Denník N

Drucker citoval Kennedyho a pýtal sa medikov: Čo urobíte pre to, aby som neodišiel?

Diskutéri v Martine. Foto – Denník N Tomáš Benedikovič, Tasr
Diskutéri v Martine. Foto – Denník N Tomáš Benedikovič, Tasr

Nikto nemá úplne voľné ruky, povedal na diskusii o korupcii so študentmi minister zdravotníctva. Citoval Kennedyho a vyzýval študentov, aby aj oni zlepšovali systém. Študenti ostro kritizovali Pentu, mnohí by pre ňu pracovať nešli.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) v pondelok podvečer pred študentmi Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine bilancoval, ako sa mu odvtedy, čo je vo vláde, skomplikoval život. „Fakt to nie je príjemné, že ma ľudia poznajú. Možno sa zdá, že to je príjemné, ale nie je. Mal som oveľa lepší život aj z pohľadu životného štýlu, možnosti sa realizovať, oddýchnuť si, keď človek chce, zarobiť toľko peňazí, koľko chcem. A to všetko nemám.“

Do Martina prišiel na pozvanie študenta – piataka Michala, ktorý zorganizoval diskusiu o korupcii a o tom, čo urobiť, aby mladí lekári po škole neodchádzali do zahraničia. Diskusia sa konala s podporou Nadácie Zastavme korupciu. Na diskusiu prišiel aj šéf Transparency International Gabriel Šípoš, Ľuboš Lopatka zo siete nemocníc Penty Svet zdravia a dekan fakulty Ján Danko.

Minister citoval Kennedyho

Drucker mladých medikov vyzýval, aby sa snažili zlepšovať systém ako taký. „Keď som bol mladší, nechápal som slová, ktoré povedal Kennedy: Nepýtajte sa, čo pre vás môže urobiť Amerika, ale čo vy môžete urobiť pre krajinu. Dnes sa mi zdá, že to je podstatné, aby sme nerezignovali, že je tu katastrofálna krajina, kde nič nefunguje, a pokúsili sa vo svojom bezprostrednom okolí zlepšovať, aby sme išli príkladom.“

Na otázku, čo urobí pre to, aby lekári neodchádzali do zahraničia povedal: „A čo urobia oni, aby som neodišiel ja?“ A pokračoval, že štát nemá vo veľkom podporovať mladých, má vytvárať príležitosti a podporu by mali dostať tí najslabší. „Nemôžete to postaviť tak, že navarte mi, napečte mi a možno to zjem.“ Treba podľa neho zlepšiť systém, ale mladí by nemali len čakať, čo systém prinesie.

Diskusia v Martine. Foto - Denník N
Diskusia v Martine. Foto – Denník N

Jedna vec je snažiť sa urobiť vo svojom okolí nejaké zlepšenia, ale za systémové zmeny je platený a zodpovedný minister, reagoval na neho Šípoš.

V spolovice zaplnenom hľadisku sedeli najmä študenti, medzi nimi aj vyučujúci z fakulty. Študenti cez  formulár online zaslali počas debaty zhruba 90 otázok. Viaceré nepríjemné dostal najmä Ľuboš Lopatka.

Záznam diskusie: 

Pre Pentu by mnohí robiť nechceli

„Kto by nechcel robiť v zariadení, ktoré patrí Pente?“ spýtal sa študentov moderátor Fero Múčka z internetového denníka Postoj. Študenti sa začali hlásiť, ruku dala hore zhruba tretina. „Je ich dosť. Čo na to hovoríte?“ spýtal sa Lopatku moderátor.

„Nečakal som až takúto autentickosť. Som presvedčený, že tí, čo sa hlásili, vedia veľmi málo, respektíve nič o tom, čo robí Penta a Svet zdravia. Vychádzate z predpokladov a mýtov, ktoré sa na Slovensku šíria,“ reagoval šéf siete nemocníc Penty.

V najväčšej sieti súkromných nemocníc podľa neho nerobia veci, za ktoré by sa mali hanbiť. „Pri všetkej úcte k pánovi ministrovi, ktorý sa naozaj snaží, keby bolo zdravotníctvo spravované ako Svet zdravia, toto sedenie by tu nebolo, lebo korupcia by nebola téma,“ dodal Lopatka.

Ďalšia otázka spochybňujúca najsilnejšieho hráča v zdravotníctve znela takto: Dokedy bude Penta ryžovať v zdravotníctve, dovtedy, kým nekúpi všetky nemocnice, polikliniky, laboratóriá?“

„Som presvedčený, že mnohí z vás majú rodičov, ktorí majú súkromné ambulancie či lekárne, a určite ste sa ich nespýtali, dokedy budú ryžovať. My robíme to isté, len vo veľkom,“ reagoval Lopatka. To, ako pracujú vo Svete zdravia, je podľa neho skôr inšpirácia ako odstrašujúci príklad. „Ak je ryžovanie, že sa snažíme zvyšovať kvalitu v zdravotnej starostlivosti, tak sa o to budeme snažiť asi čo najdlhšie.“

Zastal sa ho aj minister Drucker. Penta má podľa neho sedempercentný podiel v zdravotníctve. „Nie je to číslo, ktoré by nebolo veľké, ale z hľadiska koncentrácie na trhu veľké nie je.“ Nepáči sa mu prístup, keď sa nájde nepriateľ, do „ktorého sa dobre kope a kopme do neho. Na druhú stranu, nebudem obhajovať praktiky, ktoré sa mi nepáčia“.

foto N - Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Na poisťovni Dôvera, ale aj Union kritizoval ich revíznu činnosť. „Ale paušalizovať, že Penta je len zlá, nebudem.“  Ak by prišla napríklad švédska spoločnosť, ktorá by chcela postaviť nemocnicu, prijal by ju premiér aj minister financií a hovorilo by sa o investičných stimuloch. „Tým, že to je Penta, nemá šancu. Nepožívajú istú mieru dôvery a musia si zlepšovať svoje meno, dlhodobo.“

Prieskumy dlhodobo hovoria, že zdravotníctvo sa považuje za jednu z oblastí, kde je korupcia najrozšírenejšia. „Každý piaty občan hovorí, že nejaký úplatok od neho niekto žiadal,“ povedal Šípoš z Transparency. Polícia a prokuratúra podľa neho riešia najmä menšiu korupciu v ambulanciách, dôležitejšie by bolo zamerať sa najmä na korupciu na vyšších poschodiach.

To, že ľudia korupciu v zdravotníctve vnímajú ako problém, cíti z otázok, ktoré dostáva, aj minister Drucker. Pocit spoločnosti o rozšírenosti korupcie je však podľa neho silnejší ako realita. „Nepovedal som, že v zdravotníctve nie je korupcia, ale otázka je jej rozsah a dopad.“ Otázne podľa neho je, kedy ide o korupciu, kedy o neefektivitu, laxnosť či nedodržiavanie pravidiel. Motívom podľa ministra nemusí byť, že si chce niekto brať peniaze, ale to, že je v systéme nízky stupeň zodpovednosti. Vysvetľoval, že niektorým ľuďom sa tak nechce venovať čas porovnávaniu cien pri nákupoch, a tak nezískajú najlepšiu možnú cenu.

Študentov zaujímalo, či bývalý šéf štátnej poisťovne Marcel Forai príde o majetok za uzatvorenie zmlúv, ktoré podpisoval so svojou tetou Annou Sučkovou.

„Kto z vás podal trestné oznámenie?“ pýtal sa publika minister. Nik nezdvihol ruku, len on. „Ja som ho podal,“ povedal. Ešte v septembri podal trestné oznámenie za škodu zhruba 1,5 milióna v prípade masérskej kliniky Kostku. Za zmluvy s tetou Ankou dostal Forai aj 15-tisícovú pokutu, ktorá bola zosobnená a vymáhaná.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie