Denník N

Politici Dubovcovej: najmä útoky a ignorácia

Ombudsmanka Jana Dubovcová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ombudsmanka Jana Dubovcová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kým štátnym orgánom pôjde len o vlastné pohodlie a ochranu, ani najlepšia ombudsmanka nič nezmení.

Jana Dubovcová dala zabudnúť na desaťročie svojho ospalého predchodcu Pavla Kandráča, keď nebolo jasné, či má táto funkcia aj iný zmysel, než že podobne ako iné európske krajiny aj my máme úrad s takým čudným názvom.

Niekdajší verejný ochranca práv nevzrušoval ani verejnosť, ani politikov, za čo sa mu dostalo citlivého zaobchádzania. Naopak, Dubovcová vstúpila do verejného priestoru s ráznymi vyjadreniami k mnohým pochybeniam štátnych orgánov, za čo sa jej dostalo ostrých odpovedí alebo ignorácie.

Jednou z takýchto tém boli policajné zásahy. Za to sa jej od ministra Kaliňáka, ktorý sa vždy postavil za svojich podriadených, a väčšinovej verejnej mienky, dostávalo obvinení, že hrá politické hry a ignoruje majoritu. V tom čase na ňu zaútočili špičky Smeru dokonca tak, že keď chce byť bližšie problému, jej úrad by mal sídliť v Jelšave. Vrcholom vládnej drzosti bolo, keď ju pozvali na zasadnutie, ale nedovolili jej hovoriť a premiér ju vyškolil, ako má vykonávať svoju prácu.

Inou témou bola ochrana práv detí, ktorá sa ukázala aj v prípade zariadenia Čistý deň. Na jej mimoriadnu správu minister Richter zareagoval podľa osvedčeného vzoru: ignoroval zistenia jej úradu a správu odsúdil ako účelovú a politickú.

Kým u členov vlády tento prístup ani neprekvapuje, prístup parlamentu bol zarážajúci. Keď ombudsmanka prišla na výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny (!) so správou o policajných staniciach, nemohol jej správu schváliť, pretože nebol uznášaniaschopný. A v pléne to nebývalo lepšie: keď prednášala správy o svojej činnosti, rozprávala pred takmer prázdnou sálou. A hoci jej poslednú správu vzala NR SR na vedomie, ani tentokrát to s účasťou nebolo o nič lepšie.

Dubovcová ukázala, že aj s minimom právomocí je možné ovplyvňovať verejnú diskusiu a dostať štátne orgány na chvíľu pod tlak. Žiaľ, štátne orgány veľakrát ukázali, že im ide len o vlastné pohodlie a vlastnú ochranu. Kým sa toto nezmení, nepomohlo by ani to, keby bola Dubovcová skúsila aj druhé funkčné obdobie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie