Denník N

Čistý deň si vymieňal deti s inými centrami, aj keď o ich umiestnení rozhodol súd

Vnútri resocializačného zariadenia Čistý deň. Foto – TASR
Vnútri resocializačného zariadenia Čistý deň. Foto – TASR

Aj keď súd rozhodol, kam má dieťa nastúpiť na resocializáciu, zariadenia si ich medzi sebou vymieňali. Čistý deň tak porušil zmluvy s ústredím práce, ktoré mu platí.

Resocializačné centrum Čistý deň v Galante nepostupovalo správne, keď si s iným centrom „vymieňalo“ deti. Pripúšťa to aj ústredie práce. O takzvanej medzistrediskovej zmluve dnes informovali poslanci opozície, ktorí na budúci piatok podajú žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze o odvolaní ministra práce Jána Richtera pre kauzu Čistý deň.

O čo v zmluve o výmenách ide? O tom, do ktorého zariadenia nastúpi maloletý, rozhoduje súd. Ten určí konkrétne miesto. Ak ho chce klient alebo jeho zástupca zmeniť, musí sa opäť obrátiť na súd. Čistý deň však uzatvoril medzistrediskové zmluvy s inými zariadeniami a deti si medzi sebou vymieňali.

Ak teda súd rozhodol, že dieťa nastúpi do Čistého dňa, tak sa tak aj stalo, ale potom ho na základe zmluvy poslali inam. A keď štát poslal Čistému dňu peniaze na dieťa – ide o 1200 eur mesačne –, poslali peniaze do druhého zariadenia, kde už dieťa bolo.

Ústredie práce sa o takýchto zmluvách dozvedelo pri finančnej kontrole, ktorú spravilo vo všetkých zariadeniach. Považuje to za porušenie zmluvy, ktorú resocializačné zariadenie s ústredím práce uzatvorilo. V nových zmluvách už takéto výmeny nie sú možné.

Samovoľné rozhodnutie bez súdu

Takýto postup, keď zariadenie samovoľne a bez rozhodnutia súdu presunie dieťa, nie je v poriadku ani podľa sociálnej poradkyne a bývalej riaditeľky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava Idy Želinskej.

Priznáva, že aj ona to pred desiatimi či jedenástimi rokmi urobila – pri presune dieťaťa z detského domova do reedukačného zariadenia – a dnes to považuje za chybu.

„Myslím si, že sme sa už natoľko pohli, že sa toto už nesmie robiť,“ hovorí dnes.

Riaditeľ zariadenia Čistý deň Peter Tománek. Foto N – Tomáš Benedikovič
Riaditeľ zariadenia Čistý deň Peter Tománek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Presun dieťaťa zákon umožňuje. Hovorí, že ak zariadenie nevie poskytnúť služby, ktoré dieťa potrebuje, môže ho presunúť. Na nevyhnutný čas, dĺžka zákonom stanovená nie je. Zariadenie by však o tom malo podľa Želinskej okamžite informovať súd, aby rozhodol o ďalšom umiestnení dieťaťa.

Sú situácie, keď je rýchly presun nevyhnutný a nedá sa čakať na rozhodnutie súdu. Napríklad ak dieťa v detskom domove začne užívať drogy, keď príde k násiliu, keď je dieťa ohrozené. Vtedy je podľa Želinskej potrebné hneď dieťa umiestniť do zariadenia, ktoré mu vie pomôcť. Ale zariadenie by malo hneď informovať sociálku aj súd, aby dal konečné rozhodnutie. „Zariadenie nemá svojvoľne rozhodnúť o osude dieťaťa,“ upozorňuje.

A prečo je to problém? „Dospelí by bez akéhokoľvek právneho podkladu mohli manipulovať s osudom dieťaťa, preto sa to všetko robí cez súd, aby sa tomu predišlo,“ hovorí Želinská. Detské domovy sa podľa nej rady zbavovali zlých detí a dali ich na rok alebo dva do reedukačných zariadení. „Nie je možné, aby o tom rozhodovala vychovávateľka a sociálna pracovníčka z domova. Dieťa má také isté práva ako dospelí – ten presun musí mať proces a dieťa musí mať pocit zákonnosti. Malo by stáť pred súdom a mať možnosť sa obhájiť, alebo by to mal urobiť jeho zástupca – kolízny opatrovník,“ hovorí poradkyňa.

Na takomto spôsobe presunu detí je podľa nej zlé, že zamestnanci zariadení rozhodujú o osude dieťaťa a nemusia ho vôbec zdôvodniť. A prečo to zariadenie podľa nej robilo? O financiách nechce špekulovať, podľa nej mohlo byť jednoduchým motívom to, že dieťa nezvládali.

Vedenia Čistého dňa na otázky o výmenách detí neodpovedalo.

Čo zistili

Zmluvu Čistý deň uzavrel s tromi ďalšími resocializačnými zariadeniami – COR Centrum, MANUS a ADAM –, od ktorých si objednal služby.

  • Z COR Centra, n. o., bolo do Čistého dňa v roku 2015 na základe medzistrediskovej zmluvy umiestnené 1 dieťa.

„Na základe účtovných dokladov a faktúr bolo použitie finančných prostriedkov vo výške 5040 € vyhodnotené ako neoprávnené a stredisko musí tieto finančné prostriedky vrátiť na účet ústredia,“ tvrdí ústredie.

  • Z Čistého dňa zas presunuli v roku 2015  2 deti – jedno do RS COR Centrum a druhé do RS MANUS.
  • Vlani z Čistého dňa presunuli dieťa do resocializačného zariadenia ADAM.

Ústredie práce pri kontrole zistilo, že Čistý deň si objednal služby od resocializačného centra COR Centrum, MANUS a ADAM.

Chcú odvolať ministra

Opozícia chce za Čistý deň odvolať Jána Richtera (Smer). Ten ponechal zariadeniu akreditáciu, aj keď akreditačná komisia navrhla, že by ju mali centru odobrať. Po rozhodnutí ministra dvaja členovia komisie odišli.

Toto rozhodnutie preveruje aj generálna prokuratúra. Koná na základe pokynu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Podnet proti rozhodnutiu dala aj opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS), ktorá kauzu odštartovala v septembri minulého roka svojím blogom.

Bývalí klienti jej údajne opísali aj to, ako to v zariadení fungovalo: „Bežné boli fyzické tresty, deti boli bité terapeutmi aj riaditeľom a riaditeľ ich nabádal, aby sa medzi sebou bili. Zakazovali vidieť rodičov do 18 rokov, dostávali mesiac na samotke v ružovom pyžame, hlad bol bežný, odoberali im aj matrace.“ Ani na tieto obvinenia vedenie Čistého dňa nereagovalo.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Foto – TASR
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Foto – TASR

Opozícia teraz zozbierala 50 podpisov a budúci týždeň v piatok dajú návrh na mimoriadnu schôdzu, kde chcú ministra odvolávať. „Minister práce Ján Richter dávno nemal byť ministrom a Čistý deň by mal byť zatvorený,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Je to podľa neho „najnechutnejšia kauza, akú Slovensko zažilo“.

„Časť opozície hovorí o jeho odvolávaní už prakticky pol roka, minister opakovane, osobne a jasne jej zástupcom povedal, že je na to pripravený. Najmä sa však nenechá vydierať, už vôbec nie časťou dnešnej opozície, ktorá vrchovatou mierou už celé mesiace prispieva k otrasnej situácii okolo zariadenia a jeho klientov, z čoho je aj minister zhnusený,“ reaguje ministerstvo.

Podozrenia, ktoré aj opozícia tvrdí, však podľa ministerstva budú môcť jednoznačne prešetriť a vyvrátiť iba vyšetrovatelia, tak ako v prípadoch ostatných doterajších podaní.

„Minister od začiatku konal, využívajúc všetky svoje zákonné kompetencie na ochranu detí a maloletých, koná aj v týchto dňoch,“ povedal ministrov hovorca Michal Stuška.

Opozícia: Čierny fond

Opozícia vidí za presúvaním detí peňažný motív. Keď sa totiž deti medzi zariadeniami vymenili, zariadenia si preposlali aj platby, ktoré im štát poslal. Takto peniaze už podľa Blahovej nemohol nik skontrolovať. „Platby si vymenili a peniaze sa stali nedosledovateľnými,“ hovorí.

Preto podala Blahová trestné oznámenie pre podozrenie zo subvenčného podvodu. Za subvenčný podvod podal trestné oznámenie už aj exposlanec Daniel Lipšic, a to pre zdravotné záznamy riaditeľa Čistého dňa Petra Tománka.

„Prakticky každé jedno tvrdenie inkvizítorov z opozície v súvislosti s touto témou je prinajmenšom zavádzanie, ak nie úplná lož,“ reaguje Stuška z ministerstva.

„Musíme vyjadriť maximálne rozhorčenie nad tvrdeniami o akejsi ‚motivácii‘ sociálnych kurátorov zo strany resocializačného strediska, aby ‚umiestňovali‘ klientov do konkrétneho zariadenia. Ide o vážne obvinenie kolegov – sociálnych kurátorov, ktorí pracujú s tou najťažšou cieľovou skupinou mladých ľudí,“ reaguje ústredie práce na obvinenia opozície.

Považujú za absolútne neseriózne, aby z úst poslankyne odznievali nepodložené obvinenia či spochybňovania pracovníkov, ktorí si plnia svoje každodenné povinnosti a politický boj im v tom nepomáha, naopak, demotivuje ich a diskredituje v očiach verejnosti. A to si určite nezaslúžia, dodáva ústredie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie