Denník N

Potrebujeme aj iné filmy, napríklad Kešu, Sťahovák, Milionár z chatrče 2 či Kód 1488

Po Únose by spoločnosťou mohli pohnúť ďalšie umelecké diela.

Pri sledovaní filmu Únos som sa zmenil z diváka na občana a veľmi som si to užíval. Nezapojím sa preto do sporov, či Únos je dobrý, alebo zlý film, poviem len, že je dôležitý. Hoci mám názor na otázku, či film rozbehol celospoločenskú diskusiu, nasledovanú parlamentným vrením, na tému Mečiarových amnestií, alebo túto diskusiu, ktorá už bežala, v pravý čas podporil, tento môj názor nie je podstatný. Čo podstatné je, že ako spisovateľ by som si veľmi želal, aby občas nejaké výnimočné umelecké dielo malo silu pohnúť spoločnosťou, parlamentom, dejinami. Preto ponúkam niekoľko spoločenskohybných námetov, ktoré sa môžu hodiť.

KEŠU: sociálna dráma z farmy na kešu oriešky, ktorú nezákonne získa zločinný farmár s pomocou miestneho šerifa. Výpravný bryndza western (odnož spaghetti westernov) s morálnym posolstvom. Keď sa v závere zločinný farmár chystá podplatiť šerifa vozom vrchovato naloženým kešu, oriešky ich oboch zasypú.

SŤAHOVÁK: komédia z prostredia sťahovacej služby. Vysoko postavený politik sa rozhodne presťahovať do nového bytu, ale pre štrajk taxikárov zaviazne aj s nábytkom na ulici. V parku si preto postaví šapitó a začne tam bývať. Jeho preferencie vyletia až k nebeskému blankytu.

DEŇ ČISTEJŠÍ NEŽ INÉ: erotický thriller z prostredia sociálnych sietí, nakrútený v päťdesiatich odtieňoch šedej.

MILIONÁR Z CHATRČE 2: rozprávka. Počestný muž jedného dňa zistí, že je majiteľom mnohomiliardovej stavebnej firmy, ktorá neplatí svoje dlhy. Muž firmu začne statočne riadiť a všetky dlhy vyplatí.

OSLOBODENIE: remake sovietskej vojnovej epopeje. Nový príbeh z mierových čias o infiltrovaní chrabrých agentov KGB do východnej Európy. Srdnatý boj ruských rozviedčikov s nevďačnými Východoeurópanmi. Úvodné slovo Ján Čarnogurský.

KÓD 1488: mystický thriller. Prečo chce zvrhlý zločinec ublížiť nevinným, nič netušiacim invalidom?

TROLL: animovaný film, ktorý približuje našim najmenším prácu konšpiračných webov.

KLINIKA HRÔZY: tristodielny sitcom z prostredia slovenského zdravotníctva, nakrútený skrytou kamerou.

PREMENA: kino náročného diváka. Gymnaziálny učiteľ informatiky sa jedného rána zobudí a zistí, že sa premenil na odporný hnedý hmyz.

Atď.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie