Denník N

Vrah ruského politika pôsobil v ukrajinskej garde, narodil sa na Kryme

Fotografia Pavla Paršova, údajného vraha ruského politika. Foto – OBOZREVATEL
Fotografia Pavla Paršova, údajného vraha ruského politika. Foto – OBOZREVATEL

Poradca ukrajinského ministra vnútra identifikoval vraha ruského exposlanca Voronenkova ako naverbovaného ruského špióna.

Ukrajinské médiá identifikovali vraha ruského exposlanca Denisa Voronenkova ako 28-ročného rodáka zo Sevastopola Pavla Paršova, ktorý pôsobil v ukrajinskej národnej garde, ktorá spadá pod ministerstvo vnútra.

Podľa poradcu ministerstva vnútra Antona Heraščenka mal byť naverbovaný ruskou tajnou službou.

„Za celý život nikdy oficiálne nevycestoval z Ukrajiny. No vo februári 2015 prešiel pešo cez hranice do Bieloruska,“ napísal Heraščenko na svojom facebooku.

Podľa neho v Rusku prešiel školou pre diverzantov, ktorú založili ešte za čias stalinovskej tajnej služby NKVD, a stal sa ruským agentom. Jednou z jeho úloh malo byť dostať sa do ukrajinskej gardy, čo sa mu aj podarilo, hoci sa nezúčastňoval na bojoch na Donbase.

V Kyjeve potom podľa Heraščenkovej verzie čakal na ďalšiu úlohu, ktorou mala byť vražda ruského politika, ktorý z Ukrajiny ostro kritizoval Putinov režim.

Voronenkova zastrelil vo štvrtok pred kyjevským hotelom Premier Palace o 11:25. Postrelil ho však pri tom do hlavy ochrankár ruského politika a Paršov tak nakoniec podľahol na operačnom stole v nemocnici. Pri sebe mal osobné doklady.

Atentátnik postrelil Voronenkova podľa ruského servera Meduza štyrikrát zblízka. Prišiel k nemu z auta, ktorým ho sledoval.

„Nevieme, koľko máme Pavlov Paršovov v ukrajinských špeciálnych jednotkách, polícii, národnej garde, ozbrojených silách a iných vládnych organizáciách,“ napísal Heraščenko. O ruskej stope od začiatku hovoril aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý atentát spojil aj s výbuchom v muničnom sklade na východe Ukrajiny.

„Čo je neobyčajné na tej vražde?“ pýtal sa na Facebooku ruský opozičný politik Vladimir Milov, ktorý úzko spolupracoval so zavraždeným bývalým ruským vicepremiérom Borisom Nemcovom. „To, že sa odohrala na jednom zo známych miest v Kyjeve, kam chodí veľa vysoko postavených predstaviteľov elity,“ píše Milov, podľa ktorého tým chceli organizátori vraždy odkázať, že si môžu v Kyjeve robiť, čo chcú.

Niektorí kritizovali ukrajinskú vládu, že nedostatočne chránila Voronenkova, ktorý mal byť kľúčovým svedkom v procese proti exprezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

„Chcel by som pripomenúť, že aj amerického prezidenta Kennedyho so všetkými možnosťami tajných služieb nezachránili,“ bránil vládu Heraščenko v ukrajinskej televízii 1+1. Za ochranu Voronenkova podľa neho zodpovedali príslušníci vojenskej rozviedky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie