Denník N

Amnestie sú v parlamente, začali bez opozície a ani vládni poslanci nevedia, čo bude ďalej (+video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vládny návrh prezentuje namiesto Roberta Fica Lucia Žitňanská. Ide o zrušenie amnestií v skrátenom konaní bez podpory opozície. Ani koalícia zatiaľ presne nevie, ktoré z pripomienok opozície prevezme.

Parlament od utorňajšieho rána rokuje o zrušení Mečiarových amnestií. Ani ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá namiesto premiéra Roberta Fica sedí v parlamente a obhajuje vládny návrh na ich zrušenie, zatiaľ však opozíciu nepresvedčila, aby ho podporila.

Rokovanie o amnestiách live
autorka: Martina Koník

Bez hlasov opozície

Rokovanie o amnestiách sa rozbehlo bez hlasov opozície. Nesúhlasila s tým, aby sa návrh prerokúval v skrátenom legislatívnom konaním, čo v praxi znamená, že je možné zmeniť ústavu v priebehu dvoch dní.

„Neželáme si, aby sa prehlbovala frustrácia v tejto spoločnosti,“ hovorila pred poslancami Žitňanská.

„Keď máme šancu rozhodnúť a zrušiť Mečiarove amnestie, treba pre to urobiť všetko, čo sa dá.“ Obhajovala aj bleskové rokovanie v parlamente. Podľa nej by v tejto situácii nepôsobilo priaznivo, keby sa amnestie rušili cez okrúhle stoly právnikov a štandardným spôsobom, aby sa o nich hlasovalo možno až v júli.

Poloprázdna sála pri rokovaní o amnestiách. Foto N - Miro Kern
Poloprázdna sála pri rokovaní o amnestiách. Foto N – Miro Kern

Podozrivý postup koalície

Ján Budaj z OĽaNO vraj opakovane od koaličných poslancov počul, že chcú tému amnestií „rýchlo spláchnuť“. Tvrdil, že amnestie nie sú o splachovaní, ale o nastoľovaní spravodlivosti. „Škoda, že sa vykročilo hneď takou nohou, ktorá vyvoláva podozrenie.“ Procedúru, ktorá ide týmto tempom a novelou ústavy prenáša časť kompetencií na Ústavný súd, nazval „ponížením pre Národnú radu a rizikom pre ústavu“.

Podľa Igora Matoviča sa koalícia pri amnestiách takto ponáhľa, lebo sa bojí študentskej demonštrácie proti korupcii, ktorá má byť 18. apríla.

„Žiada sa od nás, aby sme jedno pošliapanie práva riešili iným pošliapaním práva,“ hovoril Ondrej Dostál z klubu SaS o zrýchlenom rokovaní, na ktoré nie sú zákonné dôvody.

Jozef Rajtár zo SaS vyzval poslancov koalície, aby sa prihlásili tí z nich, ktorí ovládajú všetky aspekty vládneho návrhu na rušenie amnestií. Ruky zdvihli dvaja. Jedným z nich bol šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

Predpoludňajšie rokovanie parlamentu o amnestiách
autorka: Martina Koník

Danko opozíciu odložil, Kočner je chránený

Napriek tomu, že parlament o amnestiách už rokuje v prvom čítaní, nie je jasné, ktoré pripomienky opozície „pustí“ do návrhu koalícia. Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko stretnutie s opozíciou na poslaneckom grémiu zvolal až na stredu popoludní. Už vo štvrtok sa má o amnestiách rokovať v druhom čítaní a mohlo by sa o nich aj definitívne hlasovať.

O tom, že v konečnom znení návrhu nemajú jasno ani vládne strany, svedčí fakt, že sa koaličná rada má stretnúť ešte v stredu ráno.

Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer) však Denníku N povedal, že majú vážny problém s tým, aby sa zrušením amnestií Ústavný súd zaoberal až po prípadnom podnete od poslancov, ako to žiada opozícia, a nechcú rozšíriť zrušenie milostí Michala Kováča v kauze Technopol aj na ďalšie osoby, nielen na syna prezidenta.

„Lebo na kamarátov sa nesiaha?“ pýtal sa Gábor Grendel z OĽaNO-Nova koalície, prečo nechcú zrušiť milosť napríklad aj Mariánovi Kočnerovi.

Koaliční poslanci sa do debaty zapájali len sporadicky a hlavne popoludní ich bolo v pléne len zopár.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie