Denník N

Putin sa stretol s Le Penovou, zasahovanie do francúzskych volieb však odmieta

Marine Le Penová s Vladimirom Putinom v piatok v Kremli. Foto – TASR/AP
Marine Le Penová s Vladimirom Putinom v piatok v Kremli. Foto – TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa k Marine Le Penovej správa, akoby už bola francúzskou prezidentkou, hoci Francúzi budú voliť až o mesiac.

Článok uverejňujeme so súhlasom EUobserver

Ruský prezident sa v piatok v Kremli stretol s Marine Le Penovou. Putin tak líderku francúzskej krajnej pravice a odporkyňu EÚ poctil spôsobom, ktorý sa za normálnych okolností vyhradzuje len pre hlavy štátov.

Do volieb nezasahujú

„Samozrejme, viem, že volebná kampaň vo Francúzsku stále prebieha,“ povedal po návšteve Putin.

„Nechceme udalosti vo Francúzsku žiadnym spôsobom ovplyvňovať, ale vyhradzujeme si právo na to, aby sme sa mohli rozprávať so zástupcami akýchkoľvek politických síl v krajine,“ dodal ruský prezident, ktorý o Le Penovej povedal, že „zastupuje skupinu veľmi rýchlo rastúcich politických síl v Európe“.

Narážal tak na stúpajúcu podporu krajnej pravice vo viacerých európskych štátoch.

Le Penová túto svoju politickú príslušnosť a stanoviská potvrdila aj počas návštevy Ruska. Favoritka prvého kola francúzskych prezidentských volieb, ktoré sa koná 23. apríla (2. kolo je 7. mája, v ňom by líderka Národného frontu mala podľa prieskumov prehrať), na to využila stredajší teroristický útok v Londýne.

Myslí si, že Francúzsko by aj v súvislosti s udalosťami v Londýne malo posilniť svoju spoluprácu s Ruskom. „Videli ste, čo sa pred niekoľkými dňami stalo vo Veľkej Británii. Myslím, že by pomohlo, ak by naše spravodajské služby viac spolupracovali,“ odkázala.

Zároveň odmietla názor, že ruská pomoc má vždy nejakú postrannú motiváciu. „Som úplne slobodná žena. Nechcem byť pod jarmom Ruska,“ povedala Le Penová.

Snahy o zasahovanie do francúzskych volieb odmietol aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého je to obyčajná fikcia. Zároveň Le Penovú pochválil ako „realistku a antiglobalistku“.

V Rusku nebola prvýkrát

Líderka francúzskej krajnej pravice už Moskvu navštívila niekoľkokrát, zhovárala sa však iba s ruskými poslancami. S Putinom sa na oficiálnej úrovni stretla prvýkrát.

V Moskve navštívila aj výstavu venovanú Francúzsku za čias kráľa Ľudovíta XIV., ktorá momentálne prebieha v Kremli.

Naopak, pre Putina to nebolo prvé stretnutie s francúzskym prezidentským kandidátom. Ešte minulý rok sa stretol s dvoma kandidátmi, ktorí zastávali zmierlivé postoje voči Rusku. Bývalý prezident Nicolas Sarkozy však už medzitým z volieb vypadol a popularita Françoisa Fillona výrazne klesla po tom, čo sa objavili viaceré škandály z jeho minulosti.

Marine Le Penová tak ostáva jediným potenciálnym spojencom ruského prezidenta.

S Putinovým konaním nesúhlasí jeden z lídrov ruskej opozície a bývalý ruský premiér Michail Kasianov. Pre EUobserver povedal, že ruský prezident „poburujúco“ zasiahol do francúzskej národnej politiky.

„Prekvapilo ma to. Putin vstúpil do francúzskych volieb tým, že Le Penovú pozval do Kremľa na diskusiu, ktorú bežne máva so zahraničnými lídrami,“ hovorí Kasjanov.

Le Penová v roku 2014 priznala, že od banky, ktorá je známa väzbami na Kremeľ, dostala pôžičku 9 miliónov eur. Pokladník Národného frontu Wallerand de Saint-Just však vyhlásil, že v Moskve nebola lobovať za ďalšie peniaze.

Aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru Reuters povedal, že Le Penová a Putin nediskutovali o žiadnej finančnej pomoci.

Kasianov si myslí, že tieto vyjadrenia treba brať s rezervou. „V tejto špinavej hre nemôžeme veriť nikomu. Dá sa očakávať, že podobná finančná podpora Le Penovej ešte príde,“ povedal EUobserveru. Putin podľa Kasianova Le Penovej jednoznačne pomáha, rovnako ako aj iným krajne pravicovým politikom v Európe. Jeho cieľom je podľa neho „rozdeliť a oslabiť“ EÚ.

„Francúzske a nemecké voľby sú dvoma kľúčovými udalosťami tohto roka. Putinova zahraničná politika bude z toho vychádzať,“ tvrdí Kasianov.

Propaganda v prospech Le Penovej

Le Penovú však podporuje aj ruská propaganda. Francúzska mutácia televízie Russia Today (RT) v piatok zverejnila správu, v ktorej informuje, že práve Le Penová by Francúzov mohla uchrániť pred terorizmom a migrantmi.

Ďalšie ruské médiá, ktoré publikujú svoje správy aj vo francúzštine, zas šíria nepodložené tvrdenia, že Emmanuel Macron, jeden z hlavných rivalov Le Penovej, mal homosexuálnu aféru a že je agentom amerických bánk či Saudskej Arábie.

„Očakávam, že kampaň proti Macronovi sa ešte posilní. Ruský cieľ je jednoznačný – musí vyhrať hocikto, len nie Macron,“ povedal pre EUobserver Jakub Janda z českého think-thanku Evropské hodnoty.

„Členovia Macronovho tímu tvrdia, že čelia ruským kybernetickým útokom. Nahlas to hovoria aj francúzske spravodajské služby. Jediná otázka teda je, do akej miery tieto útoky dokážu poškodiť Macrona,“ dodáva Janda.

Zahraničná politika a Le Penová

Le Penová ešte pred stretnutím s Putinom navštívila členov parlamentného výboru pre zahraničné veci, kde ju privítali kyticou ruží a bozkmi. Líderka Národného frontu vo výbore vyhlásila, že EÚ by mala zrušiť sankcie voči Rusku.

Okrem toho hovorila aj o tom, že ukrajinskí vojaci sa na východe krajiny, kde bojujú so separatistami, zameriavajú na civilistov, a nazvala to vojnovým zločinom. Le Penová dodala aj, že má svoj vlastný pohľad na Ukrajinu, ktorý je však totožný s tým ruským.

Le Penová ocenila aj ruské nálety v Sýrii. Putin podľa nej Európe pomohol tým, že sa zameriava na islamských extrémistov.

„Fundamentalizmus pomaly ustupuje, a to aj vďaka ruskej pomoci, ktorá mu svojou intervenciou v Sýrii zasadila silný úder,“ vyhlásila Le Penová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Emmanuel Macron

Svet

Teraz najčítanejšie