Denník N

Môžu obecné rozhlasy skončiť? Na omše a zábavy pozývajú aj esemesky

Ilustračné Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné Foto N – Tomáš Benedikovič

Asi 50 samospráv skúša pozývať ľudí na poľovnícke zábavy a nedeľné omše esemeskami. Novú službu využívajú skôr mladší, starší sú zvyknutí počúvať hlásenia z ampliónov.

„V tychto dnoch sa uskutocnuje pasportizacia cintorina a foto hrobov, davame do Vasej pozornosti, aby ste si ich mohli upravit.“ Aj takúto esemesku dostali obyvatelia Maduníc začiatkom tohto mesiaca. Starostka ich touto formou informuje o zápisoch do materskej školy, koncertoch, stretnutiach obecného zastupiteľstva či majstrovstvách v pečení.

Madunice si službu SMS-info objednali od firmy eGov Systems, ktorá ju zabezpečuje pre ďalších päťdesiat samospráv a dva športové kluby. „Hoci sme službu spustili už v roku 2010, masívnejšie funguje od leta minulého roka,“ vraví jej produktový manažér Ladislav Benci.

Starostom umožňuje rozosielať hromadné esemesky a rozdeliť ich do rôznych tém: informovať môžu o mimoriadnych udalostiach, ako sú povodne, kultúrnych a športových podujatiach, ale aj o úradných oznamoch.

Obyvatelia majú esemesky zadarmo, podľa pokynov obce sa len zaregistrujú na ich odber. Vybrať si pritom môžu len okruhy tém, ktoré ich zaujímajú.

Ľudí zatiaľ veľa nie je

Benci hovorí, že esemesky sú pre ľudí osobnejšie a na novú službu si začínajú zvykať. „Obce ako Zubák, Malé Ripňany, Madunice či Habovka, ktoré majú od jedného do troch tísícov obyvateľov, majú prihlásených približne desať percent z nich.“

Vo väčších mestách je to však výrazne menej, celkovo cez SMS-info odoberá obecné správy tri a pol tisíca ľudí. Podľa Benciho odhadu sú to asi dve percentá z celkového počtu obyvateľov, ktoré obce majú.

Dediny, kde je o esemesky zatiaľ záujem malý, hovoria, že ľudia o službe často ani nevedia. „Je to pomerne dlhá cesta – presvedčiť ľudí, aby využívali elektronické služby. Počet ľudí používajúcich službu rastie pomaly,“ hovorí starosta Cífera Maroš Sagan, kde esemesky zaviedli už v roku 2012.

V Lednických Rovniach dokonca SMS-info nakoniec zrušili. „Registrovalo sa pätnásť zo 4050 ľudí,“ vysvetľuje Martin Havránek z obecného úradu. „Je pravdepodobné, že chýbala lepšia propagácia, napríklad na sociálnych sieťach.“

Rozhlasy nenahradia

Náklady na rozosielanie esemesiek platia obce, mesačne ich to vyjde od 15 do 110 eur. Cena závisí od počtu obyvateľov. Na tom, koľko správ starosta mesačne pošle, už nezáleží.

Pre porovnanie: údržba obecného rozhlasu ide ročne do tisícok. V Smižanoch za ňu zaplatia 3-tisíc eur, Lednické Rovne v rozpočte rátajú s piatimi tisícami. Ak by sa esemesky rozšírili, starostovia by na rozhlasoch mohli ušetriť. O vypnutí ampliónov však v tejto chvíli určite neuvažujú.

„Služba určite môže tvoriť alternatívu, ale rozhlas nenahradí. Aj preto, že je pre starších občanov dôležitý,“ myslí si Havránek a súhlasí s ním aj starosta Smižian Michal Kotrady. „Staršia generácia považuje obecný rozhlas stále za dobrý informačný prostriedok.“

Benci z eGov Systems súhlasí, že esemesky by mali obecné rozhlasy skôr dopĺňať. Ich prínos vidí najmä pre mladších ľudí, ktorí sú popoludní v práci. „Väčšina obyvateľov sa už nezdržiava na dvore či na poli, ale žije bežným životom tretieho tisícročia – chodia do práce aj desiatky kilometrov a vracajú sa často neskoro večer,“ hovorí.

„Pomocou esemesiek sa napríklad mamičky môžu o náhlej epidémii v škôlke dozvedieť prakticky okamžite a zariadiť si povinnosti tak, aby svoje deti  čím skôr mohli zobrať domov.“

Veľký prínos podľa neho mala služba aj pre obyvateľov Devína počas nedávnych povodní.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie