Denník N

Zeman dal rozhovor slovenskému dezinformačnému webu Hlavné správy

Rozhovor pre Hlavné správy promovala česká prezidentská kancelária aj na svojom webe.
Rozhovor pre Hlavné správy promovala česká prezidentská kancelária aj na svojom webe.

Český prezident hovoril o šialenstvách z Bruselu, aj o tom, že chce zorganizovať na Pražskom hrade stretnutie Trumpa s Putinom.

Slovenský dezinformačný web Hlavné spravy sa zaradil medzi úzku skupinu internetových denníkov, ktorým poskytol rozhovor český prezident Miloš Zeman. Publikovali ho tento štvrtok a avizujú ho ako rozhovor pri príležitosti oznámenia opätovnej Zemanovej kandidatúry v prezidentských voľbách.

„Ak chceme obstáť a účinne sa brániť proti šialenstvu z Bruselu, musíme postupovať v rámci EÚ spoločne“, znie titulok rozhovoru.

Rozhovor nemá žiadneho podpísaného autora, podľa Zemanovho hovorcu Jiřího Ovčáčka sa robil prostredníctvom e-mailu. „Odpovedal priamo pán prezident,“ vysvetlil Ovčáček.

Zemanova prezidentská kancelária ho následne zverejnila aj na svojom oficiálnom webe. Česká hlava štátu rozhovorom legitimizovala Hlavné správy z pozície najvyššie postaveného politika.

„Hlavné správy sú najväčším producentom dezinformácií na Slovensku,“ poznamenal nedávno aktivista Juraj Smatana, ktorý sa dlhodobo venuje dezinformačným webom.

Zemanov hovorca Ovčáček takúto interpretáciu odmieta. „Vieme o tom, že slovenský mediálny mainstream označuje niektoré spravodajské servery za nevhodné, ba dokonca za neideové. Po skúsenostiach s komunistickou totalitou neplánujeme takéto nálepkovanie v žiadnom prípade akceptovať,“ vysvetlil Ovčáček.

Putin – Trump v Prahe?

Hlavné správy v úvode rozhovoru píšu o tom, že Zeman má vynikajúce vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a údajne aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

„Tieto jeho dobré vzťahy s najdôležitejšími mužmi planéty budú Českej republike na prospech a vyzdvihnú jej dôležitosť v rámci svetových vzťahov,“ vysvetľujú čitateľom.

Samotný rozhovor je krátky, má len päť otázok. Zeman odpovedá napríklad na otázku, či ho k opätovnej kandidatúre primali útoky pražskej kaviarne.

„Vôbec nezastieram, že jedným z motívov pre druhú kandidatúru na funkciu prezidenta republiky boli neustále a pokračujúce útoky frustrovaných novinárov. Takže ďakujem českým médiám, prispeli k tomu, že idem do ďalšieho boja,“ reagoval prezident.

Ďalej hovorí o tom, že by Trumpa a Putina rád pozval na Pražský hrad, aby tu absolvovali spoločný samit. Obhajuje svoje úsilie o dobré vzťahy s Čínou s tým, že Česko „chce byť skvelým prístavom pre čínske investície“.

Na záver hovorí o „šialenstvách z Bruselu“, kam patria „nezmyselné smernice alebo pokusy vnucovať nám moslimských migrantov“.

Podľa Zemana by sa krajiny strednej Európy mali viac zomknúť v rámci Vyšehradskej štvorky „a nie sa primknúť k Nemecku, ako presadzujú napríklad niektorí novinoví komentátori“.

Exkluzívny rozhovor s hlavou štátu

Získať štandardný rozhovor so Zemanom je veľmi ťažké, najmä pre kritické médiá. Rozhovory vo veľkom poskytoval ešte pred voľbami 2013, odkedy sa však stal prezidentom, jeho kancelária si starostlivo vyberá, komu takéto privilégium dá.

V poslednom čase medzi takéto skupiny patrili protimigrantsky zamerané Parlamentní listy, ktoré so Zemanom pravidelne robia ústretové rozhovory, bulvárny Blesk alebo sieť regionálnych českých denníkov.

Najnovšie má prezident pravidelnú reláciu na súkromnej TV Barrandov, ktorú vlastnia Číňania.

Pôvodne mal reláciu na verejnoprávnom Českom rozhlase, keď však v jednom vysielaní niekoľkokrát použil vulgárne slová ako k*nda alebo sk*rviť, vedenie stanice ho už nechcelo vysielať naživo. Zeman sa následne presťahoval s touto reláciou na súkromnú stanicu Frekvence 1.

Pre slovenské médiá je získať Zemana ešte náročnejšie, rozhovor poskytol verejnoprávnej RTVS pri svojej prvej návšteve Slovenska vo funkcii na jar 2013. Naposledy prehovoril pre verejnoprávnu  agentúru TASR. Denník N sa spýtal Ovčáčka na možnosť rozhovoru koncom minulého roku, odpoveď však neprišla.

Bez štandardnej redakcie

Hlavné správy sa od bežných médií odlišujú v niekoľkých podstatných veciach. Nevydáva ich štandardná vydavateľská firma, ich web je registrovaný na košickú reklamnú agentúru Heuréka Evolution, ktorá vyrába reklamné predmety a potlače na tričká.

Za agentúrou stojí málo známy podnikateľ Róbert Sopko, ktorý zároveň vystupuje ako šéfredaktor Hlavných správ. Nie je známe, že by mali „kamennú“ redakciu, v ktorej by sedeli novinári – Sopko zrejme svojich spolupracovníkov koordinuje iba na diaľku.

Hlavné správy nezverejňujú žiadne overené čísla o svojom fungovaní. Na rozdiel od bežných internetových médií nie sú v databáze aimmonitor.sk, ktorú využívajú zadávatelia internetovej reklamy.

Na prvý pohľad rovnaké

Podobne ako iné médiá preberajú správy aj z agentúry TASR. Na ich stránkach sa preto objavuje aj štandardné spravodajstvo – na prvý pohľad preto môžu pôsobiť ako ktorýkoľvek iný denník.

Hlavné správy majú čistý dizajn, venujú sa podobným témam ako bežné média. Profilujú sa ako štandardný spravodajský web, ktorý sa líši len v tom, dokáže napísať aj to, čo iní údajne zamlčujú.
Hlavné správy majú čistý dizajn, venujú sa podobným témam ako bežné médiá. Profilujú sa ako štandardný spravodajský web, ktorý sa líši len v tom, že dokáže napísať aj to, čo iní údajne zamlčiavajú.

V skutočnosti však pracujú inak, nesnažia sa napríklad rozkrývať korupčné kauzy, nevyrážajú na reportáže do terénu, ich spolupracovníci sa nezúčastňujú ani bežných tlačových konferencií, kde by mohli položiť otázky.

Autorsky pokrývajú iba vybrané témy, ako sú migranti, Európska únia, sexuálne menšiny či konflikt na Ukrajine. Ich články majú vopred jasné vyznenie: EÚ je zobrazovaná ako nefunkčný a pre Slovensko škodlivý spolok, migranti predstavujú ohrozenie európskej civilizácie, konflikt na Ukrajine spôsobil agresívny Západ a ukrajinskí fašisti.

Podobne ako iné dezinformačné médiá sa napríklad nedávno začali zastávať Vladimíra Mečiara. V jednom článku napríklad naznačovali, že za kampaňou za zrušenie Mečiarových amnestií stojí finančník George Soros. Jej výsledkom má byť odvedenie pozornosti od dôležitých tém a právny chaos.

Manipulatívny web

Vo svojej súčasnej podobe fungujú Hlavné správy tri roky, zhruba odvtedy, čo Rusko naplno rozbehlo svoju hybridnú vojnu. Od toho času publikovali viacero klamstiev a dezinformácií. Napríklad vlani v máji publikovali článok s titulkom: „Západ nakoniec povedal pravdu, želá si totálnu likvidáciu Ruska“.

V článku nebol žiadny dôkaz pre takéto tvrdenie. Celý text bol takmer doslova prevzatý z ruského webu Regnum, išlo v ňom o subjektívne názory bývalého riaditeľa Putinovej kancelárie, ruského prezidenta pre medziregionálne a kultúrne styky Modesta Kolerova.

Západ nakoniec povedal pravdu želá si totálnu likvidáciu Ruska Hlavné správy Запад наконец сказал правду он хочет уничтожения любой России ИА REGNUM

V lete zase publikovali článok o tom, že v Plzni zabili cudzinci správcu ubytovne. Vynechali informáciu, že útočníkom bol podľa polície občan z Lotyšska, miesto toho článok ilustrovali fotkou, na ktorej policajti odvádzajú Araba. Článok tak vzbudzoval dojem, že v Plzni zabíjali moslimskí migranti.

(ďalšie príklady manipulácie z Hlavných správ sú k dispozícii na blogu skupiny Dezinformácie, hoaxy, propaganda)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie