení na palube lietadiel letiacich z desiatich krajín. Teda žiadne notebooky, tablety, DVD prehrávače, elektronické čítačky či fotoaparáty.

V prípade USA sú výnimkou mobily a smartfóny, v prípade Británie však musia byť menšie ako 16 krát 9,3 krát 1,5 centimetra. Naopak, stále si na palubu môžete vziať žehličku na vlasy, na šaty, či fén.

Nové opatrenie sa však týka iba letov do USA a Británie z niektorých krajín a letísk severnej Afriky a Blízkeho východu. Sú medzi nimi letiská v Turecku, Saudskej Arábii, Káhire či v Jordánsku. Bude sa to týkať aj prestupných letov v týchto krajinách, aj elektroniky kúpenej v duty free shopoch na letiskách.

zasiahnute-krajiny-4

Bomba v baterke

Zákaz v prípade USA začne platiť v piatok ráno stredoeurópskeho času, v prípade Británie to nie je jasné. Ľudia budú musieť dať svoje elektronické zariadenie do batožinového priestoru. Nie je jasné, čo sa stane, ak ho nedajú do batožiny ešte predtým, ako ju odovzdajú leteckému personálu a notebook im objavia pri kontrole. Fľaša minerálky by v podobnom prípade skončila v koši.

Obe krajiny, ktoré spolu zdieľajú spravodajské informácie, sa obávajú, že teroristi sa snažia vyrobiť bombu, ktorú by podľa zdrojov New York Times mohli ukryť do baterky na notebooku. V minulosti sa snažila prepašovať bomby na palubu medzinárodných letov al-Káida na Arabskom polostrove.

Ilustračná foto - tasr/ap
Ilustračné foto – TASR/AP

Ich talent na bomby Ibrahim al-Asiri by mal byť stále nažive. On okrem iného pripravil bombu pre Nigérijčana, ktorý si ju schoval do spodnej bielizne v lete do USA na Vianoce 2009. Atentátnika premohli spolucestujúci.

„Podľa mojich vedomostí je al-Asiri stále na slobode a šíri svoje triky medzi ďalšími ľuďmi,“ povedal pre Washington Post bývalý predstaviteľ FBI John Pistole.

Podľa zdrojov New York Times sa bombu zabudovanú do notebooku teraz snaží vytvoriť Islamský štát. Cieľom je vymyslieť niečo bez kovových častí, čo by sa ťažšie dalo odhaliť. Podobný zákaz zvažuje aj Kanada.

„Vieme, že naši nepriatelia, teroristické skupiny v USA aj v zahraničí, skúšajú zničiť lietadlo smerujúce do USA. Je to ich najvyšší cieľ. Robíme všetko, čo sa dá, aby sme tomu predišli,“ povedal pre ABC News demokratický kongresman Eric Swalwell.

Somálsko aj Egypt

Podľa amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť sa v posledných rokoch objavilo niekoľko prípadov, keď teroristi útočili na dopravné lietadlá. V roku 2015 zničila výbušnina v plechovke od nealkoholického nápoja lietadlo s ruskými dovolenkármi nad egyptským Sinajom.

Vo februári 2016 vybuchla bomba v notebooku na palube lietadla po štarte v somálskom Mogadiše. Teroristi tiež útočili aj na letiská v Bruseli či Istanbule.

Tieto opatrenia budú platiť na neurčité obdobie, „pokiaľ trvá hrozba“. V minulosti po útokoch zaviedli viaceré bezpečnostné opatrenia. Napríklad po roku 2006 si ľudia nemôžu doviesť na palubu v jednej fľaši viac ako 100 mililitrov tekutiny.

Zákaz elektroniky na palube však má svojich kritikov. Sťažovalo sa napríklad Turecko, proti sú aj niektorí pasažieri.

„Ovplyvní ma to v zlom ako novinára, poslanca aj bežného Egypťana. V lietadlách pracujem celý čas. A let do USA je veľmi dlhý,“ povedal pre New York Times Usáma Šaršar, egyptský poslanec a novinár. Objavili sa aj sťažnosti matiek, ako teraz majú zabaviť svoje malé deti, keď im nemôžu dať do rúk tablet.

Môžu odpáliť na diaľku

Názory odborníkov na bezpečnosť sa rôznia. Niektorí hovoria, že potenciálni teroristi síce nebudú môcť manuálne odpáliť výbušninu v notebooku, no budú to môcť urobiť na diaľku cez svoj iPhone, ktorý si na palubu budú môcť vziať. Podľa Washington Post však bolo cieľom odradiť teroristov aspoň v tomto jednom scenári.

„Nové obmedzenia odradia teroristov priamo na mieste, ale aj všeobecne, keď si zlí chlapíci uvedomia, že idú po nich,“ povedal Pistole.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie