Denník N

Klaus rečnil na Univerzite Komenského: Bol samoľúby, vtipný a neústupčivý

Václav Klaus vysvetľuje, prečo je Európska únia riskantný projekt. Foto N – Tomáš Benedikovič
Václav Klaus vysvetľuje, prečo je Európska únia riskantný projekt. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď mal povedať vhodný citát, citoval sám seba. Václav Klaus v Bratislave vysvetľoval, prečo je euro pomýlený projekt.

Pri Václavovi Klausovi existuje sto dôvodov, prečo ho človek nemusí mať rád. Môže to byť Klausov egocentrizmus, deklarovaná neomylnosť či snaha ísť z princípu proti tomu, čo si myslí väčšina.

Môžu to byť jeho sympatie k Putinovi, prezidentské amnestie, v ktorých zastavil stíhanie viacerých tunelárov, alebo podvodník Viktor Kožený na Bahamách, ktorého kedysi vychvaľoval.

Na druhej strane, Klaus je mimoriadne sčítaný, je výraznou osobnosťou a vždy bol sám sebou. Tento týždeň prišiel do Bratislavy rozprávať, prečo je euro pomýlený projekt a prečo by Európska únia mala skončiť. Bol to znovu Klaus v starej forme.

Klaus v 65 jazykoch

Aula Univerzity Komenského sa vo štvrtok poobede zaplnila desiatkami ľudí. Študentov bolo pomenej, na prednášku s názvom EÚ a euro: riskantné experimentovanie prišli z veľkej časti postarší poslucháči. V predných radoch sedeli viacerí slovenskí docenti, ekonómovia aj česká veľvyslankyňa na Slovensku, Klausova manželka Livia.

„Pani veľvyslankyňa mi vždy hovorí, že keby som nedostal pozvanie na prednášku, tak sem za ňou do Bratislavy ani neprídem,“ vtipkoval pred poslucháčmi.

Na pódium uviedol Klausa prorektor Peter Moczo, ktorý ho označil za „výraznú osobnosť Európy, chytrého a vzdelaného odborníka“. „Dovoľte mi malú úsmevnú IT poznámku: informácia o prezidentovi Klausovi na Wikipédii existuje v 65 jazykoch,“ pohladil Klausovo ego.

Následne pripomenul Klausov život vrátane toho, že ako dorastenec reprezentoval Československo v basketbale. „Mnohí ekonómovia považujú profesora Klausa za najlepšieho a najúspešnejšieho ekonóma a hospodárskeho politika transformačného obdobia v celoeurópskom meradle,“ dodal Moczo.

Slova sa potom ujal Klaus. V téme spoločnej európskej meny sa cíti byť silný, venuje sa jej už takmer dvadsať rokov, okrem iného má aj titul profesora ekonómie.

Klaus uznal, že euro má pre Slovensko väčší prínos než pre ostatné krajiny. Lepšie povedané, „čistý dizefekt je pre Slovensko menší než pre Európu“.

Súčasná realita spoločnej meny však zďaleka nenaplnila niekdajšie očakávania. „Ja používam pojem ‚expectations-reality gap‘ (priepasť medzi očakávaniami a skutočnosťou – pozn. red.). Myslím si, že je to užitočný termín, oplatí sa ho používať aj teraz,“ radil poslucháčom.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Viac než študentov zaujímal Klaus starších poslucháčov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Klaus ďalej kritizoval schengenský systém, ktorého nedostatky sa podľa neho prejavujú zvlášť počas aktuálneho prílivu migrantov. Tých podľa Klausa Európa nepotrebuje, zvlášť z ekonomického pohľadu.

„Ekonómovia musia razantne odmietnuť falošné tézy o migrantoch ako o žiaducom prílive pracovných síl. Títo migranti neprichádzajú ako pracovné sily a navyše pracovných síl máme dosť,“ hovoril Klaus.

Odmietol aj často opakovaný argument, že Európska únia zabezpečuje na kontinente mier. „Ja dlhodobo bojujem s predstavou, že si EÚ zaslúži Nobelovu cenu mieru, podobne ako Obama. Neverím tomu, že je garantom mieru, oveľa väčším garantom je NATO,“ hovoril exprezident.

Nestarnúce citáty

Klaus je známy ako rečník, ktorý rád cituje sám seba a ktorý si nenechá ujsť príležitosť, aby sa mohol pochváliť, s kým všetkým sa už stretol. Nezabudol na to ani v Bratislave.

„Ak si spomeniem na svoje dlhé debaty s významnými európskymi štátnikmi už pred vznikom eura, napríklad s Helmutom Kohlom, tak ma fascinovalo, ako sa v tomto smere podceňuje faktická heterogenita európskych ekonomík,“ hovoril napríklad.

V inej chvíli sa poslucháčom priznal, že keď hľadal vhodný citát pre svoju prednášku, tak mu ako najvýstižnejší znel jeho vlastný.

„Zhodou okolností som pri hľadaní citátu pre dnešok vzal do ruky svoj prejav z roku 1998 prednesený na konferencii v Luxemburgu, na ktorej bol prítomný aj nositeľ Nobelovej ceny Robert Mundell,“ rečnil Klaus. „Vtedy som povedal, že o eure už bolo všetko povedané, ale bojím sa, že nikto nepočúva,“ dodal.

Video: Klaus hovorí svoj názor na Mečiara a Fica
Autor: Martina Koník

Jeho asi hodinu a pol trvajúce vystúpenie malo výkyvy. Miestami časť publika nudil prílišným zabiehaním do ekonomických teórií, inokedy ho dokázal úprimne pobaviť.

Od jedného z poslucháčov napríklad dostal otázku, čo hovorí na to, že „neokoloniálna EÚ“ núti Slovensko, aby tu cudzinci mohli kupovať pôdu.

Klaus o tejto téme mnoho nevedel, tak aspoň pridal bonmot. Obrátil sa na manželku a spýtal sa, či na Slovensku majú nejaké pozemky.

„My sme zdedili nejakú pôdu pri Liptovskom Mikuláši, však? Máme ju ešte?“ spýtal sa Livie.

Veľvyslankyňa odpovedala, že ju už predali. „Vraj som ju nechcel chodiť okopávať,“ rozosmial Klaus publikum.

Václav Klaus a Livia Klausová na Univerzite Komenského. Foto N - Tomáš Benedikovič
Václav Klaus a Livia Klausová na Univerzite Komenského. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zlepenec trabanta a mercedesa

Sledovať Klausov prejav bolo cenné aj v tom, že málokedy sa dá vidieť, ako českému exprezidentovi niekto oponuje. V univerzitnej aule mu niektorí namietli, že spoločná mena môže byť prínosná vec, zvlášť pre krajiny ako Slovensko.

Napríklad tlačový tajomník univerzity Branislav Slyško, ktorý podujatie moderoval, argumentoval, že euro pôsobí ako lákadlo pre zahraničných investorov. „Keď sme sa pýtali investorov, prečo idú na Slovensko, tak euro dávali na prvé miesto. Závideli nám ho napríklad aj manažéri automobilky Škoda,“ hovoril Slyško, ktorý bol predtým poradcom premiérky Radičovej pre európske záležitosti.

Klaus si, prirodzene, svoj názor vziať nenechal. Vytváranie eurozóny prirovnal k zjednocovaniu Nemecka, keď bývalá NDR, s úplne odlišným ekonomickým systémom, odrazu prijala západonemeckú marku. „Eurozóna je predstava podobná tej, že môžete vyrobiť jedno auto zo súčiastok trabanta a mercedesa,“ vysvetlil.

Na zlom chodníčku?

Klausov postoj k EÚ je dosť špecifický. Na jednej strane ako premiér v 90. rokoch dával za Česko prihlášku do Únie a neskôr ako prezident vyzýval Čechov, aby sa zúčastnili referenda o vstupe (bez odporúčania, ako majú hlasovať). Na druhej strane dlhodobo vystupuje ako odporca EÚ a napríklad o spomínanom referende po rokoch povedal, že on sám hlasoval proti vstupu.

V Bratislave však spresnil, že nie je úplne proti európskej integrácii. Podľa Klausa by sa Európska únia mala vrátiť do podoby, v akej bola pred rokom 1993 a Maastrichtskou zmluvou.

V tom čase išlo o primárne ekonomické a nie politické zoskupenie – jeho oficiálny názov znel Európske spoločenstvo.

„Maastrichtom sme vtedy zle odbočili. Je to, ako keď idete na výlet v Malej Fatre: ak zistíte, že idete po zlom chodníčku, tak sa musíte vrátiť,“ vysvetlil Klaus.

Európska únia v súčasnej podobe vraj prospieva iba politikom a ľuďom, ktorí ich obklopujú. „Na samitoch v Bruseli vidieť, ako si tu politici vydýchnu, pretože sú ďaleko od svojich voličov,“ dodal Klaus.

Putinov spojenec

Klausov vplyv na českú politiku je po odchode z politiky zanedbateľný, stále však patrí medzi vážených hostí na zahraničných konferenciách, predovšetkým na tých na východe.

V októbri 2015 sa napríklad v Soči zúčastnil stretnutia Valdajského diskusného klubu, ktorého členmi sú ľudia blízki Vladimirovi Putinovi – zo Slovenska na tieto podujatia lieta expremiér Ján Čarnogurský.

Klaus tu sedel na jednom pódiu vedľa Putina. Neskôr však napísal, že ho to príliš nebavilo, pretože všetka pozornosť sa upierala na ruského prezidenta.

„Sedel som na pódiu vedľa neho a trpel som. Nie obsahom, ale dĺžkou a svojou ne-úlohou v tejto diskusii,“ poznamenal Klaus.

Václav Klaus s ruským prezidentom Putinom na stretnutí Valdajského diskusného klubu v októbri 2015. Foto - Klaus.cz
Václav Klaus s ruským prezidentom Putinom na stretnutí Valdajského diskusného klubu v októbri 2015. Foto – Klaus.cz

V poslednom čase pravidelne vystupuje na podujatiach nemeckej protiimigrantskej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Klaus, ktorý je radikálnym odporcom migrácie, sa označuje za fanúšika AfD.

„Teraz je jasné (a dúfajme, že aj vašej kancelárke), že dnešná vlna terorizmu je nevyhnutnou súčasťou masovej migrácie,“ hovoril na predvolebnej akcii AfD vlani v auguste.

Srdečné prijatie ho čakalo aj na Univerzite Komenského. Po tom, ako skončil prejav, mu rektor Karol Mičieta odovzdal pamätnú medailu. Následne sa z auly vzdialil obklopený skupinkou slovenských docentov a profesorov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie