Denník N

Koalícia nechce pri amnestiách ustúpiť už pri dvoch požiadavkách

Únos prezidentovho syna. Foto – Film Únos
Únos prezidentovho syna. Foto – Film Únos

Okrem zrušenia milostí pre ľudí ako Marián Kočner majú vládne strany zásadný problém aj s posudzovaním amnestií Ústavným súdom len na podnet. Hlasovanie opozície je tak stále viac otázne a rozhovory o riešení budú na poslednú chvíľu.

Koalícia ani deň pred začiatkom rokovania parlamentu o zrušení Mečiarových amnestií nedokázala presvedčiť opozíciu, aby zdvihla ruky za zmenu ústavy a za vládne riešenie prípadu.

Pred víkendom sa ako hlavný problém ukazovala neochota rozšíriť zrušenie milostí Michala Kováča okrem jeho syna aj voči ďalším podozrivým v kauze Technopol. Medzi nimi je aj Marián Kočner, ktorý sa pozná s mnohými politikmi a už dve desaťročia do politiky zasahuje. Jeho posledné vstupy do diania boli hlavne v prospech Smeru.

Teraz sa však ako zásadný problém ukazuje odmietanie opozičnej pripomienky, aby sa zrušením amnestií Ústavný súd nezaoberal automaticky, ale až po podaní námietky, na ktorú treba najmenej 30 poslancov. Podpora opozície pre vládny návrh je tak stále viac otázna.

Ústavný súd by mal konať automaticky

„Problém je jedine s konaním pred Ústavným súdom. My sme za to, aby konal ex-offo (automaticky, povinne), opozícia aby na návrh. Problém s tým má pán Kresák, aj SNS aj Smer. Problém je aj v milostiach v kauze Technopol. My sme nehovorili o merite veci, ale bavili sme sa o amorálnosti udelenia milosti rodinnému príslušníkovi. Na tomto sme zotrvali,“ povedal podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer). V prípade automatického posudzovania amnestií Ústavným súdom podľa šéfa klubu Smeru určite opozícii neustúpia.

Opozícia a aj prezidentská kancelária upozorňujú, že ak prejde koaličný návrh, Ústavnému súdu poslanci pridajú právomoci na úkor parlamentu a aj prezidenta. Upozorňujú, že na Ústavnom súde sú dodnes sudcovia, ktorí mali blízko k HZDS a môžu mať motiváciu pristupovať k Mečiarovým amnestiám ohľaduplne.

Podľa Glváča koalícia, naopak, nemá problém s tým, aby Národnú radu v konaní pred Ústavným súdom zastupovali právni zástupcovia, ktorých vyberie koalícia spolu s opozíciou, a ani s tým, aby sa pri rušení amnestie konštatovala nepremlčanosť únosu syna prezidenta.

Kresák a Kubina?

Advokátmi parlamentu  by podľa predbežných dohôd mohli byť poslanec Mosta-Híd Peter Kresák a právnik Peter Kubina, ktorý sa amnestiám dlhodobo venuje.

O Kresákovi v koalícii niet pochýb. Kubina má predbežnú podporu veľkej časti nefašistickej opozície a zúčastnil sa napríklad aj posledného poslaneckého grémia k amnestiám. Denníku N Kubina povedal, že ho zatiaľ o jeho prípadnej novej funkcii neinformovali, a pokiaľ by si ho vybrali, rozhodne sa, či to prijme. Otázky, či by namietal niektorých sudcov zo zaujatosti, sú preto podľa neho špekulácie.

Kubina bol v skupine renomovaných právnikov, ktorí v januári podpísali výzvu na zrušenie amnestií.

Opozícia stále čaká na oficiálne rokovania

Opozícia čaká, kedy im vládne strany oznámia postoj k ich požiadavkám. Rokovania sa vedú na poslaneckom grémiu, ktoré však zatiaľ predseda parlamentu a hlavný organizátor rokovaní Andrej Danko do pondelka nezvolal.

Už v utorok sa pritom začne o návrhu rokovať v prvom čítaní, pozmeňujúce návrhy bude možné doň doplniť až vo štvrtok, keď sa začne druhé čítanie. „Asi najskôr zajtra, dnes sme na ceste v Žiline,“ odpovedala na otázku k zvolaniu grémia šéfka Dankovho tlačového odboru Zuzana Čižmáriková.

Neoficiálne rokovania však pokračovali aj pred víkendom. Glváč o pripomienkach hovoril s Jánom Budajom (OĽaNO), ktorý túto tému v opozícii zastrešuje.

Budaj hovorí, že opozícia naďalej odmieta, že sa rušenie amnestií má odohrávať v skrátenom legislatívnom konaní. Za ústretový krok označil, že opozícia začala rokovať o vládnom návrhu. „Predpokladám, že väčšina opozičných poslancov bude zrejme odmietať skrátené legislatívne konanie, keď sa navrhne, a bude odmietať aj návrh, ktorý podriaďuje prezidenta aj Národnú radu Ústavnému súdu.“ Podľa Budaja rozhodne nejde o spoločný návrh koalície a opozície.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie