Denník N

Vláda, čo nemala alternatívu a žiadne aféry

N – Vladimír Šimíček
N – Vladimír Šimíček

Predsedovia koaličných strán sú s vládou, ktorú zostavili, spokojní. Ale mohli by o tom radšej mlčať.

Televízia TA3 opäť raz pripravila politickú diskusiu hodnú jej mena. Najprv si sami podiskutovali koaliční partneri a potom ich opozícia, aby tým prvým náhodou nikto neskákal do reči. Ale aspoň sme sa od predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka dozvedeli, že pred rokom nebola k súčasnej koalícii alternatíva, a od predsedu vlády a Smeru Roberta Fica, že vláda okrem „brutálneho“ útoku na predsedníctvo nemala žiadnu aféru.

Povedať, že niečo nemá alternatívu, je dosť ošemetné. Áno, dnes, po odchodoch z SaS, OĽaNO a zo Sme rodina, po smrti Siete, po tom, čo dal Richard Sulík prednosť Bruselu pred Bratislavou, po ďalšom roku sporov medzi Igorom Matovičom a Bélom Bugárom, to skutočne vyzerá tak, že prípadná Sulíkova vláda tvorená SaS, OĽaNO, SNS, Sieťou, Mostom a Sme rodina mohla byť na kolenách, prípadne na lopatkách.

Lenže krátko po voľbách to tak predsa nebolo. Bolo to rozhodnutie SNS, že ide rokovať so Smerom, ktoré vraj spôsobilo rýchly obrat v Moste i v Sieti. SNS sa však mohla rozhodnúť využiť svoj odborný potenciál aj v inej zostave. Týždeň po voľbách dala prednosť vláde kontinuity a pokroku. Ale nech boli jej dôvody akékoľvek, šlo o inú vec než absenciu alternatívy.

O absencii afér, s ktorou operuje Fico, by sa s prižmúrením oka dalo hovoriť možno vtedy, keby si menšie koaličné strany vynútili alternatívne zloženie vlády, teda bez Roberta Kaliňáka. Lenže minister vnútra je pre premiéra priveľmi cenný, a tak ho vlastným telom chráni už takmer rok, čo novinári odhaľujú všetky bašternákovčiny. Keď sa človek do Fica vcíti, dá sa mu rozumieť, že nič nevidí, ale v tom prípade by bolo lepšie mlčať, než takto očividne klamať. A koho vlastne?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie