Denník N

Smer a SNS chcú pokutovať prezidenta, lebo poklepával základný kameň vežiaka HB Reavis

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15.00. Poslanci dvoch vládnych strán podali na prezidenta podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Kisku v posledných týždňoch kritizoval premiér, predseda parlamentu aj minister vnútra.

Vládnemu Smeru a koaličnej Slovenskej národnej strane už neprekážajú len prezidentove víkendové lety vládnym špeciálom do rodného Popradu. Najnovšie mu vyčítajú aj program jeho pracovnej cesty v Poľsku, kam Kiska letel začiatkom marca.

Vo Varšave poklepal aj základný kameň nového vežiaka firmy HB Reavis, čím podľa koaličných poslancov propagoval súkromnú firmu. Smer a SNS preto podali podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

O podnete ako prvá informovala RTVS na svojom facebooku. Koaliční poslanci v ňom tvrdia, že Kiskova dcéra Natália, ktorá v HB Reavis začala nedávno pracovať, bola súčasťou delegácie a s prezidentom do Varšavy letela. Prezidentská kancelária to poprela – nikto z Kiskovej rodiny v lietadle nebol.

Ak by výbor podnet uznal za opodstatnený, prezidentovi by hrozila pokuta.

Danko už let do Poľska vytiahol

Hovorca prezidenta Roman Krpelan pripomína, že Andrej Kiska bol v Poľsku na pozvanie prezidenta Andrzeja Dudu. „Prvý deň absolvoval pracovné stretnutie vo Varšave a druhý deň prezidenti spolu lyžovali v Zakopanom,“ vysvetľuje Krpelan. „Súčasťou pracovného programu prezidenta bolo aj poklepanie základného kameňa najväčšej slovenskej investície v Poľsku, výstavby najvyššej budovy v strednej Európe.“

Podľa Krpelana je záujem prezidenta o aktivity slovenských firiem bežný. „Prezident počas svojich ciest v zahraničí navštevuje aj pobočky slovenských firiem, napríklad Soitron v Bulharsku, aj teraz v Izraeli Seak Energetics,“ povedal. „V delegácii prezidenta Kisku v Poľsku ani na palube lietadla neboli žiadni rodinní príslušníci, ani žiadne súkromné osoby. Nikto z členov rodiny prezidenta Kisku nebol v čase jeho návštevy v Poľsku.“

Denník N má podnet poslancov k dispozícii, podpísala ho pätnástka poslancov Smeru a SNS. „Na palube vládneho lietadla okrem rodinnej príslušníčky Natálie Kiskovej boli prítomné aj ďalšie súkromné osoby,“ píšu vládni poslanci. „Považujeme za neprípustné, aby sa vládny špeciál a oficiálny program prispôsobovali súkromným aktivitám rodinných príslušníkov a ich blízkych známych.“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Kisku pre cestu do Poľska už minulý týždeň zaútočil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). „Čo by ste robili s Dankom, keby išiel so svojím synom do Poľska poklepávať mrakodrap, ktorý stavia firma, v ktorej pracuje Dankov syn? Čo by ste robili s Dankom, keby domov lietal lietadlom a symbolicky by rozdával plat? Roztrhali by ste ma,“ vyhlásil Danko.

SNS a Smer v podnete píšu aj to, že majiteľ HB Reavis Ivan Chrenko je Kiskov priateľ. „Z našich zistení vyplýva, že Andrej Kiska pri výkone svojej funkcie uprednostňoval osobný záujem namiesto ochraňovania a presadzovania verejného záujmu,“ tvrdia koaliční poslanci. „Zároveň si myslíme, že zneužíval svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce (…) vo svoj prospech a v prospech jemu blízkych osôb.“

Politici chodia na slávnosti súkromných firiem pomerne často. Roberta Fica vídať vo fabrikách, ale aj pri poklepávaní základných kameňov. Pri ohlasovaní novej mliekarne pri Nitre si napríklad pripíjal pohárom mlieka.

Slávnostný prípitok pri podpise memoranda o novej mliekarni z februára 2016. Foto – TASR
Slávnostný prípitok pri podpise memoranda o novej mliekarni z februára 2016. Foto – TASR

Vládni poslanci chcú na tejto schôdzi parlamentu riešiť aj prezidentove víkendové lety vládnym špeciálom. Zariadil to poslanec Smeru Martin Nemky, ktorému prešiel návrh, aby minister vnútra Robert Kaliňák do Národnej rady predložil informáciu o využívaní letky ministerstva vnútra za roky 2015 až 2017. S návrhom súhlasilo 128 poslancov zo všetkých, teda aj opozičných klubov.

Fico vetrí stranu, Kaliňák prirovnáva ku Kotlebovi

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa už v minulosti zaoberal podozreniami, že politik propaguje súkromnú firmu. Týkalo sa to napríklad videa Petra Pellegriniho (Smer), ktorý v šote na súťaž The School Dance jazdil na traktore. Pellegrini bol v tom čase predseda parlamentu. Poslanci Smeru v roku 2015 konanie voči Pellegrinimu zastavili.

Peter Pellegrini v reklame

Vládni politici na prezidenta útočia v poslednom čase pomerne často, čo môže súvisieť s jeho aktívnou politikou v niektorých živých kauzách – či už sa to týka Mečiarových amnestií, Čistého dňa, Gorily, alebo kritiky vlády za slabú reakciu voči hybridnej vojne a ruskej propagande.

Danko napríklad Kisku minulý týždeň vyzval, aby „nezneužíval na politické teátre takú vážnu tému, ako bola vražda Róberta Remiáša“.

Premiér sa zasa na Kisku sťažoval pred vyše týždňom vo vysielaní TA3. „Prezident útočí na mňa na dennej báze, ide medzi študentov a útočí na mňa. To som si ja nikdy nedovolil útočiť na neho medzi študentmi.“

„Mohol by si niekedy ešte predtým, ako niečo od poradcov prečíta, ten prejav prečítať. To sú veci, ktoré mu evidentne niekto píše. Potom nemá odvahu odpovedať na otázky a odíde preč.“

Fico vtedy nevynechal ani hypotézu o Kiskovej novej strane. „Rieši sa tam politická budúcnosť prezidenta a možné založenie politického subjektu,“ odkázal k Prezidentskému palácu.

Minister vnútra Robert Kaliňák zasa pred týždňom prirovnal Kiskove prednášky na školách k tomu, ako študentov oslovuje Marian Kotleba. „Môžem vysloviť len osobný názor, že politika na školy vôbec nepatrí. Tak ako ju prekračuje pán Kotleba, ju prekračuje pán prezident,“ povedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie