Denník N

Putina po týždni ukázali zo záznamu, hasil vojnu klanov?

Piatkový dôkaz Kremľa, že Putin je v poriadku. FOTO - TASR/AP
Piatkový dôkaz Kremľa, že Putin je v poriadku. FOTO – TASR/AP

Po týždni sa ruský prezident ukázal v televízii. Špekulácie vyprovokovala nečakane odložená cesta do Kazachstanu.

,,Jeho podanie rúk láme ruky,” hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa tak snažil vyvrátiť fámy pre rádio Echo Moskvy, že ruský prezident je vážne chorý, alebo že utrpel infarkt.

Špekulácie vyprovokovala nečakane odložená cesta Vladimira Putina do Kazachstanu, kde mal pricestovať vo štvrtok, ako aj to, že sa už týždeň neukázal na verejnosti.

Naposledy sa pred novinármi ukázal Putin 5. marca počas stretnutia s talianskym premiérom Matteom Renzim. Svoje náhle zmiznutie prerušil Putin až v piatok 13. marca, a aj to nie naživo.

To, že Putin je zdravý a v poriadku, a má za sebou množstvo pracovných stretnutí, Kremeľ potvrdil až piatkovou správou a fotografiou z ranného stretnutia prezidenta so šéfom najvyššieho súdu Vjačeslavom Lebedevom v jeho rezidencii Novo-Ogarevo. Na stretnutí bola aj televízia NTV, ktorá z neho odvysielala zábery.

Čierny humor na Twitteri

Napriek tomu, že jeho hovorca tvrdil, že Putin je ,,absolútne zdravý”, šírenie fám to nezastavilo.

Inokedy večne prítomný líder Kremľa sa nezvykol tak dlho neukázať na televíznych obrazovkách a špekulácie o jeho stave začali pripomínať správy zo Severnej Kórey, keď sa diktátor Kim Čong-un dlhšie neukáže na verejnosti a uvažuje sa, či ho nezosadili generáli.

Na Twitteri, ako si všimla Slobodná Európa, sa dokonca začal šíriť hashtag #ПутинУмер (Putin umrel).

Špekulácie o zmiznutí Putina sú podľa komentátora Bloombergu Leonida Beršidského ďalším dôkazom, že z Ruska sa stáva otvorená diktatúra.

,,Nezvykol zmiznúť z verejnosti na viac ako deň, od svojich začiatkov 15-ročnej vlády, keď sa nakrátko vytratil počas nešťastia ponorky Kursk, ktorá sa potopila v roku 2000, a rukojemníckej drámy v moskovskom divadle v roku 2002,” napísal Beršidský.

Bez ohľadu na zdravotný stav Putina, podľa rádia Slobodná Európa nedávnou vraždou prominentného opozičného politika Borisa Nemcova prišlo k prekročeniu nepísanej hranice a za múrmi Kremľa beží mocenská vojna medzi znepriatelenými skupinami.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov: ruký stíska, až ich láme. FOTO - TASR/AP
Putinov hovorca Dmitrij Peskov: Ruky stíska, až ich láme. FOTO – TASR/AP

Vojna silovikov

,,Súboje medzi osobami na vrchole mocenskej pyramídy eskalovali do otvoreného konfliktu, a preto je Putinova neprítomnosť taká nápadná,” napísal Brian Whitmore z rádia Slobodná Európa vo svojom článku Chorý muž Moskvy. Podľa neho sú dve vysvetlenia Putinovej absencie.

Jedným z nich je, že je naozaj chorý, druhým, že sa snaží upokojiť konflikt medzi dvomi tábormi.

Na jednej strane ľudia okolo tajnej služby FSB a jeho šéfa Aleksandra Bortnikova, ktorý nečakane oznámil, že chytili vrahov Nemcova, hoci to väčšinou robí hovorca Vyšetrovacieho výboru. A proti nimi okruh ľudí okolo čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, ktorý údajného Nemcovho vraha Zaura Dadajeva (ten svoje priznanie nakoniec odvolal a údajne bol mučený) označil za skutočného patriota Ruska.

To, že sa hlavným podozrivým z vraždy stal ,,kadyrovec” z pluku, nad ktorým dohliadal sám čečenský prezident, má byť údajne snaha zbaviť moci jedného z najvplyvnejších ľudí v Rusku – Ramzana Kadyrova.

,,Beží vojna. Spasská bojuje proti Borovickej,” komentoval to komentátor Orchan Džemal pre rádio Echo Moskvy a vojnu silovikov tak opísal symbolicky dvomi vežami Kremľa. ,,Fakt ostane faktom. Bortnikov zaútočil na Kadyrova.” Obaja majú v Kremli silných spojencov. Kadyrov šedú eminenciu Vladislava Surkova, šéf FSB zase obávaného muža z tajných služieb Sergeja Ivanova, ktorý vedie Putinovu kanceláriu.

 

Vtipy o Putinovom zmiznutí si všimli aj v BBC

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie