Denník N

Netanjahua môže vo voľbách poraziť ‚bábika‘ – Jicchak Herzog

Nahradí Isaac Herzog po utorku vo vláde Netanjahua? FOTO - TASR/AP
Nahradí Isaac Herzog po utorku vo vláde Netanjahua? FOTO – TASR/AP

Viaceré prieskumy len pár dní pred izraelskými voľbami naznačovali, že premiér Benjamin Netanjahu a jeho Likud v nich nezvíťazia. Šanca na víťazstvo sa však viac zvýšila pre alianciu Sionistický tábor pozostávajúcu z labouristov a menšej strany Hatnua. Jej lídrom je šéf labouristov Jicchak Herzog.

Jicchak Herzog (54) niekedy na jeseň minulého roka zrejme ani nesníval, že v marci bude mať jeho strana našliapnuté na víťazstvo vo voľbách.

Strana práce dominovala izraelskej politike prvé desaťročia od vzniku štátu, no v poslednom čase sa hovorilo, že sa ideovo vyprázdnila. Potom však prišla kríza v Netanjahuovom kabinete, vznikla nová stredopravá strana, ktorá Bibimu začala brať hlasy, premiér urobil v predvolebnej kampani niekoľko zásadných chýb. Herzog začal stúpať.

V Izraeli ho prezývajú Buži. Tak ho volala mama, keď bol dieťa. Je to skomolenina hebrejčiny a francúzštiny a znamená bábika. A to je v mačistickom Izraeli tak trochu problém. Herzog je uhladený, rozpráva potichu a viac-menej monotónne, je slušný. Zahraniční novinári hovoria, že pôsobí skôr ako Angličan. Pravdou je, že je jedným z mála izraelských politikov, na ktorých sedí oblek dobre.

Poznačený slávnou rodinou

Herzoga označujú za dediča izraelskej aristokracie. Hoci rovnostársky Izrael nemá šľachticov, Herzog sa narodil do rodiny, ktorá mala významné spoločenské postavenie a nemalý majetok. Jeho starý otec Jicchak bol vrchným rabínom Írska, neskôr hlavným aškenázskym rabínom Palestíny a potom Izraela, jeho otec Chaim izraelským prezidentom, jeho strýko Abba Eban ministrom zahraničia.

Herzog pred rokmi v rozhovore pre denník Haarec povedal, že jeho otec ho od politiky odrádzal, hoci tušil, že v nej skončí. Zdôrazňoval mu však, aby si našiel aj poriadne povolanie. Herzog vyštudoval právo, roky pracoval v jednej z najväčších právnických kancelárií v Izraeli.

Otec troch detí však napokon vstúpil do politiky. „Asi to máme v rodine. Je to nejaký veľmi silný vnútorný motor, ktorý si so sebou nesiem zrejme od prechádzajúcich generácií. Niekedy si myslím, že som tým poznačený,“ povedal Herzog.

V Strane práce je od roku 1983, v roku 2003 sa po prvý raz stal poslancom. Bol ministrom vo viacerých vládach. Nikdy však neviedol žiaden silový rezort, čo niektorí komentátori považujú za nevýhodu. Keď mu to v predvolebnej televíznej debate vytkli, silno sa bránil tým, že bol napríklad ministrom pre sociálne veci a má veľmi dobrý prehľad o tom, čo Izraelčanov trápi. Narážal na to, že v predvolebnej kampani výrazne dominovali ekonomické témy a otázka kvality života.

Rozumie viac Palestínčanom

Hoci Herzog pôsobí takmer komótne, sám seba opisuje ako hyperaktívneho človeka. Je jedným z mála izraelských politikov, ktorý je stále aktívnym záložníkom. V Strane práce bol dlho dvojkou, v roku 2013 sa stal lídrom strany, keď v primárkach porazil Šely Jachimovičovú.

Herzoga označujú aj ako dediča izraelskej aristokraticie.  FOTO - TASR/AP
Herzoga označujú aj ako dediča izraelskej aristokracie. FOTO – TASR/AP

Herzog podporuje vznik palestínskeho štátu, má lepšie vzťahy s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom ako Benjamin Netanjahu a bude mať aj zrejme viac sympatií v Bielom dome.

Ale to, že Herzog vystupuje diplomatickejšie, neznamená, že ak sa stane premiérom, zmení sa izraelský kurz. Bude totiž odkázaný na koaličných partnerov a to ho bude ovplyvňovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie