Denník N

Čomu sa dá veriť?

Vyšiel nový N magazín o konšpiráciách. Obsahuje aj príručku, ktorú zadarmo dostane viac ako 30 000 študentov. Prečítajte si úvodník Matúša Kostolného.

Je to téma, pri ktorej nezáleží na veku. Tu nepomáha dátum narodenia, zažité situácie ani skúsenosti. I keď tie sa zídu vždy. S klamstvami na internete sa dnešní štyridsiatnici nestretli častejšie ako desaťročné deti. A tak to aj vyzerá. Každý deň naletia na falošné správy milióny ľudí. Ako by potom mohli učiť svoje deti, aby neopakovali ich chyby?

Trvalo niekoľko rokov, kým sa prebrali aspoň niektorí lídri sveta a uvedomili si, aké je to nebezpečné. Medzitým vystupuje Británia z Európskej únie a Donald Trump sa preklamal až do Bieleho domu.

Na Slovensku sú desiatky internetových stránok, ktoré nepíšu články pre to, aby ponúkali nové a zaujímavé informácie. Robia to, aby šírili dezinformácie. Mnohé z nich sú zjavne platené z Ruska a hnané vierou, že liberálnu demokraciu treba zrútiť a nahradiť novým poriadkom. Ministerstvo vnútra sa zamyslelo a do boja povoláva policajtov, ktorí sa budú na šírenie lží a propagandu špecializovať. Bude ich 12.

Aj preto sa musí o klamstvách na internete začať viac hovoriť. Aj preto sme pripravili nový N magazín.

Hneď na začiatku treba priznať, že nás k tomu vedú aj vlastné záujmy:

1. Ak sa nepokúsime ukázať čitateľom – a v tomto prípade je naozaj jedno, či sú to študenti alebo dospelí – že sa na nich valí vlna klamstiev, nemôžeme im ani hovoriť, že nie všetky správy na internete sú falošné. Že tu stále sú slušní novinári, ktorí sa pokúšajú hľadať pravdu.

2. Ak budeme čakať na štát, aby okrem 12 policajtov pripravil aj ďalšie piliere obrany – a vôbec nejde len o tajnú službu či expertov na propagandu, ale napríklad treba aj vyškoliť učiteľov, pripraviť učebnice, nové odbory –, nebudeme môcť plakať, že stále viac ľudí sa topí v internete.

3. Ak sa nepokúsime hovoriť s ľuďmi, nebudeme mať právo opakovať, že tu ide o veľa a musíme niečo robiť.

Napriek predchádzajúcim varovaniam nový N magazín nie je zbraň. Verím, že ponúka zaujímavé a kvalitné čítanie, že napriek téme môže byť aj napínavý a pútavý.

Prvý raz sme ho rozdelili na dve časti – magazínovú, kde nájdete eseje, rozhovory, príbehy a analýzy, a príručku, ktorá je určená pre stredoškolákov, ale môže pomôcť aj ich rodičom a učiteľom. V nej sú konkrétne príklady falošných správ, základné techniky, ktoré dezinformátori dnes používajú, a návody, ako im nenaletieť.

Tento časopis je dôkazom nádeje a dôvodom na optimizmus. Chceli sme ho rozdať čo najväčšiemu počtu študentov, preto sme požiadali o pomoc ľudí, ktorým na tejto téme záleží. Za pár dní nám poslali 30 000 eur a časopis spolu s príručkou tak zadarmo dostane viac ako 30 000 študentov.

Tých, ktorí prispeli, je stokrát viac ako policajtov, ktorých vybral štát.

Ďakujeme.

Matúš Kostolný
šéfredaktor Denníka N

Najnovšie vydanie N magazínu vyšlo 27. marca. Nájdete ho v novinových stánkoch a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou (stačí nám nahlásiť poštovú adresu).

Časopis obsahuje aj príručku pre školy o tom, ako sa vyznať v správach na internete. Ak chcete, aby sme príručku doručili zadarmo aj na vašu školu, vyplňte formulár pre školy a učiteľov.

Príručka bude už o niekoľko dní dostupná v digitálnej podobe pre všetkých zadarmo. Všetky aktuálne informácie nájdete v téme Hoaxy a propaganda a na našej facebookovej stránke.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie