Denník N

Sagan skončil na Gent – Wevelgem tretí, zvíťazil Van Avermaet

Ilustračná foto – ANSA via AP/Dario Belingheri
Ilustračná foto – ANSA via AP/Dario Belingheri

Majster sveta obhajoval na Gent – Wevelgem vlaňajšie víťazstvo, zvíťazil tu aj v roku 2013.

Peter Sagan obsadil na klasike Gent – Wevelgem tretiu priečku, keď sa počas celých pretekov držal na popredných pozíciách. 15 kilometrov pred cieľom však nezachytil nástup víťaza Van Avermaeta a druhého Keukeleireho.

Sagan síce v závere prenasledoval vedúcu dvojicu, keď jazdil v skupine s Terpstrom a Andersenom, obaja však so Slovákom nechceli spolupracovať a viac sa spoliehali na jeho pomoc.

O týždeň bude Sagan jazdiť na pretekoch Okolo Flámska, ktoré patria medzi päť hlavných jarných cyklistických klasík. Na podujatí obhajuje prvenstvo.

Záver pretekov 

Frustrovaný Sagan: Netuším, čo chcel Terpstra robiť

Slovenský pretekár bol po pretekoch frustrovaný. „Nedialo sa tam nič…“ povedal o momente, keď sa v závere odtrhli Van Avermaet a Keukeleire a Niki Terpstra s ním nechcel spolupracovať.

„Netuším, čo chcel robiť. Ide do úniku a potom nechce spolupracovať. Toto je jeden zo spôsobov, ako sa dá proti mne prehrať. ‚Ja nebudem pracovať s ním v háku.‘ Tam sa rozhodlo o tom, kto vyhrá. Nie som sklamaný, ale skôr frustrovaný. Ale keby som stále vyhrával, stratil by som motiváciu – takto som nabudený. Chcel by som donútiť všetkých súperov, aby spolupracovali férovo,“ povedal neúspešný obhajca víťazstva v rozhovore pre televízne kamery.

Po 235. kilometer išlo všetko ideálne

Takmer celé 250-kilometrové preteky zvládol Sagan takticky ideálne. Na úvodné ataky slabších jazdcov nereagoval, 44 kilometrov pred cieľom sa elegantne vyhol pádu, a keď v kopci zaútočil Van Avermaet, Sagan bol jediný, kto mu dokázal sekundovať.

Na čele pretekov sa následne vytvorila 14-členná a neskôr, aj vďaka Saganovej aktivite, len päťčlenná skupina. Z nej sa 15 kilometrov pred cieľom odpojili Belgičania Van Avermaet a Keukeleire, na čo Sagan nezareagoval a do cieľa prišiel na tretej priečke.

Sagana čaká obhajoba na Okolo Flámska

Pre tridsaťjedenročného Van Avermaeta to bolo už tretie víťazstvo na klasike v tejto sezóne. Predtým sa tešil na Omloop Het Nieuwsblad aj E3 Harelbeke a je tak najväčším favoritom budúcotýždňového monumentu Okolo Flámska. Tam bude obhajovať vlaňajší titul Sagan.

Belgičan sa vďaka triumfu posunul na čelo rebríčka UCI, keď získal 1498 bodov. Peter Sagan je s 1215 bodmi druhý.

Top 10 Gent – Wevelgem:

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie