Denník N

Aj neandertálci nosili šperky. Dávno pred ľuďmi

Neandrtálci. Ilustračné foto - TASR
Neandrtálci. Ilustračné foto – TASR

Nálezisko v Chorvátsko ukrývalo vtáčie pazúry, ktorými sa neandertálci zdobili. Nález indikuje vysoký stupeň symbolického myslenia u neandertálcov.

Vedci identifikovali 8 pazúrov z orliaka morského – 4 z nich mali vruby a vyrezané značky – v neandertálskej jaskyni v oblasti Krapina v Chorvátsku. Neandertálci ich nosili ako šperky.

O objave informuje vedecký časopis PLOS One.

Šperky v jaskyni

Pazúry boli vykopané pred vyše 100 rokmi. Nález obsahoval viac ako 900 neandertálskych kostí z obdobia pred 120 až 130 tisícmi rokmi. V jaskyni nenašli žiadne známky moderných ľudí. Homo sapiens sa totiž do Európy nedostal skôr ako pred 40 tisíc rokmi.

Pazúry boli predmetom bádania už v minulosti, ale až do minulého roku si nikto nevšimol zárezov, ktoré sú na nich.

Vedci zatiaľ nevedia, ako boli jednotlivé pazúry pospájané do šperku. S najväčšou pravdepodobnosťou však išlo o jeden kus šperku, zrejme náhrdelník alebo prívesok, zviazaný šnúrkou alebo šľachou, informuje Scientific American. Niektoré z častí prešli povrchovou úpravou, boli obrúsené a naleštené, píše Nature.

Múdri neandertálci

Dnes sú neandertálci vyhynutí, ale svojho času išlo o našich najbližších príbuzných. Žili v Európe a Ázii asi pred 200 tisíc až 30 tisíc rokmi. Najnovší výskum ukazuje, že vôbec neboli tak primitívni, ako sme si mysleli – pochovávali mŕtvych, zdobili sa alebo robili umenie.

Výroba a nosenie šperkov by naznačovali vysoký stupeň symbolického myslenia a plánovania, povedal antropológ David Frayer, spoluator štúdie pre Live Science. Tento objav nie je prvým, ktorý by dokumentoval prejavy symbolického myslenia u neandertálcov, ale výnimočný je v tom, že pochádza z obdobia, keď neandertálci a Homo sapiens nežili vedľa seba, čo znamená, že neandertálci neprebrali zdobenie tela od ľudí, ale prišli na neho sami.

Pri takto vysoko vyvinutom stupni symbolického myslenia vzniká otázka, či mali neandertálci jazyk. Odpoveď na túto otázku však zatiaľ nepoznáme.

Dostupné z: DOI: 10.1371/journal.pone.0119802

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie