Denník N

Európsky samit len potvrdil, že zakladajúci členovia Únie s nami strácajú trpezlivosť

Robert Fico v roku 2017 v Ríme. Foto – TASR/AP
Robert Fico v roku 2017 v Ríme. Foto – TASR/AP

Dokument z Ríma bol napísaný tak, aby ho mohli všetci podpísať, ale jeho hlavným posolstvom ukrytým v nudnom texte je to, že takéto ústupky voči východným členom EÚ boli možno posledné.

Politika nie je nuda, aj keď jazyk dokumentu zo samitu EÚ v Ríme by mohol slúžiť ako príklad uspávanky. Za slovami o jednote sa však skrýva varovanie vyslané najmä novým členom Únie, teda nám: blíži sa čas, keď sa budete musieť rozhodnúť.

Z dokumentu vypadli slová o viacrýchlostnej Európe, ktoré tam pôvodne navrhlo Nemecko, namiesto toho sú tam slová o „rovnakom smere“ a „rôznom tempe“. Táto zmena je tam preto, že v Ríme sa nikto nechcel pohádať, bol to ústupok Poľsku, ktoré proti predstave viacrýchlostnej Európy protestuje najhlasnejšie.

V skutočnosti však už Nemcom (Francúzom, Španielom, Talianom a ďalším) prestalo záležať na slovíčkach. Opustili totiž predstavu o jednotnej EÚ, ktorá sa bude integrovať ako veľký celok spolu s jej postkomunistickými členmi. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pre Financial Times priznal, že jeho predstava federálnej Európy dnes naráža na odpor, a preto bude lepšie, ak sa budú integrovať len tí, ktorí na to majú vôľu.

Nemci (a ďalší) tak namiesto veľkých slov len pokrčili plecami a dali najavo, že ich unavujú krajiny ako Poľsko a Maďarsko, ktoré vytrvalo torpédujú EÚ a ohlasujú „kultúrnu kontrarevolúciu“. Kancelárka Angela Merkelová síce ešte verejne zadúfala v dialóg s Varšavou a Budapešťou, dôležitá je však jej odpoveď na otázku novinárov, či by krajiny porušujúce demokratické pravidlá nemali byť potrestané. „Zatiaľ nie,“ odvetila.

Inými slovami povedala, že už nebude nutné nútiť Poliakov, Maďarov (a ani nás) zdieľať hodnoty, na ktorých sa šiesti zakladajúci členovia EÚ pred 60 rokmi dohodli, a my sme na ne v roku 2004 síce formálne pristúpili, ale vytrvalo ich odmietame rešpektovať. Postačí, ak nad našou časťou Európy mávnu rukou, priznajú si, že rozšírenie EÚ sa nepodarilo, a teraz je treba sa vydať vlastnou cestou. Toto v podstate hovoria Schäuble aj dokument z Ríma, ak viete čítať medzi riadkami.

Je dobré, že premiér Robert Fico vyhlasuje, že urobí všetko pre to, aby bolo Slovensko „dôveryhodným partnerom v tomto jedinečnom projekte“, lenže svojím odporom voči prijímaniu utečencov urobil všetko pre to, aby nám Nemci (a ďalší) prestali dôverovať.

Samit v Ríme sa uskutočnil v čase, keď sa zástancom EÚ vracia dych, ktorý im vyrazili protieurópski populisti. Dôvera v EÚ medzi jej obyvateľmi rastie, prieskum Bertelsmannovej nadácie ukázal, že najväčšími nadšencami pre EÚ sú mladí ľudia od 15 do 24 rokov – v strednej Európe ju pozitívne vníma od 70 do 80 percent.

Dokument z Ríma bol napísaný tak, aby ho mohli všetci podpísať, ale jeho hlavným posolstvom ukrytým v nudnom texte je to, že takéto ústupky voči východným členom EÚ boli možno posledné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie