Denník N

Mohla nás ovplyvniť smrť prezidenta aj film Únos, vraví poslanec Smeru o amnestiách

Predseda so šéfom tajných. Foto - Film Únos
Predseda so šéfom tajných. Foto – Film Únos

Opozičnú projekciu filmu Únos si v parlamentnej kinosále pozrel jediný poslanec Smeru. Koalícia však zrejme ustúpi pri väčšine opozičných požiadaviek pri rušení amnestií. Do poslancov sa pustil herec Maroš Kramár.

Zhruba 20 k jednej – tak vyzeral pomer poslancov opozície k poslancom Smeru a SNS pri premietaní filmu Únos v parlamentnej kinosále.

Projekciu zabezpečili poslanci SaS a OĽaNO Lucia Nicholsonová a Ján Budaj a bola spojená s debatou o zrušení amnestií s právnikmi. Úvodné slová si vypočuli zo Smeru a SNS len poradca premiéra Erik Tomáš a poslanec Ficovej strany Marián Kéry. Film si pozrel už len Kéry a diskusiu ani on.

Mierny rozruch na akcii pre poslancov spôsobil herec Maroš Kramár, ktorý hrá vo filme Únos Predsedu, postavu inšpirovanú Vladimírom Mečiarom.

„Dostala sa veľká špina do politiky, treba ju vyplieniť. Niekde na začiatku sa stala chyba pri vzniku tohto krásneho štátu. Ja mám rád túto krajinu, nepokazme si ju. Na začiatku sa stala chyba, postavilo sa to na krvi, ubližovaní a nespravodlivosti. Teraz je možnosť to napraviť. Držím palce, aby sa tak stalo,“ hovoril Kramár.

Video: Maďarič po premiére Únosu hovoril, že by amnestie zrušil
autor: Eugen Korda

Poslanec Smeru: Nerozhodujeme sa podľa prieskumov

„Dostal som pozvánku, tak som to pozvanie prijal, lebo sa otvorene hlásim k zrušeniu Mečiarových amnestií. Ako novinár som sa venoval tejto problematike. Bohužiaľ, kvôli pracovným povinnostiam si nestíham pozrieť film. Už som však povedal, že ho ani vidieť nemusím, pretože presne viem, čo sa v tom čase dialo,“ hovoril Erik Tomáš. Vraví, že prišiel, hoci išlo o opozičnú akciu, aby dal najavo, že by sa mali pri rušení amnestií spojiť všetci.

„To, že SIS spolupracovala s ľuďmi, ktorí by v normálnej spoločnosti boli postavení mimo zákona, a, samozrejme, výbuch auta, v ktorom zahynul Róbert Remiáš,“ opisoval najsilnejšie momenty filmu jediný poslanec Smeru v sále Marián Kéry.

Vraví, že viacerí koaliční poslanci už film videli inde a on sám ho vidí už druhýkrát. „Osobne si myslím, že určitým popudom bola smrť pána prezidenta a niektoré príhovory, potom koniec koncov možno aj tento film a ďalšia celospoločenská diskusia,“ odvetil Kéry na otázku, prečo sa Smer po rokoch rozhodol podporiť zrušenie amnestií.

Prieskum agentúry Focus, podľa ktorého až 63 percent ľudí chce zrušenie amnestií, podľa Kéryho až taký vplyv na rozhodovanie strany nemal. „Keď chodím medzi ľudí, pýtajú sa ma na rôzne veci, možno jeden zo sto sa ma však opýtal na tému Mečiarových amnestií.“

Koalícia sa k pripomienkam stále nevyjadrila

Rušenie Mečiarových amnestií stále nie je hotovou vecou. Opozícia v stredu poslala písomné znenie svojich pripomienok k vládnemu návrhu, ktorý spočíva v zmene ústavy a ústavnom zákone. Poslanci SaS, OĽaNO a Sme rodina chcú návrh sformulovať tak, aby bolo jasné, že únos nie je premlčaný, a aj chcú aktívneho zástupcu parlamentu v konaní pred Ústavným súdom. Zároveň žiadajú, aby sa zrušenie milostí Michala Kováča netýkalo len jeho syna, ale aj ďalších ľudí podozrivých v kauze Technopol, vrátane podnikateľa z takzvaných mafiánskych zoznamov Mariána Kočnera, aby Ústavný súd nezačal v tejto veci konať automaticky, ale až po tom, ako dostane podnet, a aby vedľajším účastníkom konania pred Ústavným súdom boli aj prezident a vláda, nielen parlament.

Koalícia má podľa tvrdení jej viacerých zástupcov i opozície zásadnejší problém jedine so zrušením Kováčových milostí aj k ďalším účastníkom kauzy Technopol. Výhrady sa údajne netýkajú toho, že ide o Kočnera, ktorý má veľa známych medzi politikmi.

Trailer k filmu Únos

„Som presvedčený, že drvivá väčšina požiadaviek bude do návrhu zapracovaná,“ hovorí podpredseda parlamentu z koaličného Mosta-Híd Andrej Hrnčiar. Aj on priznáva, že najväčším problémom je rozšírenie rušenia milostí. „Nejde o osoby, ale o princíp. Jeden štátny orgán by nemal amnestovať druhý štátny orgán a ústavný činiteľ by nemal udeliť milosť osobe blízkej,“ hovorí o prevládajúcom názore v koalícii. Hrnčiar vraví, že on osobne nemá problém so zrušením milosti ani voči ostatným podozrivým v kauze Technopol.

Opozícia na oficiálne vyjadrenie koalície k ich pripomienkam čaká. Mala by ho spoznať v piatok, prípadne v pondelok, keď by mali o amnestiách diskutovať na poslaneckom grémiu. Žiadne ďalšie oficiálne rozhovory na túto tému medzi oboma tábormi neprebiehali. Rokovanie o zmene ústavy v pléne sa má začať v utorok, hlasovanie o samotnom zrušení amnestií sa očakáva na budúci štvrtok.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie