Denník N

Na mieste amerických náletov v Mosule zahynuli desiatky civilistov

V irackom Mosule prebiehajú ťažké boje medzi Dáišom a irackou armádou, ktorú podporujú USA. Foto – TASR/AP
V irackom Mosule prebiehajú ťažké boje medzi Dáišom a irackou armádou, ktorú podporujú USA. Foto – TASR/AP

Americká armáda bombardovala oblasť, kde zahynulo viac ako 100 ľudí. Nálety už začala vyšetrovať. Iračania však v ruinách budovy našli detonátor a výbušniny.

Americká armáda priznala, že uskutočnila letecký nálet v štvrti Džadída v irackom meste Mosul, kde podľa rôznych zdrojov zahynulo od 100 do 200 civilistov. Zároveň nariadila vyšetrovanie celého incidentu.

Iracká armáda však spochybňuje, že za ich smrť môže priamo letecký útok, a tvrdí, že civilistov zabili výbušné zariadenia Dáišu (takzvaného Islamského štátu).

Čo presne sa 17. marca stalo, je stále predmetom vyšetrovania, ale aj mnohých dohadov a špekulácií. Faktom však je, že ide o udalosť s najvyšším počtom civilných obetí od nástupu USA do operácií proti Dáišu v roku 2014 a zrejme aj jeden z najhorších takýchto incidentov od roku 2003, keď koaličné vojská zvrhli Saddáma Husajna.

Poďme na nich brutálne

To, že ešte tento víkend na zbombardovanej ulici vyťahovali spod trosiek domov mŕtve telá, ukazuje ničivú silu útoku a rovnako aj jeho prípadné vážne vnútropolitické a zahraničnopolitické dôsledky. Nie všetci v Iraku sú nadšení z toho, že tamojšia vláda bojuje proti Dáišu s Američanmi po boku, lebo spomienky na fatálne chyby americkej okupácie po páde Husajna sú príliš čerstvé.

Civilné obete nevyzerajú dobre ani pre Západ, ktorý ostro kritizuje Rusko za brutálne útoky na civilistov odôvodňované snahou zničiť Dáiš. To, že si Rusi málokedy priznajú chybu a hľadajú z nej poučenie, je síce pravda, ale pre rodiny obetí žiadna útecha.

Útok zo 17. marca tiež nasmeroval pozornosť na spôsob, akým vojnu proti Dáišu vedie Trumpova vláda. Americký prezident sa už počas kampane netajil tým, že Obama bol proti Dáišu málo razantný.

Trump preto po nástupe do Bieleho domu nariadil Pentagonu, aby vypracoval plán na rýchlu porážku tejto teroristickej organizácie, ktorá operuje v Iraku a Sýrii. Plán predstavili vo februári a okrem iného obsahoval návrh na zmenu bojových pravidiel pre americké jednotky, čo v preklade znamená, že by sa im mala povoliť zvýšená agresivita.

Časopis Spectator už vtedy upozorňoval na to, že by to mohlo znamenať viac civilných obetí. Objekty Dáišu sú totiž často v husto osídlených mestských štvrtiach. K zmene pravidiel, ktoré nová vláda navrhuje, podľa armády ešte nedošlo.

Trend alebo nešťastná náhoda?

Mimovládne organizácie v Iraku a Sýrii, ktoré monitorujú počty obetí ozbrojených konfliktov, podľa denníka Washington Post tvrdia, že len tento mesiac zahynulo pri operáciách s americkou účasťou v Iraku a Sýrii asi tisíc civilistov. Počty obetí v týchto krajinách, hlavne v Sýrii, sa overujú ťažko a médiá sa spoliehajú len na tamojších pozorovateľov.

Pravdou však je, že okrem Mosulu prešetruje americká armáda ešte aj útok na mešitu v Sýrii, ktorý sa tiež udial tento mesiac a pri ktorom zomrel vyšší počet veriacich. Aj úplne prvá Trumpova protiteroristická operácia v Jemene sa skončila smrťou civilistov i príslušníka špeciálnych jednotiek americkej námornej pechoty.

Súčasné informácie hovoria, že k leteckému útoku v Mosule prišlo na žiadosť irackých síl, ktoré požadovali zničiť snajperské hniezda Dáišu na strechách budov na západe meste, kde sa teroristom ešte darí vzdorovať.

Akcia však zasiahla aj nižšie poschodia, kde sa ukrývali civilisti, o ktorých vojaci nevedeli. Iracká armáda tvrdí, že obetí bolo toľko aj preto, lebo americké strely zasiahli auto naplnené výbušninami.

Stále pracujú aj s verziou, že ľudí zabila bomba nastražená teroristami. Iracká armáda totiž tvrdí, že jej experti budovu preskúmali a zistili, že ju nezničil letecký nálet. V ruinách zničenej budovy našli detonátor a bombu.

Objavila sa aj verzia, že militanti urobili z ľudí živé štíty a v budove umiestnili výbušniny, aby znásobili ničivý účinok útoku. Obyvatelia Mosulu v častiach ovládaných Dáišom majú vraj nariadené vpúšťať militantov do svojich príbytkov prakticky stále a bez diskusie.

Pátranie po tom, čo sa skutočne stalo, komplikuje skutočnosť, že na miesto činu nepovolili vstup médiám.

V nedeľu ráno sa zároveň v médiách objavila informácia, že v súvislosti so smrťou civilistov Irak, ktorý s Američanmi spolupracuje, načas zastavil operácie v Mosule, ktorých cieľom je oslobodiť mesto spod nadvlády Dáišu.

Reportér BBC Jeremy Bowen, ktorý je v irackom meste, však na Twitteri napísal, že ofenzíva pokračuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Boje v Iraku

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie