Denník N

Brnianska lekcia Bratislavčanom: po zákaze hazardu sa mesto upokojilo

Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Brno sa ani viac ako dva roky po zákaze hazardu celkom automatov nezbavilo. V meste ešte zostali desiatky nelegálnych herní, no hazard postupne mizne a herne nahrádzajú nové prevádzky. Polícia robí na nelegálne herne sporadické razie.

V Bratislave naberie na sile podsvetie, vzniknú tu čierne herne a nikto si s tým neporadí. Takto v skratke opisujú hlavné mesto po úplnom zákaze hazardu zástupcovia firiem zarábajúcich na automatoch a mestskí poslanci, ktorí návrh nepodporili. Vo štvrtok o zákaze hlasujú už po druhýkrát mestskí poslanci a do poslednej chvíle nie je jasné, v akej podobe a či vôbec zákaz hazardu prejde.

Brnianski poslanci odmietli hazard bez výnimky ešte koncom roka 2014 a po viac ako dvoch rokoch je dobré sa pozrieť na to, čo sa v juhomoravskej metropole, len o niečo menšej ako Bratislava, deje.

Niektorí zatvorili, ďalší porušujú zákon

Automaty s licenciami, ktoré dožívajú z obdobia pred zákazom hazardu, v Brne nájdete ešte aj dnes, no sú už okrajovou záležitosťou v niekoľkých desiatkach prevádzok. Viaceré podniky sa prístrojov zbavili, iné sa preorientovali na stávkovanie na športové zápasy a niektoré úplne zatvorili.

Primátor mesta Petr Vokřál hovorí, že závislosť na tvrdom hazarde bola najmä v sociálne vylúčených lokalitách zdrojom zvýšenej kriminality. „Obmedzenie tvrdého hazardu výrazne pomohlo upokojiť mnohé ulice a od obyvateľov počujeme len pozitívne reakcie. Herňu vo svojom susedstve nevidel rád prakticky nikto”.

Viacero herní v Brne po zákaze hazardu zatvorilo. Foto N - Vladimír Šimíček
Viacero herní v Brne po zákaze hazardu sa zatvorilo. Foto N – Vladimír Šimíček

Apokalyptické predpovede o rozkvete čierneho hazardu a kriminality sa  nepotvrdili. Áno, nelegálne herne v meste vznikli, ale hneď na úvod je dobré si ujasniť, že tieto miesta si netreba predstavovať ako nebezpečné priestory, v ktorých ide o život. Sú to „len“ herne so všetkými vlastnosťami takýchto priestorov, ktoré už na Slovensku poznáme aj teraz – dôležitý rozdiel je v tom, že zisky z takéhoto podnikania obchádzajú štátnu a miestnu kasu. 

Za úplný zákaz hazardu najintenzívnejšie bojovalo miestne politické hnutie Žít Brno. „Na 97 percent sa to podarilo. Čierny hazard existuje, ale v minimálnom množstve. Z 3 a pol tisíc legálnych povolení zostalo okolo sto nelegálnych kvízomatov,“ hovorí člen hnutia a miestny poslanec z mestskej časti Brno-stred Svatopluk Bartík.

Po zákaze sa vzhľad druhého najväčšieho mesta Českej republiky mení a je to zmena k lepšiemu. Mnohé zrušené herne a krčmy s automatmi nahrádzajú novšie a krajšie pohostinstvá a služby.

Nová piváreň, ktorá na ulici nahradila herňu. Foto N - Vladimír Šimíček
Nová piváreň, ktorá na ulici nahradila herňu. Foto N – Vladimír Šimíček

Miesto troch susediacich herní v prízemí bytoviek na Jánskej ulici je dnes obchod s bižutériou, hipsterská piváreň a tetovacie štúdio.

Kasíno v hoteli Grand v centre mesta na dverách informuje o prerušení prevádzky do doriešenia regulácie hazardu. V rušnej štvrti pri železničnej stanici zatvorila aj herňa vedľa kasína – oznam na nej zákazníkom ponúka bezplatný odvoz tam a späť do svojej herne v 26 kilometrov ďalekom Domašove.

Prázdne prevádzky herní a krčiem s prelepenými výkladmi zostali na Starobrnenskej ulici, kde zatvorila aj priľahlá záložňa, zvyčajný sused herní.

Kvízomaty nelákajú

Hoci herní výrazne ubudlo, ešte dva roky budú dobiehať desiatky licencií na automaty a v meste podľa predpovedí pribudli aj čierne herne. Väčšinou ide o podniky, kde boli automaty aj predtým.

Brno pred troma rokmi vyhlásilo celoplošný zákaz hazardu. foto - wikipedia
Brno pred troma rokmi vyhlásilo celoplošný zákaz hazardu. foto – wikipedia

Úrady pomerne presne vedia, ktoré podniky to sú – aktivisti pravidelne aktualizujú mapu nelegálnych herní a automatmi sa veľmi netaja ani niektoré krčmy. Klasické automaty teraz nahradili takzvanými kvízomatmi a spoliehajú sa, že takto zákon obídu.

Nálepkou na dverách na vedomostnú hru láka napríklad krčma Lamplota. Klasické videoherné prístroje v zafajčenej podzemnej krčme pripomínajú stopy na vyšúchanej podlahe, kvízomaty od posedenia oddelili stenou.

Štyri blikajúce prístroje imitujú klasické výherné automaty. Miesto rulety či roztáčania valcov hráč musí buď poskladať obrázok, alebo rýchlo odpovedať na kvízové otázky. Vyhrať je takmer nemožné, v kratučkom limite pár sekúnd sa hráč nestihne zorientovať ani v tom, ktoré výstrižky z obrázku, patria hore a ktoré dole. Vedomostný typ hry zasa strháva peniaze aj bez položenia otázky.

Klasický automat vľavo láka hráčov viac ako kvízomaty, ktoré ich vo väčšine krčiem nahrádzajú. Foto N – Vladimír Šimíček

Zafajčená krčma je podvečer plná, no v malej miestnosti s automatmi nie je nik. Nulový záujem je aj v ďalších podnikoch. Hra na kvízomatoch je zjavne príliš frustrujúca na to, aby prilákala gamblerov.

„Na kvízomate sa hrá o výrazne menej peňazí. Hostia na tom hrajú minimálne. Pomaly to ustupuje,“ potvrdzuje majiteľ podniku v centre Brna.

V krčme ďalej od centra postavili dva kvízomaty hneď oproti vchodu. „Zákazníkov nebavia a nevedia si s nimi ani veľmi poradiť, volali ma už aj na pomoc,“ hovorí barmanka z podniku na Minskej ulici v severozápadnej časti Brna.

Automaty schovávajú

Ak chce niekto roztočiť valce na zakázaných automatoch, stane sa členom občianskeho združenia Fokus 2001, ktoré má prístroje v rôznych podnikoch. Stať sa členom je veľmi prosté. Barmanka si zapíše meno, priezvisko, dátum narodenia a miesto bydliska a pustí zákazníka do zamknutej ohradenej časti v krčme. Je to bezplatné, peniaze potrebujete na hru.

Za drevenými dverami sa otvára svet herní, ako ho poznáme z Bratislavy. Blikajúce prístroje sú nalepené tesne pri sebe. Stačí stráviť pri elektronických a mechanických valcových prístrojoch pár minút – najskôr to trochu peňazí zhltne, potom sa s menším ziskom vrátia. Hra je zo začiatku štedrá, roztáčať symboly sa dá do zblbnutia a na začiatku to pôsobí dojmom, že to tak bude stále. Primitívne automaty patria pri vzniku závislostí k tým najrizikovejším.

Toto brnianske združenie obchádza zákon, ako sa dá, štrbinu, v ktorej miznú výplaty, rodinné úspory a úvery, označili nálepkou „dar združeniu“.

Hazardné spoločnosti a herne skúšajú obchádzať zákon. Foto N- Vladimír Šimíček
Hazardné spoločnosti a herne skúšajú obchádzať zákon. Foto N – Vladimír Šimíček

Polícia tvrdí, že si s podobnými pokusmi už vie poradiť a dostane sa aj do uzamknutých priestorov s automatmi pre členov občianskych združení. Výrobcom a krčmárom by nemala pomôcť ani výmena klasických výherných prístrojov za kvízomaty, polícia k nim pristupuje ako k bežným výherným strojom.

Napriek tomu nelegálne herne v Brne fungujú a tých, čo ich otvárajú, neodrádzajú ani vysoké pokuty a hrozba väzením. Od začiatku minulého roka spravila brnianska polícia päť veľkých razií v 70 herniach a zhabala pri nich 150 automatov. 

„Boj proti nelegálnym herniam je zložitý, ale s pomocou colnej správy sa nám darí eliminovať aj tieto podniky,“ hovorí primátor Vokřál.

Herňa a susedná záložňa zatvorili. Foto N - Vladimír Šimíček
Herňa a susedná záložňa zatvorili. Foto N – Vladimír Šimíček

Na mape nelegálneho hazardu zostali desiatky herní a podľa odhadu je v meste okolo sto kvízomatov na bežne verejne prístupných miestach.

„Keď prebehne zásah, tak colníci a kriminálka automaty odvážajú a ostatní si dajú echo a automaty schovajú. Po akcii opäť nejaké automaty pribudnú,“ hovorí miestny politik mestskej časti Brno-stred Bartík z hnutia Žiť Brno, ktoré bojovalo za zákaz hazardu.

Vrátia sa kasína?

Nelegálne herne nie sú masovo rozšírený problém ani podľa vlaňajšej analýzy brnianskej radnice. Viacerí prevádzkovatelia sa presunuli do okolitých obcí. Teraz rastie počet gamblerov v internetových herniach, čo je jav, ktorý radnica nemá ako priamo ovplyvniť.

Brno po prvých skúsenostiach zvažuje, že pravidlá zvoľní. Ak poslanci budú súhlasiť, za hradbami, ktoré obkolesujú historické centrum, by mohli vzniknúť kasína s mäkkým hazardom. Živá ruleta a kartové hry podľa odborníkov nevyvolávajú takú silnú závislosť ako automaty, no Bartík hovorí, že chceli mesto najskôr úplne vyčistiť od hazardu.

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

„V meste tejto veľkosti mäkký hazard v regulovanej podobe môže byť. Stroje umožňovali prehrať za večer státisíce korún, pri živej hre to podľa nového zákona nebude možné. Vznikne register hráčov a všetky výhry a prehry budú evidované. Cez mesačný strop vás už ďalej nepustia hrať,“ vysvetľuje Bartík.

Pre mesto zákaz znamenal aj stratu peňazí v rozpočte. Brno prišlo v prepočte asi o osem miliónov eur ročne, Bratislava mala vlani z hazardu 5,5 milióna eur.

„Politici v Brne sa zhodli, že špinavé peniaze od najchudobnejších, ktoré získali možno z trestnej činnosti alebo neplatenia alimentov a zanedbania rodiny nechcú. Aj keď to generovalo niekoľko desiatok miliónov korún iba v časti Brno-Stred, znamená to, že tu niekto prehráva stámilióny a do toho nejdeme. Hľadajú sa iné zdroje cez granty alebo dotácie. Zvýšili sme výnosy z nájmov, ale žiadne systémové riešenie, že by štát po zákaze hazardu pomohol, nie je,“ hovorí Bartík.

Bratislavská dilema

Bratislavu teda čaká už druhé hlasovanie miestnych poslancov o hazarde. V polovici februára mestskí zastupitelia v tesnom hlasovaní o jeden hlas rozhodli, že herne z hlavného mesta nevykážu, a nevyhoveli tak petícii proti hazardu, ktorá získala 98-tisíc podpisov obyvateľov mesta.

Primátor Ivo Nesrovnal dáva hlasovať druhýkrát a rozvrhnutie síl v zastupiteľstve je zhruba takéto: časť poslancov chce úplný zákaz, pretože zákon nepovoľuje zachovať iba luxusné kasína v hoteloch a herne by sa mohli presunúť aj do penziónov. Druhá skupina chce iba prísnu reguláciu zameranú skôr na pofidérne sídliskové herne a menšie prevádzky. Očakáva sa, že to bude opäť tesné.

Pred budovou Primaciálneho paláca pred februárovým hlasovaní protestovali odporcovia zákazu hazardu. Foto N - Matej Dugovič
Pred budovou Primaciálneho paláca pred februárovým hlasovaní protestovali odporcovia zákazu hazardu. Foto N – Matej Dugovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie