Denník N

Mliekareň, ktorej pred voľbami odklepli 20-miliónovú dotáciu, už vraj má investora zo Singapuru

Slávnostný prípitok pri podpise memoranda o novej mliekarni z februára 2016. Foto – TASR
Slávnostný prípitok pri podpise memoranda o novej mliekarni z februára 2016. Foto – TASR

Spoločník firmy Midia Agro hovorí, že plán vyrábať pri Nitre sušenú detskú výživu pre čínsky trh žije. Žiga s ním rokuje, Matečná o ničom nevie.

Vlani tesne pred voľbami premiér Robert Fico (Smer) ohlasoval nové veľké investície, aj s náležitou dotáciou.

Firma s pochybným ukrajinským pozadím RKN Global, ktorá mala zamestnať najviac ľudí, už oficiálne oznámila, že nebude čerpať dotáciu.

Druhá najväčšia dotovaná investícia je vraj stále živá – aspoň na papieri. Ministerstvo hospodárstva, ktoré vedie Peter Žiga (Smer), píše, že naštartovalo debaty s firmou Midia Agro, ktorá pred rokom sľubovala, že bude v obci Čab pri Nitre spracovávať mlieko z Číny a zamestná tak 325 ľudí. „Rezort so spoločnosťou komunikuje,“ píše hovorca Maroš Stano.

„Prijímateľ pomoci ministerstvu v marci 2017 oznámil skutočnosti, ktoré sa týkajú začatia obstarávania dlhodobého majetku. Na základe toho zostáva rozhodnutie o schválení investičnej pomoci v platnosti,“ konštatuje ministerstvo.

Štát tak ďalej blokuje 18,5 milióna eur na dotáciu pre závod za avizovaných takmer 100 miliónov eur.

Sľubujú peniaze zo Singapuru

Investor tvrdí, že už zohnal aj peniaze na stavbu mliekarne. „Pracujeme na projekte a na tom, aby sa realizoval. Dohodli sme sa s partnerom zo Singapuru na financovaní projektu,“ povedal spoločník Midia Agro Miroslav Kepák.

Meno singapurského investora však nespresnil. Prvá o tom informovala RTVS.

Plány zásobovať Čínu dojčenskými výživami zo Slovenska chce firma Midia Agro zabezpečiť so štartovným základným imaním 5-tisíc eur.

Firmu pôvodne vlastnila cyperská spoločnosť Masarenox Trading Limited. Niektorí dnešní majitelia Midia Agro pôsobia v sídle skupiny Midia Group, ktorá si uvádza švajčiarsky domicil a venovala sa developingu. Ďalší spoločník Kepák má skúsenosti zo slovenskej pobočky reťazca Tesco Stores.

Definitívny záver o tom, či mliekareň bude, sa však môže verejnosť dozvedieť aj o niekoľko rokov neskôr. „Prijímateľ je povinný zrealizovať investičný zámer do piatich rokov od vydania rozhodnutia o schválení investičnej pomoci,“ informuje ministerstvo hospodárstva o termínoch, ktoré musí firma dodržať, aby si mohla nárokovať dotáciu.

S investíciou pritom plánoval investor začať ešte minulý rok.

Ministerstvo hospodárstva upozorňuje, že najprv musí Midia Agro postaviť halu či nakúpiť stroje, až potom si môže pýtať refundáciu v hotovosti, ktorá predstavuje väčšinu zo schválenej pomoci. Ak vytvorí sľubovaných 325 miest, má ich podľa dohody so štátom udržať ďalších 5 rokov.

Matečná o ničom nevie

Kepák považuje investíciu za aktuálnu vec, aj s tým, že by mali postaviť mliekareň a nalákať do nej ľudí približne v čase, keď bude v nitrianskom regióne vo veľkom robiť nábory aj Jaguar Land Rover. „Nielen benefitmi, ale aj tým, že ide o iný typ práce s inými kvalifikačnými požiadavkami,“ hovorí Kepák o stratégii, ako zlákať ľudí pracovať do mliekarne.

Spracovatelia mlieka už dávnejšie upozorňovali, že keby takáto fabrika na Slovensku vyrástla, bude mať potenciál pracovné miesta aj likvidovať. Na Slovensku totiž pôsobí viac spoločností, ktorých výrobné kapacity nie sú využité.

„Pre ekonomiku Slovenska by bolo efektívnejšie a férovejšie finančne podporiť existujúce prevádzky s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti spracovania mlieka, ako poskytnutím selektívnej štátnej pomoci vytvárať v mliekarenskom sektore neférovú konkurenciu,“ upozorňovala Potravinárska komora Slovenska pred rokom.

Kepák komore odkázal, že jej členovia iba vyjadrujú obavu z konkurencie pri výkupe mlieka od farmárov.

A čo na to ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná? „Ministerstvo pôdohospodárstva momentálne nemá žiadne oficiálne informácie, na jeho pôde neprebiehajú žiadne rokovania,“ odpísali od Matečnej.

Dotácia

  • 2. marca schválila vláda Roberta Fica dotácie pre niekoľko firiem, medzi nimi Midii Agro.
  • Odsúhlasila jej 18,5 milióna eur, z toho 16,5 milióna eur v hotovosti, zvyšok ako úľavu na dani.
  • Výmenou za to má firma postaviť závod na spracovanie mlieka v obci Čab v okrese Nitra.
  • Má sa v ňom robiť hlavne sušená detská výživa na vývoz do Číny.
  • Investíciou v hodnote 98 miliónov eur má investor podľa vlády vytvoriť 325 pracovných miest.
  • Firma má základné imanie 5000 eur a podľa vládnych dokumentov plánuje spustiť produkciu začiatkom budúceho roka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie