Denník N

Kotleba bol v TA3, Sulík mu vyčítal euroskepticizmus

Bilbord ĽSNS pred parlamentnými voľbami 2016. Zdroj – Kotleba – ĽSNS
Bilbord ĽSNS pred parlamentnými voľbami 2016. Zdroj – Kotleba – ĽSNS

Fico kritizoval médiá za to, že dali priestor Kotlebovi.

Marian Kotleba dostal v nedeľu pozvanie do relácie TA3 V politike. „Pokračuje prehlbovanie bruselského diktátu a pokračuje veľmi negatívne zapájanie sa Slovenska do amerických hier, čo sa týka vyvolávania konfliktov a potýčok s Ruskom,“ rečnil fašista Kotleba. Podľa jeho slov on ani nikto z jeho parlamentných poslancov nevelebí Hitlera.

„Ja s Hitlerom nemám absolútne nič spoločné, nikdy som ho nechválil ani nevelebil,“ povedal Kotleba.

Šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič pripomenul Kotlebovi odovzdávanie finančného daru v hodnote symbolických 1488 eur rodine s postihnutým chlapcom. „Tu je fašista Kotleba s číslom 1488, tu je jeden Hitler s číslom 1488, tu sú neonacistické symboly s číslom 1488,“ rečnil Matovič a ukazoval obrázky a fotografie (video od 01:28:30)

Kotleba zasa hovoril, že ak niekto podporí v parlamente návrh ĽSNS, tak to býva Sme rodina. Škandál okolo komunikácie Borisa Kollára s klientkou Čistého dňa pripísal spravodajským hrám.

Sulík sa vyhraňoval voči Kotlebovi – pri euroskepticizme

Šéf SaS Richard Sulík vyčítal Kotlebovi jeho argumenty za euroskepticizmus. Pripomenul mu, že ak nebudeme zo zahraničia dovážať, nebudeme tam smieť ani vyvážať – napríklad objemnú produkciu áut. „Ekonomická argumentácia, ktorú predvádzate, tá je predsa len trochu príliš jednoduchá. Medzinárodná výmena prospieva všetkým krajinám,“ povedal Sulík.

„Ja teda fakt s niekým nebudem sedieť vo vláde, kto mi bude tvrdiť, že Hitler je mierotvorca,“ dodal Sulík Kotlebovi.

S kotlebovcami nerokuje ani vládna koalícia. „My sme nerokovali s kotlebovcami, (…) nerokujeme s fašistami,“ povedal šéf strany Most-Híd Béla Bugár. Zástupca Bugárovej strany preto neprišiel ani na nedeľňajšiu debatu RTVS O 5 minút 12. Denník SME uvádza, že na debatu neprišiel ani zástupca SNS a Kotlebov poslanec Milan Uhrík na nej zasa neodsúdil odsun židovského obyvateľstva zo Slovenska pri príležitosti výročia prvého transportu.

„Rešpektujem, že si to pripomíname, no nežil som vtedy. Neviem to odsúdiť, lebo nie som historik a neviem, aké boli historické okolnosti. Nemyslím si, že by sme mali cítiť večnú vinu,“ cituje Uhríka SME.

Kotleba v TA3 upresnil, ako je to s podporou koaličného návrhu na rušenie amnestií Vladimíra Mečiara, ktorý ráta s tým, že bude potrebovať posvätenie od Ústavného súdu. Kotlebovci tvrdia, že v závere budú požadovať, aby sa rušenie amnestií týkalo všetkých, teda nielen prípadu únosu či milosti v kauze Technopol pre syna zosnulého prezidenta Michala Kováča – ale napríklad aj pre Mariána Kočnera.

„Budeme žiadať, aby to bolo upravené na všetky milosti,“ avizoval Kotleba.

Budaja označil za eštebáka

Opozičného poslanca Jána Budaja, ktorý vypracoval návrh na také zrušenie amnestií, ktoré by nepotrebovalo prejsť Ústavným súdom, označil za eštebáka – jeho meno je podľa Kotlebu v spisoch Ústavu pamäti národa.

„Vyprosím si v jeho mene: Ústav pamäti národa dal ocenenie za jeho boj proti komunizmu, v spisoch sú aj ľudia, ktorí boli takýmto spôsobom prenasledovaní,“ kontroval Matovič. Ten s odvolávkou na policajné zdroje tiež vyčítal koalícii, že vyšetrovanie úmrtia Františka Gauliedera dostal na starosť radový policajt železničnej polície.

Podľa Bugára je celá vec v štádiu vyšetrovania a premiér vyjadril úprimnú sústrasť. „Iba úprimnú sústrasť – to je jediné, čo môžem povedať v tomto okamihu,“ povedal Fico v prvej časti diskusnej relácie.

Premiér tiež opakoval, že kauza Bašternák sa nijako netýka vládneho Smeru. Tretia vláda Smeru podľa jeho slov nemala žiadne aféry.

„Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči konkrétnej osobe a bude sa to vyšetrovať. Ja si fakt vyprosím, aby ste hneď nalepili… aká kauza Smeru? V čom? Že niekto v minulosti, keď netušil, mal nejaký obchodný kontakt? Veď podnikatelia sa kontaktujú a robia spoločné obchody,“ uviedol Fico. Obvinenie Bašternáka je podľa neho dôkaz, že Kaliňák vyšetrovanie neovplyvňuje.

„Všetci ho rok obviňovali a bola z toho nervozita, že on snáď niekoho ovplyvňuje, aby konkrétny podnikateľ nebol obvinený. Tu máte dôkaz,“ uviedol Fico.

Premiér tiež novinárom vytkol, že dávajú priestor Kotlebovej fašistickej iniciatíve.

„Nechápem, prečo im stále robíte reklamu. Ja byť predstaviteľom tejto politickej strany, tak si mädlím ruky,“ povedal Fico. Nepozdáva sa mu ani prístup médií k prezidentovi Andrejovi Kiskovi – exprezidentovi Ivanovi Gašparovičovi by podľa Fica tak veľa neodpustili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie