Denník N

Trumpov syn zaútočil na londýnskeho starostu za jeho staré slová a urazil mnohých

Po teroristickom útoku na britskom parlamente stiahli vlajku na pol žrde. Foto – AP
Po teroristickom útoku na britskom parlamente stiahli vlajku na pol žrde. Foto – AP

Moslimský starosta Londýna Sadiq Khan neskrýval svoj kritický názor na amerického prezidenta počas kampane, ani pre jeho zákaz z viacerých moslimských krajín.

Syn prezidenta Spojených štátov Donald Trump mladší vyvolal na internete veľké pobúrenie po tom, čo po stredajšom teroristickom útoku v britskej metropole kritizoval vyhlásenie londýnskeho starostu Sadiqa Khana, ktoré urobil minulý rok.

Khan v rozhovore pre britské noviny hovoril okrem iného o tom, že hrozba terorizmu sa stala neoddeliteľnou súčasťou veľkomiest.

Médiá aj užívatelia sociálnych sietí špekulujú, či Donald Trump mladší Khanov článok vôbec čítal, a či si bol pri písaní tweetu vedomý toho, že jeho slová sú staré pol roka.

„To si zo mňa robíte srandu?! Teroristické útoky sú súčasťou života vo veľkomestách, hovorí londýnsky starosta Sadiq Khan,“ napísal Trump mladší s odkazom na článok denníka The Independent. Správanie prezidentovho syna mnohí označili za hanebné.

Spomínaný rozhovor s Khanom vznikol vlani v septembri v čase, keď sa chystal po troch bombových útokoch v New Yorku a okolí stretnúť s newyorským starostom Billom De Blasiom. Khan pre Independent povedal, že po útoku, ktorý sa vtedy obišiel bez mŕtvych, má bezsenné noci.

Tiež vyhlásil, že veľké mestá po celom svete musia byť na takéto činy pripravené. „Znamená to byť ostražitý, mať policajné jednotky, ktoré sú v kontakte s komunitami, znamená to pripravené bezpečnostné služby aj výmenu nápadov a najlepšiu prax,“ poznamenal Khan.

Portál BBC pripomenul, že Khan aj prezident Trump sa vzájomne opakovane kritizovali. Khan napríklad v januári hovoril o Trumpovom chystanom zákaze vstupu moslimov do USA ako o hanbe a krutom rozhodnutí. Ešte počas volebnej kampane označil Trumpa za nevzdelaného, pokiaľ ide o islam.

Trump Khana v reakcii na to vyzval na súboj v teste inteligencie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Londýne

Svet

Teraz najčítanejšie