Denník N

Polícia Bašternáka v troch prípadoch neobvinila, v jednom môže trestu uniknúť

Šéf NAKA Peter Hraško a policajný prezident Tibor Gašpar. Foto N – Monika Tódová
Šéf NAKA Peter Hraško a policajný prezident Tibor Gašpar. Foto N – Monika Tódová

Zo siedmich Bašternákových prípadov polícia uzavrela už štyri, no obvinili ho iba v jednom. Aj v tom môže Bašternák skončiť bez trestu, ak dodatočne štátu vráti peniaze.

Polícia už uzavrela štyri zo siedmich prípadov Ladislava Bašternáka. V dvoch korupčných a v jednom finančnom prípade Bašternáka neobvinili, v jednom sa trestu teoreticky môže vyhnúť.

„Nie je iná možnosť ako táto,“ vysvetľoval policajný prezident Tibor Gašpar, prečo Ladislava Bašternáka obvinili z trestného činu neodvedenia dane a poistného, čo teoreticky znamená, že ak Bašternák dodatočne zaplatí štátu späť takmer dva milióny eur, nemusí byť potrestaný.

V prípade Bašternák je aj ďalšia novinka: policajný prezident sa pustil do bývalého elitného policajta, ktorý upozornil na manipulovanie pri razii vo firme Bašternáka.

Bašternáka ešte nevypočuli

„Trestný čin sa stal v apríli 2012, keď bolo podané problémové daňové priznanie. V tom čase sa vratky stíhali za neodvedenie dane a poistného,“ vysvetľoval Gašpar.

Polícia Bašternáka zatiaľ nevypočula a nevie, či dodatočne zaplatil daň.

Jeden korupčný prípad z tých, ktoré už polícia uzavrela, sa týkal podozrenia z podplácania na stavebnom úrade, druhý pracovníčky daňového úradu. V oboch prípadoch spolu s jedným podozrením z finančného podvodu polícia Bašternáka neobvinila.

Gašpar nevylučuje, že Bašternáka ešte obvinia v ďalších troch živých prípadoch.

Gašpar kritizuje bývalého policajta Luttera

Policajný prezident sa obul aj do bývalého funkcionára NAKA Jozefa Luttera, ktorý na generálnu prokuratúru podal trestné oznámenie. Niekto podľa Luttera zabránil vykonaniu prehliadky vo firme Bašternáka a Mareka Turčana, Lutter v trestnom oznámení napísal, že to mohol byť aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý je Turčanovým známym.

Gašpar tvrdí, že Lutter je zodpovedný za prvé nevyšetrenie kauzy Bašternák.

„Bol nadriadený aj vyšetrovateľke, ktorá rozhodla podľa médií predčasne a nevyšetrila riadne danú vec. Do tejto veci robil vstupnú kontrolu, robil priebežné kontroly a robil aj výstupnú kontrolu, keď vyšetrovateľka ukončovala vyšetrovanie odmietnutím. Mal kedykoľvek možnosť vyznačiť, že nesúhlasí s týmto postupom, a vstupovať do tohto postupu aktívne, ak sa mu niečo nepáčilo,“ povedal.

Lutterove vyjadrenia považuje Gašpar za úplne nekorektné. „Je to útok aj voči iným kolegom, znevažuje to aj prácu polície a bol by som rád, keby všetko, čo vie, povedal práve inšpekcii,“ povedal policajný prezident.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie