Denník N

Gašpar nevidí dôvod na odvolanie sponzora Smeru z funkcie šéfa finančnej polície

Robert Kaliňák a Tibor Gašpar. Foto - TASR
Robert Kaliňák a Tibor Gašpar. Foto – TASR

Napriek podozreniam z ovplyvňovania vyšetrovania v kauze Bašternák, ktoré vyslovil elitný policajt, ponechá policajný prezident bývalého sponzora Smeru Bernarda Slobodníka vo funkcii.

Policajný prezident Tibor Gašpar nevidí dôvod na odvolanie riaditeľa finančnej polície Bernarda Slobodníka po tom, čo bývalý zástupca finančnej polície pre Bratislavu Jozef Lutter povedal, že ovplyvňoval vyšetrovanie v dvoch politicky citlivých kauzách vrátane kauzy Ladislava Bašternáka.

„Policajný zbor sa riadi zákonmi a internými predpismi,“ odpísalo komunikačné oddelenie policajného prezídia na otázky pre Slobodníka a Gašpara, či môže byť Slobodník ďalej vo funkcii, alebo či sa neukázal jeho konflikt záujmov pri politicky citlivých kauzách. Slobodník je bývalý sponzor Smeru.

Dva citlivé prípady

„Keď nastúpil za riaditeľa finančnej polície Bernard Slobodník, tak v dvoch citlivých prípadoch dal hneď na začiatku ústny pokyn, že vyšetrovateľ bude podávať informácie priamo jemu a nie mne. Jedným z tých prípadov bol aj prípad Bašternák. Tým pádom som sa o prípad viac osobne nezaujímal,“ povedal Lutter minulý týždeň v rozhovore pre Denník N.

Druhým prípadom bola kauza nákupu odpočúvacieho zariadenia na ministerstve vnútra, pre ktorú boli krátko obvinení vtedajší členovia strany Nova Milan Krajniak a Marcel Klimek. „Keď sa spis prerozdelil po vyšetrovateľovi, ktorý na prípade pracoval a bol zaradený do tímu, riaditeľ jednotky dal novej vyšetrovateľke pokyn, aby informovala výlučne priamo jeho. Dovtedy som aktívne s vyšetrovateľom na tejto veci pracoval, mal som prehľad, aký úkon čo priniesol, čo je potrebné ešte zabezpečiť,“ vyhlásil Lutter.

Dnes už bývalý policajt hovorí, že bol od začiatku proti obvineniu Krajniaka aj Klimeka. „Od začiatku som hovoril, že skutok nie je trestným činom, pretože tam nebola zadefinovaná žiadna škoda. Pod uznesenie o ich obvinení by som sa ako vyšetrovateľ nikdy nepodpísal. Obvinenie zrušil až generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Predtým som sa v živote s ničím podobným nestretol – aby som ako funkcionár priamo zodpovedný za vyšetrovanie nemal žiadne informácie. Na druhej strane – riaditeľovi nič nebráni, aby si právo na výhradné informovanie uplatnil, ale bolo to pre mňa veľmi čudné.“

Slobodník dal Smeru v roku 2011 ako člen strany dar 11-tisíc eur. Vtedy nebol v polícii. Do roku 2010 pracoval na okresnom riaditeľstve v Leviciach, potom odišiel do civilu. Do polície sa vrátil v roku 2012, keď sa k moci vrátil Smer, najskôr ako riaditeľ expozitúry Národnej protikorupčnej jednotky Stred a v roku 2014 ho povýšili do funkcie riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA. Finančná polícia je orgán so silnými právomocami,  banky aj iné inštitúcie sú tomuto orgánu napríklad povinné hlásiť neobvyklé bankové operácie.

Sídlo advokátskej kancelárie Mareka Turčana, aj jeho spoločnej firmy s Ladislavom Bašternákom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sídlo advokátskej kancelárie Mareka Turčana aj jeho spoločnej firmy s Ladislavom Bašternákom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Krajniak je dnes už poslancom Sme rodina:  „Čo sa týka situácie v polícii, myslím si, že by mal byť odvolaný prezident Tibor Gašpar. Ryba smrdí od hlavy. Nezdieľam názor pána Luttera, že Tibor Gašpar je len nesprávne informovaný o situácii v elitných útvaroch policajného zboru. Myslím si, že je priamo zodpovedný za ich zlé fungovanie.“

Lutter podal v januári trestné oznámenie, v ktorom podozrieva ministra vnútra Roberta Kaliňáka a iných policajných funkcionárov, že zmarili prehliadku vo firme Vega plus Ladislava Bašternáka a Kaliňákovho obchodného partnera Mareka Turčana. Policajti prišli ráno na prehliadku, ale potom ich podľa Luttera niekto telefonicky z akcie odvolal a vrátili sa až popoludní.

Gašpar to odôvodňoval tým, že na mieste nebol nikto z firmy, ani Turčan, ani Bašternák. Bežná prax však je, že policajti z miesta prehliadky neodchádzajú a počkajú, kým nezoženú konateľa alebo inú zákonom stanovenú osobu, ktorá sa prehliadky musí zúčastniť.

Koaliční partneri Smeru: Bez komentára

Lutterovo trestné oznámenie skončilo na inšpekcii ministerstva vnútra, ktorú priamo riadi Kaliňák. Minister si nemyslí, že je v konflikte záujmov, a tiež nechce odstúpiť.  Most-Híd a SNS ako koaliční partneri Smeru odmietli ďalšie obvinenie voči Kaliňákovi komentovať.

Video: Lutter: Kaliňák ma sklamal

Autorka: Martina Koník

Gašpar minulý týždeň vyhlásil, že Lutterove vyjadrenia sú nekorektné a „je to útok aj voči iným kolegom, znevažuje to aj prácu polície a bol by som rád, aby všetko, čo vie, povedal inšpekcii“. Luttera zároveň policajný prezident obvinil, že ešte kým bol policajt, poberal aj inú mzdu, čo zákon o štátnej službe zakazuje.

„Žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru som dal koncom augusta. Služobný pomer som ukončil k 1. októbru 2016. Takmer celý september som čerpal dovolenku a náhradné voľno zo zákona. V septembri som podpísal zmluvu o dohode na mesiac september, o  vykonaní práce podľa odpracovaných hodín. V septembri mi za odpracované hodiny na účet nabehla odmena presne 138,56 eur. Keby som mal na tieto veci žalúdok a vydržal ešte jeden rok a jeden mesiac, pri dovŕšení služby 25 rokov by som mal výsluhový dôchodok približne o 120 eur vyšší,“ reagoval na to Lutter.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie