Denník N

Občan podporujúci aktivity meniace spoločnosť je u nás stále zriedkavý

Péter Nádas. Foto: Wikipédia
Péter Nádas. Foto: Wikipédia

Západné spoločnosti by nedosiahli dnešnú úroveň, keby sa v nich neobjavil Občan, ktorý všetko vytvoril.

Minulý týždeň na pozvanie Laciho Szigetiho navštívil Dunajskú Stredu najznámejší maďarský prozaik Péter Nádas. Táto správa sama osebe ešte nie je ničím mimoriadna. Zaujímavejší je však fakt, že u Szigetiovcov sa stretlo okolo dvadsaťpäť maďarských intelektuálov zo Slovenska, aby sa s Nádasom porozprávali.

Celý večer som sa cítil ako na starých pekných stretnutiach, ktoré sa organizovali za socíku pred rokom 1989. V tom čase bolo prirodzené, že sa inteligencia stretávala po bytoch a hodiny diskutovala o umení, literatúre či iných spoločenských problémoch. Hostiteľ nedostal na usporiadanie stretnutia nijakú finančnú podporu a ani pokyn konečne niečo zorganizovať neprišiel „zhora“. Tieto stretnutia boli jednoducho súčasťou občianskeho života.

V tom čase sme len tušili to, čo dnes už s určitosťou vieme, že na týchto podujatiach vždy sedel nezvaný, no predsa pozvaný hosť – agent ŠtB, čo nás však veľmi nezamestnávalo.

Základnou vlastnosťou občana je to, že nad rámec svojich všedných povinností podporuje spoločenské aktivity, ktorých výsledky nie sú kvantifikovateľné, no pod ich vplyvom sa dokázateľne formuje a mení spoločnosť. Preto sú zvyčajne takéto podujatia moci proti srsti, alebo ich vyslovene zakazuje.

Pri počúvaní Nádasa som si spomenul na jeho úvahu, že náš región východnej a strednej Európy tristo rokov zaostáva za západom kontinentu. Nemám priestor vymenovať tu všetky dôvody, pre ktoré medzi Západom a Východom vznikla táto duchovno-materiálna priepasť (reformácia, humanizmus, renesancia, priemyselná revolúcia, kolonizácia, školstvo atď.), musím však spomenúť jeden zásadný prvok. Západné spoločnosti by nedosiahli dnešnú úroveň, keby sa v nich neobjavil Občan, ktorý všetko vytvoril. (Prirodzene, pod vplyvom zmien sa menil a vyvíjal aj on sám.)

Spomínané zmeny prišli do východnej Európy s oneskorením a, čo je ešte dôležitejšie, neskoro k nám dorazil aj Občan (až po roku 1945). A napriek roku 1989 je aj dnes zriedkavý ako biela vrana.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie