Denník N

Poliaci Únii narodeniny nepokazili, k jednote sa v Ríme prihlásili všetky členské štáty

Robert Fico v roku 2017 v Ríme. Foto – TASR/AP
Robert Fico v roku 2017 v Ríme. Foto – TASR/AP

Európski lídri v Ríme podpísali deklaráciu, ktorá vyzýva na jednotu a spomína aj viacrýchlostnú Európu. Robert Fico s jej textom súhlasil, pre Slovensko podľa neho neexistuje iná alternatíva ako EÚ.

Spolu sme silnejší a chceme ešte väčšiu jednotu, ktorá nám pomôže zvládať aktuálne úlohy. Na sobotňajšom samite EÚ v Ríme sa na tom zhodli európski lídri.

V hlavnom meste Talianska sa ich stretlo 27 – samit tak už bol bez Britov, ktorí budúci týždeň oficiálne spustia proces odchodu z EÚ. Aj v súvislosti s neodvratnou stratou dlhoročného člena sa predstavitelia členských štátov v deklarácii zamerali hlavne na to, aby zdôraznili dôležitosť jednoty.

„Európska únia ako politický útvar bude buď jednotný, alebo nebude vôbec,“ vyhlásil predseda Európskej rady Donald Tusk.

Oslava 60. narodenín

Stretnutie v Ríme bolo symbolické: práve v hlavnom meste Talianska totiž presne pred 60 rokmi šesť zakladajúcich štátov podpísalo Rímske zmluvy, ktoré odštartovali Európske hospodárske spoločenstvo (aj Európske spoločenstvo pre atómovú energiu).

„Stáli sme tu šiesti a teraz nás je tu 27. Zažili sme 60 rokov mieru a európsky projekt je pre nás veľkým úspechom,“ povedal dnes predseda talianskej vlády Paolo Gentiloni.

Po 60 rokoch sa však Európska únia dostala do krízy, čo dnes nepopierajú ani jej hlavní predstavitelia. Aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker už minulý rok priznal, že EÚ čelí existenčnej kríze.

Aktuálne preto predstavitelia Únie aj členských štátov hľadajú spôsob, ako EÚ znova naštartovať. Pred niekoľkými týždňami preto Juncker predstavil Bielu knihu, v ktorej načrtol päť možných scenárov vývoja Únie; diskusia o budúcnosti Európy má pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.

Členské štáty však už v Rímskej deklarácii odkázali, že chcú, aby Únia o desať rokov bola bezpečná, prosperujúca a konkurencieschopná.

Deklarácia spomína aj koncepciu viacrýchlostnej Európy, ktorá je jedným z piatich Junckerových scenárov a ktorá sa vo všeobecnosti považuje za najpravdepodobnejšiu. „Budeme konať spoločne a pôjdeme rovnakým smerom. Ak to však bude potrebné, tak zvolíme rôzne tempo a intenzitu,“ píše sa v deklarácii.

Únia by zároveň podľa členských štátov mala ostať otvorená tým európskym krajinám, ktoré rešpektujú rovnaké hodnoty ako ony. Lídri EÚ tak nepriamo poslali odkaz Turecku, ktoré svojimi autoritárskymi tendenciami postupne pochováva akékoľvek šance na členstvo v EÚ.

Okrem toho európski lídri v Ríme upozornili aj na populizmus, ktorý považujú za hrozbu pre Úniu. Poukazovali práve na príklad Veľkej Británie, kde populistická kampaň za brexit pomohla zástancom odchodu z Únie.

Spomenul to aj pápež František, ktorý sa s politikmi stretol v predvečer samitu. Populisti podľa neho sľubujú „falošnú bezpečnosť“ a predstaviteľom členských štátov odkázal, aby sa snažili o väčšiu solidaritu.

Poliaci podpísali

Spoločný text napokon podpísali všetky štáty, hoci po tom, čo sa Poľsko dostalo do konfliktu s vedúcimi predstaviteľmi Únie aj niektorými členskými štátmi, nebolo jasné, či sa jeho zástupcovia podpíšu pod deklaráciu z Ríma.

Poliakom sa nepáčilo, že bývalého poľského premiéra Donalda Tuska aj napriek ich nesúhlasu znovu zvolili do čela Európskej rady. Líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński vtedy dokonca vyhlásil, že Únii dominuje Nemecko, a kritizoval rozhodnutie členských štátov. Poliaci ako jediní vo voľbe svojho krajana nepodporili.

Okrem toho poľská premiérka Beata Szydłová, ale aj grécky premiér Alexis Tsipras tvrdili, že text deklarácie dostatočne nezohľadňuje ich národné potreby.

Szydłová napokon po samite podľa poľskej agentúry PAP vyhlásila, že nastal čas, aby sa v EÚ pripravili dobré projekty, ktoré pomôžu vytvárať jednotnú, rozvíjajúcu sa a šťastnú Európu.

Fico oceňuje Úniu

Slovensko na samite v Ríme zastupoval Robert Fico. Predseda slovenskej vlády vyhlásil, že pre Slovensko neexistuje žiadny iný životný priestor ako EÚ.

„A klame každý, kto tvrdí, že Slovensko by dokázalo prežiť ako nejaký neutrálny štát. A je veľmi nebezpečné, ak niekto hlava-nehlava útočí na európske inštitúcie. Nikto netvrdí, že sú dokonalé, ale nič dokonalejšie nemáme. Uvedomme si, že v Európe sa – pravdepodobne – žije najlepšie na svete. Je to oáza pokoja, je to oáza, kde sa ľudia cítia bezpečne. A preto pokiaľ budem predsedom vlády, budem robiť všetko pre to, aby Slovenská republika bola dôveryhodným partnerom v tomto jedinečnom projekte,“ povedal podľa TASR Fico.

Slovenský premiér dodal, že nemal problém súhlasiť s textom deklarácie aj preto, že sa v ňom o Európe hovorí ako o priestore pre silnú sociálnu politiku.

Štyri hlavné programové body z Rímskej deklarácie (v skratke):

  1. Bezpečná Európa: Únia ako priestor, kde sa všetci občania cítia bezpečne a smú sa voľne pohybovať, kde sú vonkajšie hranice zabezpečené a kde existuje účinná, zodpovedná a udržateľná migračná politika rešpektujúca medzinárodné normy. Európa odhodlaná bojovať s terorizmom a organizovaným zločinom.
  2. Prosperujúca a udržateľná Európa: Únia, ktorá rastie a kde vznikajú pracovné miesta a silný jednotný trh. Dôraz na inovácie aj čistú energiu.
  3. Sociálna Európa: Únia, ktorá je založená na udržateľnom raste, presadzuje hospodársky a spoločenský pokrok, ale aj súdržnosť a zbližovanie. Podpora rovnosti pohlaví aj rovnosti príležitostí pre všetkých, boj proti nezamestnanosti, diskriminácii, spoločenskému vylúčeniu a chudobe.
  4. Silnejšia Európa na svetovej scéne: rozvoj existujúcich partnerstiev aj budovanie nových, podpora stability a prosperity v najbližšom susedstve, ale aj na Blízkom východe, v Afrike a na celom svete. Únia by mala zároveň byť pripravená posilniť spoluprácu v oblasti bezpečnosti a podporovať slobodný obchod a pozitívnu klimatickú politiku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko v jadre EÚ

Svet

Teraz najčítanejšie