Denník N

Zomrela Věra Špinarová. Hviezdou sa nestala, no bolo jej to jedno

Věra Špinarová. Foto – Facebook Věra Špinarová
Věra Špinarová. Foto – Facebook Věra Špinarová

Vo veku 65 rokov v nedeľu zomrela známa česká speváčka Věra Špinarová.

O tom, či Morava bola odjakživa iná než Čechy, sa dá diskutovať, faktom je, že v rámci hudby to platí.

O folklóre netreba ani hovoriť, stačí pripomenúť najvýraznejších klasických skladateľov Janáčka s Dvořákom a popové speváčky. Hlas, štýl aj celkový prejav Marie Rottrovej či Věry Špinarovej sú z úplne odlišného sveta než pesničky Heleny Vondráčkovej. Akurát originalita a popularita nie sú vždy priamoúmerné.

Určite príjemnejšie by to bolo pripomínať pri koncertoch a albumoch než v rámci nekrológov. Ale práve menej známe osobnosti si zaslúžia väčšiu pozornosť než mediálne hviezdy.

Vtedy na východe a vtedy na západe

Keď sa uprostred minulého týždňa Věre Špinarovej počas koncertu v Čáslavi zastavilo srdce, museli ju previezť do nemocnice. Jej syn odkázal, že je vo vážnom stave, ale keď sa potvrdila správa o jej úmrtí, ťažko sa jej verilo.

Rockeri umierajú buď do tridsiatky, alebo sa dožívajú vysokého veku. Stačí sa pozrieť na The Rolling Stones, ktorí sa aj v sedemdesiatke preháňajú po pódiách na celom svete.

Ona mala len 65 rokov a taktiež vonkoncom nepripomínala dôchodkyňu. „Stále sa rada ‚vyblbnem‘ na koncertoch. Spievanie má veľmi baví,“ hovorila v rozhovore, ktorý sa stal jedným z jej posledných.

Narodila sa v Pohořeliciach pri Brne. Keď mala sedem, presťahovala sa s rodičmi do Ostravy. Študovala chémiu, no nikdy sa jej nevenovala. Iba hudbe. Debutový album Andromeda vydala ako 21-ročná, čo sa môže zdať skoro, no len do chvíle, keď sa dočítate, že už ako tínedžerka sa vyspievala so skupinami Flamingo a Majestic, neskôr premenovanej na Orchester Iva Pavlíka.

Nebola typom hviezdy, ktorej kariéra stojí na imidži. Mala len 152 centimetrov, no zaujímavý nízko posadený dravý altový hlas, veľký temperament a dobrých spoluhráčov. Začiatkom 70. rokov minulého storočia dostala cenu za najpredávanejšiu speváčku a cenu festivalu Bratislavská lýra, no bola všetko, len nie klasická socialistická popová hviezda. Nikdy sa nestala takou známou ako iné jej kolegyne, no tvrdila, že ju to vôbec netrápi.

„Robila som rock, sem-tam sme boli zakazovaní, pretože som mala v kapele dlhovlasých chalanov a boli sme výstredne oblečení. Minulému režimu sa to nepáčilo a nám to bolo fuk. Boli sme rockeri,“ povedala vlani pre týždenník Téma.

Ako to znie, sa môžete presvedčiť, keď si napríklad pustíte pesničku Meteor lásky, ale jej najväčšou hitovkou sa stalo niečo úplne iné. Nie je to cover verzia v pravom slova zmysle, pretože Ennio Morricone skomponoval titulnú melódiu do kultového westernu Vtedy na západe ako inštrumentálku.

Dostala český text od Zbyška Malého a epické podanie s orchestrom a najmä precíteným ženským hlasom a niekoľkými efektnými vokálnymi zdvihmi do vysokých polôh. Túto verziu pred pár rokmi pripomenula aj finalistka Superstar Gabriela Gunčíková.

Hoci Špinarová naspievala aj iné prevzaté skladby (napríklad Fernando od skupiny ABBA), toto bola je ikonická záležitosť. Rovnakými slovami sa dajú zhrnúť aj pocty a spomienky na speváčku od kolegov po správe o jej úmrtí. „Jednoho dne se vrátíš, Věrko. Ostrava tě bude vždy milovat a my taky,“ napísal na sociálnej sieti hudobník a herec Richard Krajčo.

Za všetko môžem ja

Jej partnermi boli vždy len muzikanti. Prvýkrát sa vydala v čase vzniku svojho debutového albumu, zobrala si kapelníka Iva Pavlíka, a keď sa rozviedli, dala sa dokopy so spievajúcim bubeníkom Vítězslavom Vávrom. Aj s ním sa rozišla, pretože „ja som bývala v Ostrave a on v Prahe, každý si išiel na svojom piesočku,“ ako to komentovala v autobiografii Za vše můžu já (2001).

Rodinný život v klasickom zmysle jej nechýbal. Ďalších mužov už po svojom boku nechcela. Stačili jej priatelia a syn z prvého manželstva Adam, ktorý sa stal jej manažérom aj posledným kapelníkom. O jej pozícii svedčí, že spevák Joe Cocker na koncertoch nemáva hostí, ale v Česku spravil výnimku. Nik iný sa k nemu nehodil lepšie ako Věra Špinarová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie