Denník N

Vyšiel Magazín N s príručkou o internetových klamstvách, školy si ju môžu pýtať zadarmo

Magazín N Klamstvá a konšpirácie a príručka pre stredné školy, ktorá je vložená v magazíne. Foto N – Tomáš Benedikovič
Magazín N Klamstvá a konšpirácie a príručka pre stredné školy, ktorá je vložená v magazíne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po úspešnej zbierke na webe môžeme poslať príručku o dezinformáciách vyše 30-tisíc stredoškolákom. Školy sa ešte môžu hlásiť.

Nový Magazín N o konšpiráciách je v predaji od 27. marca. Nájdete ho v novinových stánkoch a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou (stačí nám nahlásiť poštovú adresu).

Časopis obsahuje aj príručku pre školy o tom, ako sa vyznať v správach na internete. Príručka bude už o niekoľko dní dostupná v digitálnej podobe pre všetkých zadarmo. Všetky aktuálne informácie nájdete v téme Hoaxy a propaganda a na našej facebookovej stránke.

Žijeme v časoch, keď na ovplyvnenie myslenia iných ľudí netreba vlastniť celoštátnu televíziu – stačí dobre spravovaný profil na Facebooku. Touto vetou začíname našu príručku s názvom Klamstvá a konšpirácie. V týchto dňoch vychádza ako súčasť najnovšieho čísla magazínu Denníka N, ktorý je celý venovaný internetovej propagande a dezinformáciám.

Do jedného časopisu sme sa snažili dostať všetky podstatné informácie o tom, čo sa dnes odohráva na slovenskom Facebooku.

Články a rozhovory o dezinformáciách a konšpiračných teóriách sme doplnili príručkou pre stredné školy.

Úvod príručky o klamstvách a konšpiráciách pre stredné školy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Úvod príručky pre stredné školy na tému klamstiev a konšpirácií. Foto N – Tomáš Benedikovič

Cvičenia na odhalenie klamstiev

Ukazujeme príklady fotomontáží a falošných správ, ktoré šírili ľudia vo viere, že sú pravdivé. Vysvetľujeme, ako je možné ohýbať realitu a udržiavať predstavu o falošných problémoch Slovenska. A v neposlednom rade opisujeme rozdiely medzi dezinformačnými webmi či tajomnými facebookovými stránkami a tradičnými médiami.

V príručke sú ukážky zavádzajúcich a klamlivých informácií šírených na Facebooku a inde na webe. Ponúka tiež praktické cvičenia na rozoznanie nepravdivých článkov, falošných a zmanipulovaných fotografií, cvičenia na pochopenie, ako vznikajú bombastické a nepravdivé titulky, a tiež návody na diskusie so študentmi.

Príručka je priamou reakciou na to, čo sa u nás deje. V parlamente sedia extrémisti, kampane najmä na webe stoja na podnecovaní nenávisti k národnostným a sexuálnym menšinám alebo na presviedčaní ľudí, že treba zvrhnúť súčasný demokratický systém.

V príručke sa nesnažíme nikoho presviedčať o tom, koho má voliť alebo čo si má myslieť o migrantoch, Európskej únii či Rusku. Upozorňujeme však na to, že mnoho ľudí si vytvára názory na tieto témy na základe skreslenej facebookovej reality.

K príručke a k téme dezinformácií spustíme na začiatku apríla špeciálnu webovú podstránku Denníka N, kde nájdete texty príručky, fotografie a obrázky na stiahnutie a ďalšie príklady na cvičenia so študentmi. Na tomto webe sa zároveň budú koncentrovať aktuálne aj staršie texty o propagande a dezinformáciách.

Magazín N Klamstvá a konšpirácie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Magazín N Klamstvá a konšpirácie. Foto N – Tomáš Benedikovič

V stánkoch a na vyžiadanie zadarmo do škôl

Magazín spolu s príručkou je v predaji v novinových stánkoch a je určený všetkým, koho tieto témy zaujímajú.

Popritom magazín a príručku zadarmo posielame do slovenských škôl. Každá stredná škola môže o to požiadať cez on-line prihlášku.

Text príručky pripomienkovali viacerí učitelia, odborníci na sociálne siete alebo na kritické myslenie.

Jej dokončeniu predchádzala jedna z najúspešnejších crowdfundigových akcií za posledné roky na Slovensku. V rámci nej sme sa obrátili na ľudí so žiadosťou, či by nám pomohli pokryť náklady na tlač a distribúciu príručiek do škôl. Zároveň sme dúfali, že týmto spôsobom ukážeme, že fenomén internetových dezinformácií netrápi iba úzku skupinu novinárov.

Záujem náš všetkých zaskočil. Pôvodne sme chceli vyzbierať aspoň 2500 eur, ktoré by pokryli náklady na príručku pre sto tried. Napokon sa vyzbieralo 30 063 eur, čo nám umožní rozdať príručku viac než 30-tisíc študentom. Do tejto zbierky sa zapojilo viac než 1200 ľudí.

Ďakujeme za podporu.

Stredné školy sa môžu na odber príručky prihlásiť aj tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie