Denník N

Kramár politikom: Vaše divadlo je otrasné, film o Dankovi by bol pekná fraška

Foto – tasr
Foto – tasr

Herec Maroš Kramár na premietaní filmu Únos v parlamente kritizoval našich politikov za neslušné správanie a komentoval aj predsedu Národnej rady Andreja Danka.

Divadlo, ktoré predvádzajú slovenskí politici, je otrasné. Politici sa správajú arogantne a alibisticky. Do politiky sa dostala špina, ktorú treba vyplieniť. Takéto slová adresoval politikom v parlamente pred premietaním filmu Únos herec Maroš Kramár, ktorý vo filme hrá postavu Predsedu. Tá je inšpirovaná expremiérom Vladimírom Mečiarom.

Kramár politikov nešetril a verí, že sa podarí zrušiť Mečiarove amnestie a napravia sa krivdy minulosti. „Dostala sa veľká špina do politiky, treba ju vyplieniť. Niekde na začiatku sa stala chyba pri vzniku tohto krásneho štátu. Ja mám rád túto krajinu, nepokazme si ju. Na začiatku sa stala chyba, postavilo sa to na krvi, ubližovaní a nespravodlivosti. Teraz je možnosť to napraviť. Držím palce, aby sa tak stalo,“ poznamenal.

Politické divadlo označil za otrasné. Prekáža mu, že poslanci nepočúvajú svojich kolegov, ktorí rečnia, aj to, že nechodia riadne do práce. „Vy ste si vybrali toto povolanie. Ste politici, platení z našich daní. My sme si vás volili a vašou povinnosťou za to, že beriete plat, je sedieť v parlamente a počúvať toho, kto rozpráva,“ vyhlásil.

Psia povinnosť odpovedať novinárom

Kramár kritizuje aj nový zvyk politikov neodpovedať na otázky novinárov. „Vy ste platení z daní nás všetkých, čo niečo robíme. Vy politici máte psiu povinnosť odpovedať novinárom, nech sú akíkoľvek. Novinári sú vlastne naše ústa, oni sa pýtajú za nás. Ste povinní odpovedať, si myslím, a sedieť v parlamente a nevyhovárať sa. A takisto hlasovať,“ odkazuje poslancom.

Herec neuznáva pri hlasovaní možnosť zdržať sa. „Neviem, či to tam má miesto. Mali by ste mať ten charakter v sebe a vedieť sa rozhodnúť, či áno alebo nie. To zdržal sa je veľmi alibistické a politikárčenie, ako sa tomu hovorí,“ poznamenal.

Za nesprávne považuje aj to, že problémy majú ľudia, ktorí poukážu na korupciu, ale tí, ktorí by mali pykať, si pokojne žijú. „Čomu má dnes veriť bežný človek, ktorý sa nedovolá spravodlivosti?“ pýta sa Kramár, podľa ktorého je to dnes celé pokrivené. A aj o tom je podľa neho film Únos.

Foto - tasr
Foto – tasr

Film o Andrejovi Dankovi? Pekná fraška

Kramár si zaspomínal aj na stretnutie s predsedom parlamentu Andrejom Dankom, ktorý mu hovoril, že vybavil, aby sa mohol Únos nakrúcať v parlamente a mal poznamenať, že dúfa, že sa o ňom nebude raz točiť film. Kramárovi prekáža, že sa nepredstavil. Herec priznáva, že ho nepoznal.

„Ja som herec už 50 rokov, ale kam prídem, sa predstavím. Vy politici ste tam pol roka a už sa nepredstavujete. Máte pocit, že vás všetci poznajú. Nie, nepoznáme vás, my to nesledujeme, nechceme to sledovať, my chceme mať od vás pokoj. Buďte takí láskaví, keď niekam prídete, predstavte sa, je to slušnosť,“ apeloval na politikov.

Podľa Kramára už Danko za svoje niekoľkomesačné pôsobenie v parlamente dal námet na film. Ak by sa točil, bola by to podľa Kramára pekná fraška. „Ak sa to raz bude točiť, už teraz mi je ľúto toho herca, ktorý sa bude musieť učiť tie siahodlhé monológy o ničom a tie zvraty. Je to neskutočné,“ poznamenal.

Kotlebovcom by pustil Obchod na korze

Herec kritizoval aj to, že do parlamentu sa dostali predstavitelia strany ĽSNS. Kotlebovcom v parlamente podľa neho treba premietať oscarový film Obchod na korze.

Kramár zároveň zdôraznil, že na dnešnú konferenciu o zrušení Mečiarových amnestií prišiel sám za seba. Nie za politickú stranu, ani za nikoho iného. „Nikto ma neplatí, som tu sám za seba. Je to moja občianska odvaha a možno aj povinnosť,“ povedal.

Z koaličných poslancov sa na začiatku konferencie zúčastnil poslanec Smeru Erik Tomáš, ktorý sa otvorene hlási k zrušeniu Mečiarových amnestií. Kramárove slová na adresu politikov komentoval tým, že každý má právo vyjadriť svoj názor.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie