Denník N

Útok v Londýne už má hrdinu: ministra, čo dával prvú pomoc policajtovi

Pomoc zraneným po útoku na londýnsky Tower Bridge. Foto – ap
Pomoc zraneným po útoku na londýnsky Tower Bridge. Foto – ap

Britský politik dal prvú pomoc zranenému policajtovi, ktorého pobodal útočník.

„Jediná fotka z dnešného dňa hodná zdieľania: minister Tobias Ellwood sa snaží resuscitovať pobodaného policajta,“ takýto status sa objavil na Twitteri krátko po útokoch v blízkosti britského parlamentu.

O ministrovi pre Blízky východ a Afriku, bývalom vojakovi, okamžite začali písať takmer všetky britské médiá a označovali ho za hrdinu.

https://twitter.com/SebastianEPayne/status/844603894068133899

Päťdesiatnik Ellwood sa v chaose, ktorý nastal po tom, čo nateraz neznámy útočník zaútočil nožom s dlhou čepeľou na policajta, snažil zranenému pomôcť dýchaním z úst do úst a tiež sa mu snažil zastaviť krvácanie tak, že ranu prikryl svojou rukou.

Neskôr prišli záchranári, ale muža sa nepodarilo zachrániť. Britská polícia neskôr uviedla, že išlo o 48 ročného Keitha Palmera, ktorý bol 15 rokov zamestnancom ochranky parlamentu a diplomatického zboru. Vo štvrtok mu na zasadní parlamentu vzdali hold viacerí politici. Palmer bol neozbrojený.

Zabitý policajt a ďalší dvaja ľudia sú nateraz známymi obeťami útoku, ktorý sa začal tým, že neznámy páchateľ najprv vrazil autom do ľudí na Westminster Bridge, a potom sa vrhol na policajta pred parlamentom.

Obetí môže byť viac, viacero zranených má vážne zranenia. Sú medzi nimi aj minimálne dvaja francúzski stredoškoláci a jedna žena, ktorá pred autom skočila do Temže.

Ellwood má s terorizmom osobné skúsenosti. Pri útokoch na Bali v roku 2002 zahynul jeho brat Jonathan. Islamistickí teroristi vtedy v nočnom klube plnom turistov zabili 202 ľudí. Ellwood je známy prácou s obeťami terorizmu a terorizmus patrí aj do jeho ministerského portfólia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Londýne

Svet

Teraz najčítanejšie