Denník N

Inšpekcia stopla mäso z Brazílie, našla aj výrobky, ktoré v EÚ nemali byť

Foto – TASR
Foto – TASR

Kontroly ukázali, že na Slovensku sa nachádzajú dva výrobky brazílskeho pôvodu zapojené do škandálu, senzorickej kontrole nevyhovelo hydinové mäso.

Štátna veterinárna a potravinová správa stopla na slovenskom trhu vybrané mäso dovezené z Brazílie. Urobila tak po vyhodnotení testov niekoľkých desiatok vzoriek, ktoré odobrala po zverejnení škandálu o manipulácii s brazílskym mäsom.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná potvrdila, že brazílske mäso, ktoré nie je v poriadku, sa našlo aj na Slovensku. Nedostatky na našom trhu sa podľa nej a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) našli pri 17 druhoch mäsových výrobkov.

„ŠVPS pozastavila predaj 237 produktov a vykonala testy 82 vzoriek, pričom testy pokračujú aj naďalej. Ukázalo sa, že naša predvídavosť a snaha o ochranu spotrebiteľa boli oprávnené. Kontroly preukázali, že na Slovensku sa nachádzajú dva výrobky brazílskeho pôvodu zapojené do škandálu, napriek tomu, že EÚ tvrdila, že takéto produkty v Únii nie sú. Desať zo 66 senzorických vyšetrení nevyhovelo, išlo o kuracie pečienky. Päť zo 60 mäsových prípravkov, označených ako kuracie mäso, taktiež nevyhovelo,“ uviedla Matečná.

„Testy na konzervačné látky, teda chemikálie, ako aj na prítomnosť salmonely ešte prebiehajú. Vzhľadom na závažnosť zistení je na Slovensku pozastavený predaj aj z inkriminovaného brazílskeho závodu. Vyzývam preto spotrebiteľov, aby si na obaloch mäsových výrobkov pozorne čítali pôvod mäsa na výrobkoch,“ povedala.

Podľa šéfa ŠVPS Jozefa Bíreša patrí Slovensko, s ohľadom na počet obyvateľov, ku krajinám EÚ, ktoré z Brazílie dovážajú veľa mäsa. „Hovädzieho mäsa je 240 ton, alarmujúce množstvo je hydinového mäsa, okolo 9000 ton,“ dodal Bíreš.

minulý týždeň vyzval hlavný hygienik Ján Mikas prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby pozastavili používanie mäsa z Brazílie. Mali tak urobiť, kým laboratórne testy nepreukážu, že je zdravotne neškodné.

Dnes hygienici informovali, že k piatku urobili spolu 1404 kontrol v 1362 zariadeniach spoločného stravovania. V 269 zariadeniach zistili mäso či mäsové výrobky pôvodom z Brazílie.

Najčastejšie v nich mali mrazené solené kuracie prsia bez kostí a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené, z nich našli inšpektori 9157 kilogramov. „17 vzoriek mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie bolo odobraných v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu, výsledky analýz zatiaľ nie sú k dispozícii,“ píše hlavný hygienik Ján Mikas na webe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie